bart1987 14.09.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Witam, Mam zamiar podjąć się renowacji klatki schodowej czyli boazerii i drewnianych schodów, które po 30 latach użytkowania są w opłakanym stanie. Moja wizja to ciemne stopnie (ciemny brąz lub podobny) natomiast boazerie, które są do połowy wysokości ściany wymalować jednym kolorem z pozostałym fragmentem ściany. Kolor zaplanowałem jasny krem lub coś podobnego. Dysponuję szlifierką oscylacyjną, która mam nadzieje dużo mi pomoże. Nie wiem jednak jak wziąć się za odnowę drewna tak by było to zrobione tak jak trzeba. Przede wszystkim chciałbym aby kolor na stopniach utrzymał się w miarę możliwości jak najdłużej(może następne 30 lat?). Teraz pytania:Jaką gramaturę papieru ściernego użyć aby była odpowiednia?Wystarczy zmatowić drewno czy zedrzeć stary lakier do surowej deski?Co nakładać na drewno aby zostało ono właściwie odnowione?Czy powinienem użyć jakiegoś utwardzacza?Czy potrzebna jest powłoka lakieru lub innego zabezpieczenia przed uszkodzeniami?Jakiej farby użyć (najlepiej żeby była i do drewna na boazerie i do tynków)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delena 22.09.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Nie znam się na renowacji boazerii, ale proponuje później pomalować ją na biało, daje to bardzo fajny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudzik_ 23.09.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Do tynkow i drewna raczej nie da rady wybrac tej samej farby, ale mozna kolor- kupic biala emulsje do drewna np decoral, i biala farbe do sciana jakakolwiek + pigment. Rozrobic z farba w podobnych proporcjach, zrobic probe kolorystyczna i juz Jesli ma byc to farba kryjaca (co proponuje- decoral taki wlasnie jest i kolor bedzie latwo dobrac) to wystrarczy lakier zmatowic papierem 100 lub 120 (lepiej) i malowac. Jak ma byc widac sloje (czego nie polecam) to trzeba wybrac farbe do drewna typu lakierobejca, lub bejca+ lakier. Wowczas wybor barw jest ograniczony do tej z palety bejcy/lakierobejcy, sciany trzeba do niej dostosowac, zedrzec farbe do zywego drewna- sporo wiecej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts