Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiarowanie dolnego źródła

R90

Recommended Posts

Witam serdecznie

Mam problem z policzeniem powierzchni dolnego źródła. Z czystej wymiany ciepła , czyli wzory założenia itp, zrobiłaby się praca badawcza dla kogoś kto myśli o napisaniu doktoratu :)

Wszedłem na stronę rehau, mają tam to opisane, ale dla mojego przypadku , czyli kolektor poziomy spiralny, nie ma obliczeń, jest tylko dla zwykłego kolektora poziomego z prostych rur.

Wiem, ze moje podłoże jest neistety piaszczyste, więc oszacowałem , że strumień ciepła będzie na poziomie 10-15 W/m2.

Moc skraplacza 8 kw, COP podane przez producenta 4,6.

Ktoś posiada jakieś doświadczenie albo program do doboru?

Wiem, ze moje podłoże jest neistety piaszczyste, więc oszacowałem , że strumień ciepła będzie na poziomie 10-15 W/m2.

Moc skraplacza 8 kw, COP podane przez producenta 4,6.

Ktoś posiada jakieś doświadczenie albo program do doboru?

A co tu chcesz dobierać programem?

Będzie jak w piosence Mietka Szcześniaka, dokładna suma niedokładnych danych....

Nie wiesz jaki masz grunt, weź dolną wartość z opracowanych już tabelek, jak chcesz to przewymiaruj o xx%.

Moc chłodnicza z grubsza to moc skraplacza razy trzy czwarte. I GIT.

W założeniu jest błąd.

To nie rury dostarczają ciepła tylko grunt.

Zwiększenie powierzchni wymiany (kolektor spiralny), to tylko bardziej "rabunkowa" eksploatacja ciepła z gruntu - szybciej wyciągasz, ale dłużej czekasz na regenerację (zawsze jest coś, za coś).

Biorąc to pod uwagę, ilość m2 gruntu pod kolektor spiralny jest (powinna być) taka sama, jak pod kolektor liniowy.

Przy kolektorze spiralnym bardzo ważne jest, aby granice pomiędzy poszczególnymi sekcjami , licząc od zewnętrznych granic sekcji (pętli), była nie niższa niż 1m.

W założeniu jest błąd.

To nie rury dostarczają ciepła tylko grunt.

Zwiększenie powierzchni wymiany (kolektor spiralny), to tylko bardziej "rabunkowa" eksploatacja ciepła z gruntu - szybciej wyciągasz, ale dłużej czekasz na regenerację (zawsze jest coś, za coś).

Biorąc to pod uwagę, ilość m2 gruntu pod kolektor spiralny jest (powinna być) taka sama, jak pod kolektor liniowy.

Przy kolektorze spiralnym bardzo ważne jest, aby granice pomiędzy poszczególnymi sekcjami , licząc od zewnętrznych granic sekcji (pętli), była nie niższa niż 1m.

Spokojnie, wszystko wziąłem pod uwagę, nawet odległość między sekcjami będzie nie 1 a 4-5m

Spokojnie, wszystko wziąłem pod uwagę, nawet odległość między sekcjami będzie nie 1 a 4-5m

Licz powierzchnie nad spirala i dodaj po 50cm z kazdej strony. Bedziesz mial dobre przyblizenie powierzchni "czynnej" kolektora. Jak masz nie za mokre piachy i troszke miejsca na dzialce, to odwaznie przewymiaruj o 25-30%. Koszta beda minimalne a "bezpieczenstwo" bezcenne. :)

Aaa, jeszcze jedno. DZ dobiera sie do zapotrzebowania domku a nie mocy pompy. Zwlaszcza przy spiralnym.

Licz powierzchnie nad spirala i dodaj po 50cm z kazdej strony. Bedziesz mial dobre przyblizenie powierzchni "czynnej" kolektora. Jak masz nie za mokre piachy i troszke miejsca na dzialce, to odwaznie przewymiaruj o 25-30%. Koszta beda minimalne a "bezpieczenstwo" bezcenne. :)

Aaa, jeszcze jedno. DZ dobiera sie do zapotrzebowania domku a nie mocy pompy. Zwlaszcza przy spiralnym.

No ja to wstępnie obliczyłem i program potwierdził. Wyszło u mnie minimum 6 sekcji po 120mb spirali.

Z wymiarowaniem dolnego źródła to słyszałem , że się wymiaruję na moc chłodniczą pompy a nie grzewczą, ale nie jestem w 100% pewien. Jakbym miał wymiarować na moc grzewczą, to myślę, że byłby wieeeelki problem z upchaniem spirali na działce.

Z wymiarowaniem dolnego źródła to słyszałem , że się wymiaruję na moc chłodniczą pompy a nie grzewczą, ale nie jestem w 100% pewien. Jakbym miał wymiarować na moc grzewczą, to myślę, że byłby wieeeelki problem z upchaniem spirali na działce.

Moc pompy to tylko szybkosc "przepompowywania" energii z gruntu do domu. Ty masz dobrac do zapotrzebowania domu na cieplo. Do mocy (chlodniczej) pompy mozesz dobierac TYLKO wtedy, jesli jej moc jest dobrana "na styk". Jesli przewymiarowujesz moc pompy do grzania tylko w drugiej taryfie, to nie musisz proporcjonalnie zwiekszac DZ (a zwlaszcza kolektora spiralnego - on ma bardzo duzy zapas mocy). Jesli wystarczylo dobrane na styk, to i wystarczy przy mocniejszej pompie. Pompa o wiekszej mocy nie wezmie z gruntu wiecej energii dla tego samego obiektu. Po prostu bedzie pracowala krocej.

Zastanow sie nad pompa wieksza o 30% i opcja pradu dwutaryfowego. To wychodzi naprawde tanio.

Moc pompy to tylko szybkosc "przepompowywania" energii z gruntu do domu. Ty masz dobrac do zapotrzebowania domu na cieplo. Do mocy (chlodniczej) pompy mozesz dobierac TYLKO wtedy, jesli jej moc jest dobrana "na styk". Jesli przewymiarowujesz moc pompy do grzania tylko w drugiej taryfie, to nie musisz proporcjonalnie zwiekszac DZ (a zwlaszcza kolektora spiralnego - on ma bardzo duzy zapas mocy). Jesli wystarczylo dobrane na styk, to i wystarczy przy mocniejszej pompie. Pompa o wiekszej mocy nie wezmie z gruntu wiecej energii dla tego samego obiektu. Po prostu bedzie pracowala krocej.

Zastanow sie nad pompa wieksza o 30% i opcja pradu dwutaryfowego. To wychodzi naprawde tanio.

Właśnie się tak zastanawiamy nad przewymiarowaniem. Bo DZ liczyłem dla strumienia 10 W/m2 czyli dla mojego gruntu piaszczystego może być przewymiarowane przez to o x %, bo dokladnie nie wiem, jaki będe mieć strumień, czy 12 a może 15, więc dałem mniej. 1 mb rury jest tani i dodatkowy glikol także. Lepiej przepłacić parę stówek niż odwalić kaszane i zmrozić DZ bo się dało za mało rury. OZC dla -20 będzie koło 8kw i dokładnie taka pompa jest dobrana. Kolejna w typoszeregu to 10kw. Rozważymy przewymiarowanie, w tym przypadku o 25%.

Jak masz nie za mokre piachy i troszke miejsca na dzialce, to odwaznie przewymiaruj o 25-30%. Koszta beda minimalne a "bezpieczenstwo" bezcenne. :)

Do mocy (chlodniczej) pompy mozesz dobierac TYLKO wtedy, jesli jej moc jest dobrana "na styk". Jesli przewymiarowujesz moc pompy do grzania tylko w drugiej taryfie, to nie musisz proporcjonalnie zwiekszac DZ (a zwlaszcza kolektora spiralnego - on ma bardzo duzy zapas mocy). .

Pyxi chyba po raz pierwszy przyłapałem Cię na tym, że sam sobie przeczysz ;)

to w końcu jak to jest? przewymiarowywać DZ czy nie ? ;)

Pyxi chyba po raz pierwszy przyłapałem Cię na tym, że sam sobie przeczysz ;)

to w końcu jak to jest? przewymiarowywać DZ czy nie ? ;)

To, ze nie musi powiekszac, to nie znaczy absolutnie, ze nie moze. Sprzecznosci w tym nie widze.

Zainstalowanie do danego obiektu pompy o mocy 25-30% wiekszej nie zmusza naz do zwiekszania dobrze dobranego DZ, ale taka operacja nigdy nie zaszkodzi i jesli tylko jest taka mozliwosc, to lepiej DZ przewymiarowac. Pompa odd nam ta kase (co prawda w dlugim okresie) w wyzszym SPF. Teraz bedzie chyba jasniej. :)

jest jaśniej ;)

nie oszukujmy się, zrobienie dolnego źródła "na styk" to taka lekka rosyjska ruletka...

spokojniej bym spał mając PC dobrane na styk a przewymiarowane DZ niż odwrotnie ;)

Sprawa oczywista.

Jesli wlasciwosci termiczne gruntu sie nie liczy tylko je szacuje, to i wspolczynnik bezpieczenstwa musi byc wysoki.

Jesli wlasciwosci termiczne gruntu sie nie liczy tylko je szacuje, to i wspolczynnik bezpieczenstwa musi byc wysoki.

Jeśli już ktoś będzie na tyle ZBOCZONY żeby dokładnie liczyć takie rzeczy dla budynku mieszkalnego typowego, no powiedzmy do 20kW zapotrzebowania na moc, to byłoby pożądane mieć dokładne dane wejściowe (żeby wynik obliczeń dał coś zbliżonego do rzeczywistości). A uzyskanie takich danych to nie jest tania sprawa, bo trzeba by było wykonać takie śmieszne ale nie tanie badanie gruntu (TRT to się chyba nazywa)..

W małych inwestycjach (mocach) dużo korzystniej jest zlecić dołożenie metrów polietylenu w ziemi niż zlecanie tych badań.