Oszolom 14.09.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Cześć. Wielkimi krokami zbliża się odbiór nowego mieszkania od developera. Idąc etapami planowania - wiadomo, najpierw łazienka, kuchnia, salon, meble itd - zaczynam powoli myśleć o oświetleniu. Tak na początek byłym wdzięczny za jakieś wskazówki co robić a czego nie robić, póki jeszcze mogę coś zaplanować, zamontować itd. Co na razie widzę odnośnie oświetlenia. 1. Na pewno LEDy - teraz już są takie żarówki (SMD, a może i inne o których nie wiem), dające ładne ciepłe jasne światło. 2. Jednak jako główne oświetlenie w salonie racze będzie mimo wszystko żarówka energooszczędna. 3. Mieszkanie jest dwu poziomowe więc będę musiał wymyślić, lub zdecydować się na jakiś system oświetlenia schodów. Jakieś propozycje? 4. W łazience zastanawiałem się nad oświetleniem listwą LED w miejscu fugi, wyczytałem że można. Na razie żona nie chce się zgodzić. 5. To co mi wpadło w oko i na pewno będę chciał zrobić to: - listwa przypodłogowa z taśmą LED. Gdzie po drodze będzie jakiś czujnik ruchu. Takie coś widzę w głównych ciągach komunikacyjnych typu przedpokój, gdzie w nocy zapali się za pomocą czujnika taka listwa przy podłodze. Nie wiem tylko jak to zrobić?. Wygląda to mniej więcej tak : 6. Kolejną rzeczą jaką ostatnio zauważyłem to lampki LED o zmieniającym się świetle. Fajna rzecz pod np. szafkę łazienkową, albo właśnie przy schodach. Zauważyłem to podczas wizyty w IKEI dlatego zdjęcie z tamtąd - Nie myślałem jeszcze o kontaktach, i innych instalacjach. Za wszelkie sugestie w góry dziękuję. Wiadomo - dobrze zaplanowane działania i schematy oszczędzają później czas i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts