wrzesien 14.09.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 witam wszystkich pytam bo nie znalazłem odpowiedzi , więc: mam piec 21kw na 200m2 domu jak się wprowadziliśmy w tamtym roku paliłem węglem i drzewem wszystko było ok tylko krótko trzymał ,dodam że jest to piec miałowy ale dziwne że niema po bokach tuneli doprowadzających powietrze na górę ,więc takie dwa tunele zrobiłem ze stali kotłowej : kątowniki 4/4 dziurki co 10 cm fi10mm ustawiłem je po obu stronach ,wszystko ok dziurkami dmucha miał zmoczony na tyle żeby się nie pylił zasypane 30 kg ,rozpaliłem i przez 4 godziny nie podbiło nawet do 28 stopni miał żarzył sie tylko przy tunelach dmuchawę ustawiałem na wszystkie możliwe prędkości ,cug sprawdzałem ok piec wyczyszczony, nawet oglądałem inny piec i taki 19kw miał tylko 1 tunelik na tylnej ściance , więc wydajność moich tuneli powinna być dobra , piec jest szczelny wymieniałem sznury, sprawa miała być prosta , najgorzej że sie nastawiłem na miał ,idzie zimno a tu lipa poratujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 15.09.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Myślę że kątowniki od góry zaślepiłeś. Powietrze musi przechodzić od spodu przez całe złoże miału, a to z kątowników jako powietrze wtórne dostarcza tlen nad złoże aby umożliwić dopalenie gazów. Prawdopodobnie zbyt suchy miał ( tu są różne opinie ) , ja do suchego dolewałem 6-8 % wody wagowo nawet dzień wcześniej. Po wsypaniu do kotła NIE UBIJAĆ. Otwory w kątownikach według mnie mniejsze a gęściej np. 5-6 mm co kilka cm. po obu bokach kątownika. Jaki to kociołek i sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzesien 15.09.2013 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 akurat kątowniki wyginał z blachy i nawiercał mi gość od pieców z pleszewa ja podałem mu moc kotła no i sam je spawałem ,oczywiście góra zaślepiona, piecyk ma 7lat zrembowski sterowniczek to signum 600 ma wszystko co bym potrzebował ,może faktycznie za suchy miał ale tak mi doradzono '' zmoczyć tak aby tylko sie nie pylił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 16.09.2013 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 może też być kiepski miał. Rok temu moja ciotka połaszczyła sie na tańszy miał ze składywungla.pl i miała podobne problemy. Też mi się wydaje że otwory 10mm są stanowczo za duże. Wszysztkie piece miałowe jakie widziałem to te otwory miały max ze 4 mm. Te otwory mają pełnić rolę dysz więc nie mogą być za duże. Zakładam również że miał podpalasz od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzesien 16.09.2013 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) aż tak nie w temacie nie jestem, ale dziwna sprawa dziś przyjechaliśmy do domu i dowiaduje sie od ojca że w końcu się rozpaliło ale zaczęło ciągnąć przy drzwiczkach i miał zaczął sie palić nie z góry tylko od drzwiczek do tyłu martwi mnie to czy uszczelnień nie wypali ,no i jak wymusić spalanie od góry albo chociaż od tyłu , 30 kg miału 200m2 +200l zbiornik na wodę i jak już osiągną 56stopni to palił sie tak 25h tylko dlaczego nie chciał podbić temperatury, dmuchawa ma 150mm średnicy i 400w a chodziła na 30% dodam że grzejniki były skręcone na pół gwizdka w sumie dmuchawa kręciła wolno bo ma ustawioną płynną regulację to i tak sterownik dobiera sobie nadmuch w zależności od temperatury, histerezę mam ustawioną 2stopnie Edytowane 16 Września 2013 przez wrzesien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 17.09.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Za duże te otwory PW. Powietrze zamiast dmuchać wąskim ale ostrym strumieniem w miał ulatuje sobie spokojnie do komina studząc dodatkowo kocioł. Zamiast dużych otworów lepiej zastosować więcej mniejszych, dodatkowo jak by dało radę to wiercić pod kątem aby powietrze dmuchało do dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts