halek 15.09.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam, założyłem ten wątek, ponieważ chciałbym tutaj zgromadzić informacje, co zrobić, aby pozbyć się pieca kaflowego, jak na załączonym zdjęciu. Czy rozbiórka starego pieca jest do wykonania przez jedną osobę i bez większego doświadczenia w budowlance? Od czego zacząć, a na czym skończyć? Jak odłączyć i zabezpieczyć komin? Proszę o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.09.2013 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Piec do rozbiórki to źródło: 1. Gruzu. 2. Kafli do budowy nowego pieca. ad1. Rozwalasz choćby młotkiem i wyrzucasz. ad2. Szukasz amatora kafli, który sam je sobie rozbierze, przy okazji sprzątając resztę. Dziurę w kominie możesz sam zamurować. Mały komentarz do punktu 2. Niełatwo jest znaleźć amatora na stare, mało atrakcyjne kafle. Tym bardziej z koniecznością wyniesienia tony gruzu i wdychania kurzu pomieszanego z sadzą. Pamiętaj, że rozbiórka pieca w domu, to namiastka wybuchu wulkanu, choć można kropiąc wodą kolejne warstwy, zminimalizować efekt wybuchu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 16.09.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Praca dla jednej osoby , lepiej jednak wykonywać ją z pomocnikiem , taki piec stawiany na glinę powinien dać się rozebrać i wynieść w jeden dzień ..Potrzebny sprzęt ;młotek , mesel, cęgi do drutów , łopata i wiadra do gruzu ..Będzie przy tym sporo brudu .. lepiej dobrze zabezpieczyć podłogi i nie tylko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nosal 16.09.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Ja uważam, że w pojedynkę spokojnie dasz radę. Będzie trochę roboty, syfu i brudu, ale poradzisz sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halek 22.09.2013 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Dzięki za odpowiedzi. W rozwalaniu jestem chyba dobry, więc będę działał. Zastanawiam się tylko, czy są jeszcze jakieś sposoby na zminimalizowanie efektu wybuchu wulkanu? Kropienie wodą na na pewno ma sens, zaopatrzyłem się już w zraszacz ogrodowy Czy coś jeszcze mogłoby mi pomóc? Albo czy o czymś jeszcze powinienem pamiętać? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.09.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Witam.Zdejmujesz pojedyncze kafle / płytki kaflowe ze sklepienia pieca i wlewasz w piec nie śpiesząc się przez godzinkę 100-150 litrów wody (ok. 10 wiaderek). Czekasz następną godzinkę i możesz rozebrać piec bez grama kurzu w powietrzu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta87 22.09.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Cześć, dołączam się do tematu, bo też mam problem z pozbyciem się pieca. właśnie przeczytałam o Twoim sposobie z wlaniem 100 litrów wody. Brzmi fajnie. Pytanie tylko, czy wszystkie gliniane piece są szczelne? Czy trzeba brać też pod uwagę ewentualność, że nagle zacznie nam srogo ta woda przeciekać? Pozdrawiam Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 22.09.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Najlepiej mieć przez zabraniem się do roboty plany systemów wentylacyjnych, wtedy obejdzie się bez niespodzianek, albo będzie ich nieco mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta87 28.09.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Cześć Sokratis. Czy jesteś w stanie troszeczkę rozjaśnić mi ten temat? Jestem kobietą, więc nie wszystko jest mi bliskie, ale staram się robić i ogarniać jak najwięcej! Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts