Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Kaflowy - jak się go pozbyć?

halek

Recommended Posts

Witam, założyłem ten wątek, ponieważ chciałbym tutaj zgromadzić informacje, co zrobić, aby pozbyć się pieca kaflowego, jak na załączonym zdjęciu.

Czy rozbiórka starego pieca jest do wykonania przez jedną osobę i bez większego doświadczenia w budowlance?

Od czego zacząć, a na czym skończyć? Jak odłączyć i zabezpieczyć komin?

Proszę o porady :)

piec.jpg

Piec do rozbiórki to źródło:

1. Gruzu.

2. Kafli do budowy nowego pieca.

ad1. Rozwalasz choćby młotkiem i wyrzucasz.

ad2. Szukasz amatora kafli, który sam je sobie rozbierze, przy okazji sprzątając resztę. Dziurę w kominie możesz sam zamurować.

Mały komentarz do punktu 2.

Niełatwo jest znaleźć amatora na stare, mało atrakcyjne kafle. Tym bardziej z koniecznością wyniesienia tony gruzu i wdychania kurzu pomieszanego z sadzą. Pamiętaj, że rozbiórka pieca w domu, to namiastka wybuchu wulkanu, choć można kropiąc wodą kolejne warstwy, zminimalizować efekt wybuchu...;)

Praca dla jednej osoby , lepiej jednak wykonywać ją z pomocnikiem , taki piec stawiany na glinę powinien dać się rozebrać i wynieść w jeden dzień ..

Potrzebny sprzęt ;

młotek , mesel, cęgi do drutów , łopata i wiadra do gruzu ..

Będzie przy tym sporo brudu .. lepiej dobrze zabezpieczyć podłogi i nie tylko .

Dzięki za odpowiedzi. W rozwalaniu jestem chyba dobry, więc będę działał. Zastanawiam się tylko, czy są jeszcze jakieś sposoby na zminimalizowanie efektu wybuchu wulkanu? Kropienie wodą na na pewno ma sens, zaopatrzyłem się już w zraszacz ogrodowy :)

Czy coś jeszcze mogłoby mi pomóc? Albo czy o czymś jeszcze powinienem pamiętać? Pzdr

Witam.

Zdejmujesz pojedyncze kafle / płytki kaflowe ze sklepienia pieca i wlewasz w piec nie śpiesząc się przez godzinkę 100-150 litrów wody (ok. 10 wiaderek). Czekasz następną godzinkę i możesz rozebrać piec bez grama kurzu w powietrzu.

Pozdrawiam.

Cześć, dołączam się do tematu, bo też mam problem z pozbyciem się pieca. właśnie przeczytałam o Twoim sposobie z wlaniem 100 litrów wody. Brzmi fajnie. Pytanie tylko, czy wszystkie gliniane piece są szczelne? Czy trzeba brać też pod uwagę ewentualność, że nagle zacznie nam srogo ta woda przeciekać? :)

Pozdrawiam Was