Wojtek62 07.05.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z okablowaniem strukturalnym w domu jednorodzinnym, czy warto to robic , co jest niezbędne a z czego się nie korzysta i ile to jest drożej w stosunku do zwykłej instalacji elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 07.05.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Czy mozesz wyjasnic co masz na mysli piszac o okablowaniu strukturalnym? Bo jesli chodzi ci o instalacje elektryczna np w systemie EIB( zupelnie niekonwencjonalnie)to przebicie moze byc ja 1:3. Tzn przykladowo, klasyczna instalacja np 8 tys a EIB to 20-24 tys PLNPozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zofija 07.05.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Mieszkam teraz w 3-pokojowym mieszkaniu i mamy takie mini-strukturalne - 4 działające, czytaj używane gniazdka internetowe, na szczęście dzieeczyny (2 i 6 lat) o intenret jeszcze się nie proszą, choć z GG już korzystają. Ale do rzeczy. Moim zdaniem jeżeli ktoś dysponuje przynajmniej notebookiem i stałym łączem, to warto się pokusić, mój szanowny małżonek ostatnio oglądał na eurosporcie snookera i jednocześnie korzystał z forum eurosportu, ja mogłam sobie w tym czasie spokojnie przeglądać muratora, a w kuchni mógł się na przykład instalować sprzęt dla znajomych. Przyznam jednak, że obydwoje jesteśmy zawodowo związani z informatyką i takie okablowanie jest dla nas wielkim ułatwieniem w pracy, a może nawet koniecznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.05.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Nadal nie wiem co to jest to okablowanie strukturalne Przykładu z interntem tez nie rozumiem To mi wyglada poprostu na 4 gniadka sieciowe czy o to chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 07.05.2004 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z okablowaniem strukturalnym w domu jednorodzinnym, czy warto to robic , co jest niezbędne a z czego się nie korzysta i ile to jest drożej w stosunku do zwykłej instalacji elektrycznej u mnie elektryk położył kable komp. licząc sobie chyba 45 zł za punkt, 5 zł więcej niż za punkt elektryczny. Jeśli sam będziesz sobie kładł, to sam kabel nie kosztuje więcej niż kabel elektryczny. Inna sprawa, że trzeba trochę tego kabla pociągnąć. Tak więc samo okablowanie nie kosztuje jakoś dużo, ale z tego co się zdążyłem zorientować drogie są same gniazdka (ok 40 zł minimum). Zastanów się, czy taniej nie wyjdzie polączenie komputerów łączami radiowymi (IEEE cośtam-cośtam) - zależy ile komputerów chcesz połączyć i jak często korzystać z nich jednocześnie w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILeq 08.05.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Witajcie.Okablowanie strukturalne to w gwarze it po prostu okablowanie do sieci komputerowej. Na pewno warto sobie je rozciągnąć, jeżeli mamy taką możliwość pod tynkiem. Koszt takiej zabawy to około 200 zł za 305mb kabla utp5+. Kable rozróżniamy na:- "drut" - sztywniejszy, ale minusem jest to, że nie można go zagniatać o kąt 90 stopni, bo raczej na pewno będzie się pitolić. Stosujemy go na dłuższe odległości- "linka" - bardziej elastyczna, z reguły stosujemy do podłączenie komputera do gniazdka. Nie ma konieczności układania go w rurkach ani peszlach (oczywiście można, ale wyciągnięcie kabla, jeśli się uszkodzi jest co najmniej kłopotliwe). Wystarczy tylko wykuć/wyryć sobie w ścianie trasy przewodów, a następnie je rozprowadzić i zaszpachlować. Pamiętać należy, żeby najlepiej (jak się da) w jednym miejscu zrobić podłączenie internetu, jak również podłączyć tam koncentrator. W przypadku, gdy planowane gniazdka dla użytkowników są bardzo oddalone od miejsca, gdzie będzie się podłączać internet (np. z kablówki), to można pociągnąć kabel do miejsca, gdzie planujemy koncentrator i dopiero stąd ciągnąć kable do miejsc docelowych. Za rozciągnięcie punktu sieci elektryk powinien wziąć około 30 zł (tyle, co za prądowe), bo dla niego robota jest taka sama. Ważna rzecz - trzeba unikać zaginania kabli w ścianie tzn. jeżeli wychodzi nam zakręt, to trzeba go zrobić w miarę łagodnie (żeby nie zgiąć kabla na amen), ale też bez przesady - nie trzeba robić zakrętu na 30 cm. Koszt gniazdka pojedynczego to ok. 20 zł, podwójnego +10 zł (no chyba, że ktoś zaszaleje z legrandem, ale to już indywidualny wybór). Jeżeli coś, to pytajcie: powinienem być w stanie pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.05.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Czyli trafilem z ta siecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 08.05.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 No to powiedzcie jeszcze skad taka bombastyczna nazwa dla zwyklej sieci domowej? Pierwsza moja odpowiedzia na pytanie "co to jest okablowanie strukturalne" byloby "takie rozwiazanie techniczne gdzie kable sa elementem konstrukcyjnym budynku, czyli wchodza w sklad jego struktury". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.05.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 ... Za rozciągnięcie punktu sieci elektryk powinien wziąć około 30 zł (tyle, co za prądowe), bo dla niego robota jest taka sama. Nie prawda. Do punktu elektrycznego kabel nie jest dociągany bezpośrednio z rozdzielni, tylko gdzieś blisko z puszki. Do okablowania sieci komputerowej (czy instalacji antenowej) kabel do każdego gniazda jest dociągany bezpośrednio z punktu centralnego, więc praca do wykonania oraz ilość kabla przypadającego na każdy punkt takiej instalacji jest zdecydowanie większa. Ważna rzecz - trzeba unikać zaginania kabli w ścianie tzn. jeżeli wychodzi nam zakręt, to trzeba go zrobić w miarę łagodnie (żeby nie zgiąć kabla na amen), ale też bez przesady - nie trzeba robić zakrętu na 30 cm. Każdy producent określa min. promień gięcia kabla i jest to wartość o 5 do 8 średnić kabla Koszt gniazdka pojedynczego to ok. 20 zł, podwójnego +10 zł (no chyba, że ktoś zaszaleje z legrandem, ale to już indywidualny wybór). To chyba piszesz o tych najtańszych i natynkowych, które można zastosować w biurze. Takie systemowe są sporo droższe, ale jak za włącznik płaci się 30 - 60 zł (Legrand, Gira, itp.) to co to jest 40 - 100 zł za gniazdo LAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolar 08.05.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Chyba warto. Takie pełne okablowanie to sieci: telefoniczna, internetowa, telewizyjna i radiowa. Jej koszt w nowym domu to ok. 3500 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darom 08.05.2004 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Okablowanie strukturalne to w gwarze it po prostu okablowanie do sieci komputerowej. Sorki MILeq... ale gwoli ścisłości Okablowanie strukturalne to nie sieć komputerowa. Sam termin powstał w USA pod koniec lat 80tych. Chodziło o rodzaj uniwersalnego okablowania budynków biurowych zdolnego do przyłączania róznych mediów teleinformatycznych jak: modem, telefon POTS, karta sieciowa NIC , ISDN itp. Obowiązywała zasada: gdziekolwiek zostanie umieszczone biurko tam bedzie możliwość podłaczenia urządzeń do sieci. W węższym zakresie siec strukturalna oznacza siec telefoniczno-komputerową. Punkty końcowe to gniazda 2xRJ45 (telefon+komputer) lub 3xRJ45(dodatkowa rezerwa). Oczywiście czy dane przyłącze bedzie podłączone do komputera czy do telefonu określamy przez odpowiednie skrosowanie w szafie MFD (połączenie z hubem, centralką PBX, bądz linią miejską). Sieci strukturalnej nie należy mylić z sieciami EIB. Myslę, że wykonanie w domu takiej "sieci strukturalnej" jest pomyłką, no chyba że ktoś planuje sobie zrobić biuro. pzdr DAREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darom 08.05.2004 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Jeszcze niedawno temat gniazd telefoniczno komputerowych był maglowany w http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=25991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 08.05.2004 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Koszt gniazdka pojedynczego to ok. 20 zł, podwójnego +10 zł (no chyba, że ktoś zaszaleje z legrandem, ale to już indywidualny wybór). To chyba piszesz o tych najtańszych i natynkowych, które można zastosować w biurze. Takie systemowe są sporo droższe, ale jak za włącznik płaci się 30 - 60 zł (Legrand, Gira, itp.) to co to jest 40 - 100 zł za gniazdo LAN Dodam tylko, ze mozna tez kupic mini- huby 2 i 4- portowe, montowane tak, jak zwykle gniazdo podtynkowe. Pozwala to rozwiazac problemy, gdy mamy za malo podciagnietych kabli. Zasilanie przez POE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 08.05.2004 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Chyba warto. Takie pełne okablowanie to sieci: telefoniczna, internetowa, telewizyjna i radiowa. Jej koszt w nowym domu to ok. 3500 pln Co wchodzi w taki zestaw i dla jakiej wielkości domu jest to policzone? Czy to jest w jakimś standadzie (typu EIB)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolar 10.05.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Polecam stronę http://www.sieciuch.com. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolar 10.05.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 I jeszcze ważniejszą firmy w Lesznie www. ccpartners.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 11.05.2004 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 prosząc drogich forumowiczów o opinie na temat okablowania strukuralnego nie miałem na myśli wyłącznie sieci komputerowej w domku, lecz możliwość sterowania różnymi urządzeniaminp. roletami okiennymi, hasło wzięło sie z artykułu jaki dostałem od kolegi w którym była właśnie mowa o tego typu rozwiązaniach a tytuł był Okablowanie strukturalne w domkach jednorodzinnych. teraz wiem, że powiniem się zapytac forumowiczów o doświadczenia związanymi z tzw. ineligentnym domem jednorodzinnym. czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi na ten temat coś napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 11.05.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 prosząc drogich forumowiczów o opinie na temat okablowania strukuralnego nie miałem na myśli wyłącznie sieci komputerowej w domku, lecz możliwość sterowania różnymi urządzeniaminp. roletami okiennymi, hasło wzięło sie z artykułu jaki dostałem od kolegi w którym była właśnie mowa o tego typu rozwiązaniach a tytuł był Okablowanie strukturalne w domkach jednorodzinnych. teraz wiem, że powiniem się zapytac forumowiczów o doświadczenia związanymi z tzw. ineligentnym domem jednorodzinnym. czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi na ten temat coś napisać? No to czytaj: Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 11.05.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Ciao Podlaczam sie do Zbycha ( CZYTAJ ) z jedna drobna uwaga - szkoda ze ten watek pozostal w tyle i niewiele osob sie nim interesuje. Ja niestety mieszkam za granica i nie znam materialow dostepnych w Polsce wiec staralem sie dowiedziec co bede mogl wykorzystac a co mam przywiesc. Mam nadzieje ze bedzie jeszcze kilku zapalencow i temat sie odswiezy. Ciao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts