Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały dom we Wrocławiu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kocur jest świetny :D - ja jestem kociara... Mogłabym mieć ich całe stado ;)

Śmiejemy się z mężem, że to kot Leśnicki bo każdy sąsiad się nad nim "lituje" ;). Ja chcę by był przede wszystkim szczęśliwym kotem a to w praktyce oznacza, że go nie zamykam w domu tylko gdy idę do pracy obowiązkowo wypuszczam na dwór (wiosną, latem, jesienią) i zostawiam małe okienko otwarte by mógł wrócić gdy mu się zabawa na dworze znudzi. Oczywiście on się tak wycwanił, że gdy jesteśmy z mężem w pracy on odwiedza sąsiadki :D. U jednej regularnie śpi na kanapie, wszystkie go karmią, głaszczą, itd... Gdy wracam z pracy widzę tylko jak kot wychodzi z któregoś z domów zadowolony - wygłaskany i dokarmiony :D. U mnie już niewiele je.... ;). Ale najważniejsze jest to, że jak mnie i męża widzi to sąsiedzi już dla niego nie istnieją :D.

Wstawiłam to zdjęcie bo to moje ulubione ;) - ogólnie nie mam zdjęć kota, to zdjęcie powstało gdy wystawialiśmy męża mieszkanie na sprzedaż i robiliśmy zdjęcia.... Mój kot uwielbia spać na męża "zabawce" (bo wysoko, nagrzane "siodło" od słońca, ciepło od baku). Mąż go gonił kiedyś za to (zaraz po kupnie swojej wymarzonej zabawki ;)) ale szybko złagodniał i teraz pozwala Luntrusowi cieszyć się wysokością :)

Bowess gratuluję osiągnięcia finansowego przy budowie domu. Każdy inwestor marzy o tym by mieć dom za 200 tyś. Te 200 tyś to koszt budowy z łazienką, kuchnią, pokojem? Czy cały dom z wykończeniem?

Edytowane przez luntrusk

Do nas też przychodzi kocisko sąsiadów, ale jeszcze się nie ośmielił na tyle, żeby do domu wstąpić, po podwórku sobie łazi. :)

Zamieszkać na parterze można było już w okolicach 150-160 tysięcy. 206,5 tysiąca to aktualny stan ze zdjęć z ogrodzeniem, ścieżkami z kostki jak również papierami i przyłączami. Myślę, że własnej robocizny włożyliśmy za jakieś 60 tysięcy, albo i troszkę więcej. Wykończenie mamy bardzo skromne - tanie gresy, na poddaszu zwykłe panele, płytki łazienkowe też taniutkie. Za to dom jest dobrze docieplony i "kompletny" - nie ma już nic w stanie surowym, do pilnego skończenia. Teraz to już tylko remonty. ;)

To gratuluje :). Ty mogłaś sobie VAT odliczać :). Te obliczenia są z ulgą podatkową czy bez?

U mnie rodzina nie pomoże bo w rodzinie same baby :D, tata schorowany, rodzice w innych miastach.

Mi nie pozostaje nic innego jak wziąć zakasać rękawy :D i "do roboty". Ale za to satysfakcja będzie większa jak się samemu coś stworzy własnymi "ręcyma" :D

Wyliczenia są z wydatków. Zwrot różnicy VATu dopiero będzie - mam nadzieję. :) Do zwrotu mam z całej budowy tylko około 9 tysięcy, VZM i kopie faktur "leżą" teraz w urzędzie, wysłałam na początku października. Czyli ostatecznie może wyjdzie nawet poniżej 200. :)

Satysfakcja jak się coś zrobi własnoręcznie bezcenna. :)

Sami:

fundamenty z ręcznym kopaniem, ściany wszystkie, strop monolit i schody lane, kominy systemowe, konstrukcja i deskowanie dachu, instalacja wody, podłogówka, wylewki, jakieś 70% instalacji elektrycznej, regipsy na parterze (nie mamy tradycyjnych tynków), okładziny podłóg i schodów, malowanie, gipsowanie, część docieplenia dachu, łazienka na parterze, meble do kuchni, montaż drzwi. To chyba wszystko grubsze.

Fachowcy:

dekarze (położyli papę, łaty, dachówki, zamontowali okna połaciowe), okna kupiliśmy z usługą montażu, ekipa do docieplenia i elewacji, ta sama ekipa w zimie (niedrogo, bo poza sezonem) zrobiła nam poddasze - położyli drugą warstwę wełny i zrobili wszystko aż do regipsów włącznie, uprawniony instalator gazownik do instalacji i uruchomienia kotłowni, elektryk - dokończył poddasze i zrobił rozdzielnię, ekipa od docieplenia i regipsów w dwuosobowym składzie zrobiła nam obudowę kominka, łazienkę na poddaszu, dokończyła kotłownię, byli panowie do podbitki i ci sami w tym roku zrobili nam ścieżki z kostki.

Jeszcze sami - płot i wentylacja mechaniczna.

Jaką macie powierzchnię użytkową wraz z pomieszczeniami gospodarczymi?

Pisałaś, że macie wentylację mechaniczną. Dlaczego budowaliście komin? - dla kominka?

Zainteresowałaś mnie swoimi kosztami jakie wydałaś na budowę domu - przeczytałam własnie cały dziennik :D Takie pokoje jak masz na poddaszu - z tym łózkiem (chyba małżeńskim ;)) - to mi się właśnie podobają :). Duże, przestrzenne, dobre do pracy, do nauki :). Taki pokój miałam u rodziców, siostrze przypadł mniejszy :(. Widziałam jak siostra się "męczy" w swojej 11 m2 klitce :( i jak tylko potrzebowała więcej przestrzeni to się zamieniałyśmy.

Edytowane przez luntrusk

Po podłogach jest około 75m2 na parterze i 50 na poddaszu.

W jednej obudowie mamy kanał kominowy do kotła gazowego (rura przez ścianę wpadałaby na ścianie frontowej, co nie byłoby zbyt eleganckim rozwiązaniem ;) ), kanał wentylacyjny kotłowni (według przepisów musi być wentylowana grawitacyjnie) no i kanał od kominka.

Teraz na poddaszu jeden pokój jest nasz a drugi dzieci. Mają po 18m2 po podłogach, więc pomimo skosów jest wystarczająco miejsca. Za jakiś czas to będą pokoje dzieci, a my wrócimy do naszej pierwszej, małej sypialenki na parterze.

Poddasze jest na zero. :) Nie ma wcale ściany kolankowej na obrysie, murłata leży na wieńcu. Są przedścianki - po jednej stronie 100cm, po drugiej 160. Stąd ta różnica w powierzchni podłóg parteru i poddasza. To jest raczej rzadko spotykane rozwiązanie. Za niższą ścianką jest tylko docieplenie, za wyższą jest niski stryszek z rekuperatorem.

http://www.kreodom.pl/data/projekty_new/106/9475/9475przek1.jpg

Łóżko będzie odsunięte od ściany i okna bo muszę mieć swobodny dostęp do okna. Ja się dopiero uczę jak robić wizualizację pomieszczeń - to mój drugi dzień nauki - i chciałam pod oknem umieścić duży kwiat ale mi nie wszedł bo nie pomyślałam o tym by najpierw zapełnić narożniki ścian. A łóżko sobie rozgrupowałam (niepotrzebnie - teraz już to wiem) i nie mogłam go przesunąć tak by wsunąc w narożnik kwiat.

Ogólnie pokój będzie mniej więcej w tym klimacie ale nie umiem zrobić wizualizacji takiej jak będzie wyglądał pokój w rzeczywistości :(

Czyli to tylko kwestia słabego narzędzia. :)

W sypialni 10,6m2 mieliśmy łóżko dosunięte do ściany, bo musiało się jeszcze łóżeczko dziecka zmieścić. Nie było to wygodne rozwiązanie, bo mąż nie znosi spać od ściany, a ja wstawałam w nocy na karmienie.

Inspiracja dla oryginalnej łazienki z dużym oknem - w końcu "coś" udało mi się znaleźć na wzór tego co ja chcę uzyskać. Poza tym murkiem - bo zamiast tego murku będzie wpadające przez okno drzewo :)

Drugie zdjęcie pokazuje jaki styl będę miała w domu :). Złociste okna w połączeniu z bielą i złociste dodatki z drewna w tej samej kolorystyce :).

łazienka z oknem.jpg

kolor drewna.jpg