luntrusk 03.12.2013 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Fan*ft - ano Program jest świetny - jestem zachwycona . Ogród chciałam zaprojektować z trawą - ale nie umiem . Ale efekt nawet bez tej trawy mnie zachwyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 03.12.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 A w kuchni piekarnik będzie pod płytą, czy wolałabyś wyżej w zabudowie? Pytam, bo taki widzę obecnie trend, że piekarniki wszyscy znajomi dają wyżej. Bardzo ładne rośliny wymieniasz. Mam nadzieję, że się poprzyjmują. U moich rodziców jest surmia, judaszowiec i glicynia, która niestety słabo rośnie. Mają też milin, który rośnie jak wariat, ale jak zakwitnie, to szczęka opada. Z własnego doświadczenia niestety wiem, że przesadzane sosny samosiejki często marnieją. Liściaste, zwłaszcza przesadzane jesienią lepiej znoszą takie akcje. Planujesz też jakieś rośliny owocowe? My już jesteśmy zdecydowani, że będziemy dosadzać winorośle, bo najwyraźniej gleba i nasłonecznienie naszej działki im odpowiadają. Borówki amerykańskie i jagodę kamczacką szczerze polecam. Jesienią krzaczki są przepiękne - mają intensywnie czerwone liście, więc takie trochę użytkowo-ozdobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 03.12.2013 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Drzew owocowych jako takich nie planuję - grusze i jabłka odpadają - bo nie chcę sprzątać regularnie owoców. Mąż uwielbia gruszki - mógłby ich jeść tony... ale nie będzie mu się chciało pracować przy tych drzewach. Planuję mały warzywniak i kilka krzaków - np agrest, maliny, winogrona, borówka. I pewnie coś jeszcze ale teraz nie przychodzi mi do głowy. Milin jest piękny. Ja takie ozdobne pnące kwiaty będę wkopywać dopiero po wybudowaniu na południowej i wschodniej części działki. Teraz nie warto - bo się nie uchowają w trakcie budowy Co do piekarnika to chcemy mieć płytę indukcyjną - chyba ona jest na prąd. Przyzwyczaiłam się do gotowania na gazie, mąż mówi, że nie umiał gotować na prądzie bo przypalał jedzenie . Ale to ja będę gotować dla nas - więc się mam nadzieję szybko przyzwyczaję. O wysokości nie myślałam - sądziłam, że musi być równo z blatem Edytowane 3 Grudnia 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 03.12.2013 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Wizualizacja wiatrołapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 03.12.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Jak się da z tym pogłębieniem części szafy w wiatrołapie, to będzie fajnie. Płytę indukcyjną należy zaplanować na etapie instalacji elektrycznej, bo o ile wiem wymaga doprowadzenia innego kabla niż zwykłe gniazdko. Ogólnie rzecz biorąc grubszego. Tak samo elektrykowi trzeba powiedzieć, gdzie będzie piekarnik, bo niektóre modele też miewają dość dużą moc. Wykorzystam zdjęcia z głosowania na najpiękniejsze kuchnie, żeby pokazać parę rozwiązań. Płyta płytą, ale piekarnik też się w kuchni przydaje. Można go ulokować pod płytą. Na przykład tak: http://cdn18.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/35457/kuchnia_lena88_373110.jpg A można go wyekspediować w wysoką zabudowę, a poniżej płyty mieć szafkę na garnki albo szuflady na różności: http://cdn18.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/35467/kuchnia_myszaaj_2_373077.jpg http://cdn13.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/35469/kuchnia_nina6_371456.jpg Czasem w wysokiej zabudowie grupuje się kilka urządzeń: http://cdn16.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/35443/kuchnia_basia_krk_398642.jpg http://cdn19.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/35478/kuchnia_wrzosennik_373088.jpg Na razie na styl nie patrzymy - chodzi o możliwe rozmieszczenie urządzeń. Odrobinkę podobny układ do Twojego, ale z półwyspem: http://cdn27.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/35460/kuchnia_marceli_szpak_373094.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 03.12.2013 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Ja nie wyobrażam sobie piec "w szafie" . Mnie tylko 1 się podoba - czyli pod płytą indukcyjną. Co do manewrowania ściankami to nawet mając projekt techniczny mogę zmieniać do woli ściany 12 cm. Jedyne co miałam określić to ściny 24 cm, okna, schody, łazienki, instalacje. Na poddaszu to prócz łazienki wszystko mogę zmienić - bo mam strop monolityczny. Ogólnie okna sobie przesunęłam maksymalnie do narożników budynku o kilkanaście cm więc nie zobaczy się różnicy gołym okiem - założenie było takie by jak najdalej odsunąć okno w pomieszczeniu od ściany - bo nie lubię gdy okno styka się ze ścianą. Z drzwiami chciałam to samo mieć - ale nie wszędzie się dało . Na dole będą białe drzwi więc mało będą się rzucać w oczy. Jedyne co muszę zgłosić to przeniesienie zmywarki. U mnie w projekcie chyba architekt nie będzie nawet schodów wrysowywać do pozwolenia na budowę - tak mi się wydaje, że mi mówiła. Ale będę mieć dwa egzemplarze - jeden do pozwolenia na budowę i jeden dla siebie. Obliczenia będą oczywiście porobione tak jak by były w domu tylko 24 cm ściany, obliczenia dla schodów. Głównie chodzi mi też o to bym mogła manewrować w trakcie budowy domu. Tym bardziej, że dom nie będzie budowany w rok. Nie przewiduję wielkich zmian w projekcie ale takie drobiazgi w manewrowaniu ścianami chyba każdy miał. Niektórzy może też z oknami. U mnie okna są wyliczone co do cm by dom był symetryczny i okiennice pasowały z każdej strony. I na elewacji pozostało po prawej i lewej stronie tyle samo miejsca na białą ścianę. Ja jestem straszna estetka . Edytowane 4 Grudnia 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 04.12.2013 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Kot zawsze rozśmieszy Edytowane 4 Grudnia 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 05.12.2013 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Aranżacja garażu. Garaż będzie drewniany w kolorze drewna na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 06.12.2013 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Przyszedł czas na wizualizacje poddasza. Poniżej prezentacja największego pokoju na poddaszu. Od strony łózka ku okna jest skos dachu - ale nie potrafiłam zrobić nachylenia dachu w programie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 06.12.2013 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Ciąg dalszy wizualizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 08.12.2013 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Drugi pokój na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 08.12.2013 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Wizualizacja garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 08.12.2013 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Wizualizacja łazienki. Łazienka z pralką i suszarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 08.12.2013 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Sam rzut łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingerek 19.12.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 lutrusk, przepękną masz tę działkę. Działka we Wrocławiu, a jak się ogląda, to wydaje się, jakby w samym lesie była. Zazdroszczę Ci tych drzewek. U nas na działce są niestety tylko trzy drzewka, co gorsza, nie wiemy nawet co to za drzewa, a i tak minimum jedno do wycięcia, bo rośnie w samym środku pokoju dziennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 19.12.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) he he Witam u mnie w dzienniku Działka jest super - wiele sąsiadów przychodzi do mnie i mnie wypytuje o tą działkę Ja inwestuję swoje pieniądze zarobione na etacie i w pracy dodatkowej (teraz też męża ) w ziemie rolne, działki budowlane - więc siłą rzeczy jest mi łatwiej coś fajnego znaleźć bo czerpię z szukania ziemi ogromną przyjemność Ile mają lat te drzewa u Ciebie? W Polsce zrobił się "wielki bałagan" ze starymi drzewami. Jak masz stare drzewa mogę podpowiedzieć Tobie jak obejść "najbardziej chore przepisy" odnośnie drzew I nie tylko drzew Ja korzystam z przepisów "interesownie" Edytowane 19 Grudnia 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingerek 19.12.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Te drzewa to jakieś młode samosiejki, więc raczej nie powinno być problemu z wycięciem. Jaki gatunek to nie wiem, bo się kompletnie na tym nie znam, poza tym liści teraz nie mają, to i nie mam się kogo zapytać. Nowe drzewka jakieś się zasadzi, żeby zbyt smutno i pusto nie było, ale tyle czekania na odpowiedni efekt.. Widzę, że pasja zarówno do kotów jak i do kwiatów.. I tak się zastanawiam, jak Ty to godzisz razem? Ja niestety musiałam zrezygnować teraz w mieszkaniu z kwiatków, nawet tych moich najulubieńszych. Niestety kitek skutecznie się ich pozbył. Pozostało jedynie kilka kaktusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 19.12.2013 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Kwiaty mojemu kocurowi (Luntrusowi) nie przeszkadzają On sobie w nich często śpi Choć najbardziej to lubi pierzynkę - więc śpi z nami Śmieję się bo ogólnie to lubię bardzo sterylność ale śpię z kotem, który codziennie spędza kilka godzina na dworze Ale nie mam sumienia go wyrzucać z łózka Nie jest tak najgorzej - bo co sobotę jest kąpany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
questa 24.01.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Piekna!!! Jaka to dzielnica? Ile km od rynku? Mysmy znalezli w okolicach Lasu Osobowickiego, ale nie tak urokliwa i duzo drozsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 17.02.2014 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) Dzięki Działka jest piękna - wśród drzew, blisko lasu mokrzańskiego (Leśnica). Cisza, spokój, las, ogromna ilość "zielska" na około. Sporo musiałaś zapłacić za swoją działkę na Osobowicach. Ja niecały miesiąc temu stałam się właścicielem działki na Krzykach. Zapłaciłam za nią 125 tyś - będę budować tam dwa lokale na sprzedaż. Urząd miasta ma słabą ofertę jeśli chodzi o działki budowlane - bardzo rzadko trafia się coś dobrego. Działki na Osobowicach schodziły za ponad 200 tyś - nie są tyle warte Sprzedawane były (i będą) w bardzo bliskiej odległości od Odry (Krotoszyńska, Osobowicka i nowo powstałe boczne ulice). Ja nie lubię tych rejonów ze względu ma tereny zalewowe, dużą ilość rowów melioracyjnych. Edytowane 17 Lutego 2014 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts