Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały dom we Wrocławiu.

Recommended Posts

Dziwnie podchodzicie do tego - kupno bez vatu nie musi oznaczać zadnych krętactw - mozna przecież materiały zakupić z drugiej ręki, warto zawsze negocjować i zbijać ceny - w ten sposób też można odzyskać vat, są jeszcze odpowiednie rabaty - jak kupowałem eps200 na płyte to miałem propozycje że jakbym znalazł jeszcze dwie osoby co by brały taka ilość jak ja to byłoby 20% taniej - nie udało się ale......oczywiście pewnych materiałów nie da sie kupić z drugiej ręki choćby XPSa

• Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W takich sytuacjach nawet jak ktoś "podkabluje" to tego nie udowodni :D Hipokrytą nigdy nie byłam i nie będę.

Bezmyślne to jest podawanie jakichkolwiek cząstkowych danych na tym forum. Mi się to nigdy nie zdarzyło - jestem bezpieczna :D. Ale nie wszyscy myślą kilka kroków na przód ;) - np. moderatorkę namierzyłam bardzo szybko jak potrzebowałam jej danych :D

Jest IP, są (a pewnie i będą) zdjecia dzialki i budowy, jest jej lokalizacja. Ktoś chciałby zadać Ci pare pytań, to nawet sie nie spostrzeżesz, jak będzie na Twoim podwórku.

Dziwnie podchodzicie do tego - kupno bez vatu nie musi oznaczać zadnych krętactw - mozna przecież materiały zakupić z drugiej ręki, warto zawsze negocjować i zbijać ceny - w ten sposób też można odzyskać vat, są jeszcze odpowiednie rabaty - jak kupowałem eps200 na płyte to miałem propozycje że jakbym znalazł jeszcze dwie osoby co by brały taka ilość jak ja to byłoby 20% taniej - nie udało się ale......oczywiście pewnych materiałów nie da sie kupić z drugiej ręki choćby XPSa

No właśnie.

Kup tyle XPS z drugiej ręki (choć ja akurat sporo sprzedawałem, po tym, jak zmieniłem koncepcję płyty, ktoś trafił okazję).

Kup 2 tony stali z drugiej ręki - oczywiście w odpowiednim sortymencie....

Z drugiej ręki, to możesz kupic 100 dachówek i 230 m PEX'a, bo komuś zostało.

To, ze większa ilośc = rabat, to też nic odkrywczego, ale widzisz, nie tak często uda je się zebrać odpowiednią ilość.

Rozumiem jeszcze, że ktoś ucieka z 23 na 8% VAT, kupując z usługą, przez wykonawcę.

Ale zakładanie oszczędności poprzez plany zakupu na lewo ?

Skuteczność polskich urzędów jest bardzo słaba. Prawo polskie ma takie luki, że aż się prosi by z nich korzystać :D I wszystko legalnie :D Polacy myślą, że jak ktoś nie robi tego co wszyscy to zaraz jest oszust, krętacz, złodziej. A znajomość polskiego prawa i tym bardziej luk prawnych pomaga a nie przeszkadza w życiu. Ale nie o tym jest mój dziennik.

Kupowanie bez VAT-u nie oznacza krętactw tylko umiejętne stosowanie polskiego prawa.

fotohobby tyle napisałeś odpowiedzi na mojego posta, że chyba Cię mój post "ruszył" :D.

Edytowane przez luntrusk

....

Z drugiej ręki, to możesz kupic 100 dachówek i 230 m PEX'a, bo komuś zostało.

ale jak kupie od 4 osób to już mam 1000m pexa a tyle mi poszło na podłogówkę

To, ze większa ilośc = rabat, to też nic odkrywczego, ale widzisz, nie tak często uda je się zebrać odpowiednią ilość.

ale wystarczy ze zbierze akurat na materiały drogie w zakupie ze względu na ilośc ot choćby beton komórkowy, styropian, dachówka, wełna czy inne ?

Strasznie się czepiasz szczegółów - mozna by wnioskować że już coś napisałeś do US:confused:

Kupowanie bez VAT-u nie oznacza krętactw tylko umiejętne stosowanie polskiego prawa.

fotohobby tyle napisałeś odpowiedzi na mojego posta, że chyba Cię mój post "ruszył" :D.

Na Twój tylko jednego.

Nie bedę Ci zadawał trudnych pytań o to, jak w świetle prawa można kupowac materiały budowlane bez VAT, kiedy nie przysługują odliczenia :)

Chociaż może.... W końcu jeszcze trochę mam do kupienia :)

ale jak kupie od 4 osób to już mam 1000m pexa a tyle mi poszło na podłogówkę

A kupiłeś, czy tylko teoretyzujesz ?

Jak kupiłeś, to mam nadzieję, że w Twojej okololicy, bo jednak płacić 4x za przesyłkę, to troche bez sensu.

[ale wystarczy ze zbierze akurat na materiały drogie w zakupie ze względu na ilośc ot choćby beton komórkowy, styropian, dachówka, wełna czy inne

A kupiłeś tak, czy tylko teoretyzujesz ?

Rozumiem, że w praktyce stworzenie grupy zakupowej, która W JEDNYM CZASIE, zakupi dachówki JEDNEGO PRODUCENTA w jednej hurtowni (to akurat jest najłatwiejsze) jest tak często spotykane ?

I wszyscy będą budować z tych samych bloczków ?

Podpytaj ludzi handlujacych tu na Forum styropianem, jakie tam sa marże. Jak na zamawiasz allegro, to wystarczy, ze przekroczysz minimum logistyczne i masz transport za free, a sprzedawca, który tego styropianu nigdy nie zobaczy na swoim placu, ma z tego parę procent. Producent tez nie wiecej.

A Ty byś chciał 20%, tylko za to, ze zamówisz 100, zamiast 30 m3.

Strasznie się czepiasz szczegółów - mozna by wnioskować że już coś napisałeś do US

Nie - po prostu dziwi mnie naiwnośc pewnych ludzi, którzy zakładają, że bedą oszczędnosci na tym, ze material kupią na czarno.

I jeszcze chwalą sie tym na forum.

Edytowane przez fotohobby

Ależ oczywiście, że pewne koszty można sobie w ten sposób zmniejszyć, szczegolnie, jeśli dzięki takiemu zamówieniu przekracza się minimum logistyczne i odpada koszt transportu

Piszesz, że dostaliście 4zl taniej w tej hurtowni, to pozostaje mi tylko wierzyć, że faktycznie nie było innego dostawcy, ktory dałby taką cenę każdemu z Was z osobna i ze była to cena o 4 zł niższa, niż najlepsza oferta na rynku.

No i pozostaje pytanie, dlaczego nie zamowiliscie tez bloczkow i dachowek ?

EDIT: poza tym, nie ma sensu kontynuowania dyskusji o zakupach grupowych, skoro autorka wyraźnie napisała, że chce szukać oszczędności kupując bez VAT'u i wykorzystujac "luki prawne"

Taki eufemizm ;)

Skuteczność polskich urzędów jest bardzo słaba. Prawo polskie ma takie luki, że aż się prosi by z nich korzystać :D I wszystko legalnie :D Polacy myślą, że jak ktoś nie robi tego co wszyscy to zaraz jest oszust, krętacz, złodziej. A znajomość polskiego prawa i tym bardziej luk prawnych pomaga a nie przeszkadza w życiu. Ale nie o tym jest mój dziennik.

bo otworzyłaś oczy, ze można inaczej i taniej

Edytowane przez _Melatonina

Czas wielki bym zaczęła szukać kierownika budowy - znalezienie dobrego chyba graniczy z cudem ;) Kierownik, który tylko podbija "książeczkę" i odbiera poszczególne etapy mnie nie interesuje. Ciekawe czy kierownik może się zmieniać w ciągu całej budowy czy "zawieram umowę" tylko z jednym kierownikiem. Chyba muszę pojeździć po budowach i się zapytać jak to jest w rzeczywistości ;)

Jak ktoś ma lub zna bardzo dobrego kierownika we Wrocławiu i okolicach to poproszę namiary ;)

Czas wielki bym zaczęła szukać kierownika budowy - znalezienie dobrego chyba graniczy z cudem ;) Kierownik, który tylko podbija "książeczkę" i odbiera poszczególne etapy mnie nie interesuje. Ciekawe czy kierownik może się zmieniać w ciągu całej budowy czy "zawieram umowę" tylko z jednym kierownikiem. Chyba muszę pojeździć po budowach i się zapytać jak to jest w rzeczywistości ;)

Jak ktoś ma lub zna bardzo dobrego kierownika we Wrocławiu i okolicach to poproszę namiary ;)

możesz zmieniać - nie ma z tym problemu; muszisz jednak zglosic to w pinb;

najlepszym kierbudem jest niestety, ale inwestor, czyli TY

aha - stawka za dobrego kierbuda: ok: 9000-12000; zapewniam, ze się zwróci - zdrowie psychiczne jest wiecej warte...

Edytowane przez _Melatonina

Ależ oczywiście, że pewne koszty można sobie w ten sposób zmniejszyć, szczegolnie, jeśli dzięki takiemu zamówieniu przekracza się minimum logistyczne i odpada koszt transportu

Piszesz, że dostaliście 4zl taniej w tej hurtowni, to pozostaje mi tylko wierzyć, że faktycznie nie było innego dostawcy, ktory dałby taką cenę każdemu z Was z osobna i ze była to cena o 4 zł niższa, niż najlepsza oferta na rynku.

No i pozostaje pytanie, dlaczego nie zamowiliscie tez bloczkow i dachowek ?

EDIT: poza tym, nie ma sensu kontynuowania dyskusji o zakupach grupowych, skoro autorka wyraźnie napisała, że chce szukać oszczędności kupując bez VAT'u i wykorzystujac "luki prawne"

Taki eufemizm ;)

dachówki poszły przez wykonawce na 8% wiec nie było potrzeby, bloczki tak jak pisałem załatwiłem bardzo tanio....irytuje Cię że inni mogą bo nie możesz się oprzeć aby nie być złośliwym ale cóz....Twój wybór, pzdr.

Ależ mnie nic nie irytuje, ze swoich cen jestem zadowolony, uciekanie na 8% VAT jest OK, sam w tym roku tak będę robił, w przypadku kotła już tak zrobiłem

Natomiast dziwi mnie, że jedna osoba wprost pisze, że planuje oszczedności poprzez zakupy na czarno, a druga jakoś tego nie rozumie, pisząc naiwnie, że:

Dziwnie podchodzicie do tego - kupno bez vatu nie musi oznaczać zadnych krętactw - mozna przecież materiały zakupić z drugiej ręki, warto zawsze negocjować i zbijać ceny

Sam widzisz, że nawet tego pexa trudno kupić z drugiej reki, nie mowiac o stali, czy XPS, a grupowe zakupy udają się dość nieczęsto i też nieczesto dają 23% oszczędnosci. To trochę wprowadzanie w błąd inwestorów - ktorym się potem kosztorysy rozjeżdzają z rzeczywistością, bo bez faktury nie dało sie kupić, a z drugiej ręki też nie bardzo...

skad masz takie stawki - ja zapłaciłem 1200

A ile razy byl na budowie ? Strzelam - 15 ?

Tyle, żeby podbic dany etap ?

Przeciez luntrusk pisze, że ją taki kierownik nie interesuje, a za odpowiednią opiekę trzeba odpowiednio zapłacić.

ale na wiecej razy mi nie był potrzebny a w razie watpliwosci telefon mam - a 12000 za kierbuda to chyba jakas pomylka, pexa nietrudno kupić - pytanie tylko jakie kto odcinki potrzebuje, poza tym co mnie interesuje ze ktos chce cos na czarno kupić - co ja mam do tego - ja nie zazdroszcze a jak sie komus udalo to jego szczescie, jego oszczednosc - tak samo jak go złapią to jego bedzie i wina i kara - skupiam sie na swoim podwórku i nie rozliczam wszystkich ze zrodel zakupu materialów budowlanych

Ja nie zazdroszczę, bo w końcu żadeń rewolucyjny pomysł, tylko zwracam uwagę, że rozgłaszanie tego wszem i wobec jest mało rozsądne. Juz raz kolezanka kasowała swoje posty i prosiła o wykasowanie innych użytkowników, bo tez coś bez zastanowienia napisała.

Z tym pexem, to wiesz, każdemu cos zostaje, ale najczęściej w takich odcinkach, że niewiele da się z tego zrobić. To, że mi zostalo 179 metrów nie oznacza, że da sie z tego wyciąć trzy pętle - bo to 119, 41 i 19m. Ilu byś musial znalezc takich klientów, zeby swoje 1000m skompletować ?

Co do kierownika - ja też nie potrzebuję go wiecej niz 16, 17x na budowie.

Ale jak ktos czuję potrzebe czestszych wizyt to musi odpowiednio więcej zapłacic.

skad masz takie stawki - ja zapłaciłem 1200:eek:

zapłaciłeś za pieczątki w DB.

prawdziwy kierbud zajmuje sie nawet negocjacją cen z dostawcami materiałów.

fikcyjny bierze podwójnie - od Ciebie za pieczątkę oraz od Twoich robotników, żeby się ich nie czepiał za bardzo

prawda stara, jak świat

Gdybym zapłaciła 9 tyś - 12 tyś za dobrego kierbuda to na pewno by moje zdrowie zaczęło szwankować ;) Ja rodowita Poznanianka: "kocham się jak Polacy a rozliczam jak Żydzi" :D Więc kierownik z założenia ma być "tani" (nie koniecznie najtańszy) i dobry.

Ile razy go będę potrzebowała to nie wiem. Sami z mężem będziemy budować dom + jedna osoba, która będzie nami kierować na trudniejszych etapach budowy. Kierbud chcę by przeliczył wszystko drugi raz z mojej "książki projektowej" i był w trakcie najważniejszych prac (i bym nie musiała się o to prosić...). I obowiązkowo był pod tel, "nie marudził, że czasu nie ma, że coś jest nie istotne, itd".