Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Paweł-Kinga

Recommended Posts

Witam serdecznie. Mam już zakupioną działkę i wydane warunki zabudowy. Jestem na etapie adaptacji projektu gotowego.

Mój projekt zakładał że poddasze będzie nieużytkowe jednakże w trakcie projektowania rozmieszczenia pomieszczeń doszliśmy z żoną do wniosku, że skoro zamówione przez nas wiązary prefabrykowane dają możliwość wykorzystania góry to dlaczego z tego nie skorzystać.

Problem polega na tym że zaplanowany był u nas stropodach z ociepleniem w warstwie sufitowej. Jednakże chcielibyśmy wykorzystać część strychu u góry na wydzielenie dodatkowego pomieszczenia po podłogach 6/7m x 5m zgodnie z projektem więźby. Miałaby to być taka męska strefa kibica dla mnie i znajomych. Trochę sprzętu do ćwiczeń, tv, konsola, barek :) W tym czasie żona z koleżankami miała by do dyspozycji salon na dole.

Rozumiem że te pomieszczenie musiałbym ocieplić tradycyjnie to jest ocieplenie między krokwiami. zabudowanie regipsami itd.

I teraz moje pytanie dotyczy głównie tego czy mogę ocieplić górę użytkową między krokwiami a pozostałą część tj garażową i połowę salonu w stropodachu czyli w części sufitowej ? Czy możliwe jest zagospodarowanie części góry na pomieszczenie użytkowe a pozostawienie części nieogrzewanej jako zwyczajnej części strychowej ? Schody kręcone w salonie prowadziłyby do części użytkowej a rewizje do części strychowej umieściłbym w garażu.

To link do wybranego przez nas projektu domek Edgar w odbiciu lustrzanym

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/edgar/lustro/616#top

To link do więźby jaką nam zaproponowała firma zajmująca się prefabrykacją.

Kolejny link to rozkład pomieszczeń zaplanowany przez nas, likwidacja kominka ( leniuchy z nas nie lubimy palić:) i wydzielenie małego gabineciku na parterze na miejsce do pracy i szafę z dokumentami. Zlikwidowaliśmy też uskoki przy garażu i kotłowni by troszkę je powiększyć a także poprowadzić dach w jednej lini. Tu link do dachu.

Tutaj link do dokładnego rzutu parteru i pokazanie ścian nośnych.

Proszę doświadczonych użytkowników o poradę jak rozwiązać tą naszą zagwozdkę. Podsumowując :

1. Pytanie do góry, czy musi być ona doświetlona według przepisów tj. 1/8 powierzchni ? Pomieszczenie będzie używane bardzo sporadycznie. Myślałem o dużym oknie trójkątnym na ścianie bocznej murowanej, chciałbym uniknąć zabawy z oknami poddaszowymi połaciowymi czy jak je tam zwą:)

2. Jak rozwiązać kwestię wentylacji i dogrzania pomieszczenia. Na dole w kotłowni będzie kocioł gazowy 2 funkcyjny kondensacyjny.

3. Czy możliwe jest zagospodarowanie części góry na pomieszczenie użytkowe a pozostawienie części nieogrzewanej jako zwyczajnej części strychowej ?

4. Jeśli tak to jak połączyć solidnie ocieplenie na suficie z ociepleniem na krokwiach.

5. Jaką dać wentylację ? Mechaniczna czy jak w planie grawitacyjna. Docieplenie na suficie krokwiach to będzie wełna 35 cm, ściany styropian 20cm

pod podłogą styropian 20cm, ściany fundamentowe od zewnątrz styropian 20cm.

6. Jeśli zdecydowałbym się na wentylację mechaniczną z rekuperacją to czy możliwe jest całkowite zlikwidowanie murowanego komina ?

Brak kominka więc wkład dymowy odpada. Wentylacja mechaniczna więc kominy wentylacyjne odpadają ? Kocioł gazowy do 21kw więc możliwość wypuszczenia spalin ujściem bezpośrednio przez ścianę kotłowni ?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Paweł

Można zrobić wszystko tylko na Twoje pytania powinien odpowiedzieć projektant wiązara dachowego. To są dodatkowe obciążenia. Zachowanie ciągłości izolacji cieplnej to podstawa czyli izolację sufitu salonu łączymy z izolacją dachu na częścią użytkową izolując ściany tego dodatkowego pomieszczenia. Wiązar musi mieć odpowiednio wysoki pas górny dla zmieszczenia izolacji dachu. Oczywiście można zrezygnować z komina. Schody na górę muszą być tak pomyślane aby można było tam coś wnieść nawet w elementach do zmontowania. W przypadku gdyby to było nie możliwe należy przewidzieć odpowiednio duże okno najlepiej dwuskrzydłowe bez środkowego słupka. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...