krawczykowie 15.09.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) Witamy na forum....W maju 2013r. dowiedzieliśmy się, że musimy opuścić dotychczasowe miejsce zamieszkania. Wynajem lub kupno mieszkania nie wchodziło w grę, Chcieliśmy mieć własny dom, oboje z mężem wychowaliśmy się w domach jednorodzinnych. Żeby było szybciej zaczęliśmy szukać czego w budowie, ale wszystkie domki zlokalizowane były na max 6 arowych działkach bez kanalizacji sanitarnej. Budowa osadnika (koszt wywozu - masakra) lub oczyszczalni (za mała działka i grunty nieprzepuszczalne też masakra). Odpada!!!!! 02.06.2013r. podjęliśmy decyzję o budowie na własnej działce. I tu zaczęły się schody... Na mojej czy męża. Jasne że na mojej, ale mąż miał inne zdanie. Musiałam więc użyć siły perswazji, wszystkie za i przeciw..... Działka męża: 20 arów (+), oddalona od drogi publicznej - 100m do utwardzenia (-), konieczność odśnieżania 100m (-), media też 100m (-), nieogrodzona (-), brak planu miejscowego (wielki -). Moja działka: 12 arów (+), ogrodzona (+), bezpośrednio przy drodze publicznej asfaltowej (+), media w drodze (+), plan miejscowy (+) możemy od razu załatwiać pozwolenie na budowę!!! Same plusy.... W końcu mąż po paru dniach dał się przekonać, pomimo wielkiej wady (oczywiście dla niego) zbyt blisko teściów!!! Edytowane 4 Października 2013 przez krawczykowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 15.09.2013 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Nasza działka z lotu ptaka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 15.09.2013 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) Nasze wymagania co do projektu:dom tani w budowie, tani w eksploatacji, nieduży, niepodpiwniczony, parterowy z poddaszem użytkowym, na parterze dodatkowy pokój - męża biuro, bez konieczności wprowadzenia radykalnych zmian....I tak wpadł nam w oko Zachwytek S-GL 423 z Atrium. http://static.studioatrium.pl/project/423/1024x683-1-m_sa.jpghttp://static.studioatrium.pl/project/423/1024x683-2-m_sa.jpghttp://static.studioatrium.pl/project/423/1024x683-3-m_sa.jpg Jedyne zmiany likwidacja balkonu w zamian porfenetry (na wsi niepotrzebny). W środku likwidacja drzwi z wiatrołapu do kuchni i z kotłowni do garażu. Edytowane 15 Września 2013 przez krawczykowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 15.09.2013 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 http://www.tooba.pl/i/p/34/Zachwytek-l7_big.pnghttp://www.tooba.pl/i/p/34/Zachwytek-av_big.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 15.09.2013 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Papierologia poszła dosyć szybko, pomijając czas oczekiwania na mapę do celów projektowych (2 miesiące). Wniosek o pozwolenie na budowę budynku jednorodzinnego wraz z wew. instalacjami i zjazdem z drogi publicznej złożony 02.08.2013r. Pozwolenie na budowę - 14.08.2013r. Jest już prawomocne, dziennik budowy odebrany, rozpoczęcie robót zgłoszone w nadzorze budowlanym. Wykonawca wybrany już w czerwcu! Także możemy zaczynać.... Koszt jaki do tej pory ponieśliśmy1 Wypis i wyrys 502 mapki 513 uzgodnienia RZSW 53 AQUA 49,2 TP S.A. 49,2 Tauron 81,184 warunki - woda 67,655 projekt 15766 adaptacja projektu 6927 przyłącz. do sieci gazowej 50% 1046,268 notariusz (wspólność maj.) 1011,89 mapa do celów projektowych 650,0110 wypisy z rejestru gruntów 7,2+2111 operat szacunkowy 55012 zaśw. itp.. do kredytu 21+85+168 Razem 6229,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 15.09.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Piękny ten Wasz Zachwytek!!! Fundamenty planujecie wylewać w tym roku? Naprawdę śliczny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 15.09.2013 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witamy elizakop!!!! Planujemy zrobić jak najwięcej ambitny plan to stan surowy albo i więcej. Wykonawca obiecuje, zobaczymy wszystko zależy od pogody. Rozpoczynamy w tym tygodniu, ale na razie zapowiadają deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiseya 15.09.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam,zaglądam się przywitać. Jeśli ekipę macie z tych uwijających się to możecie jeszcze dużo zrobić. Kolega męża zaczął w lipcu bodajże 2 budynki (domek podobny do waszego) i budynek gospodarczy zadaszony od miesiąca a dom na dniach kryją. Nasza ekipa miał być super fachowa a z 2 prostymi budynkami p....liła się od 14 maja do 30 grudnia. Trzymam kciuki za duże postępy w pracach.Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 15.09.2013 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam janiseya. Cieszę się że zaglądnęłaś. Pocieszająca ta wiadomość, ekipa, ekipą ale pogoda tez musi nas "rozpieszczać", bo inaczej nawet z ziemi nie wyjdziemy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 15.09.2013 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Elizakop i janiseya jak ja Wam zazdroszczę już wybudowanych domków.... Piękne są.... Ja też już chcę mieć taki etap!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiseya 15.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Nie wiem w jakim tempie chcecie zrealizować budowę ale trzymam kciuki aby wszystko szło zgodnie z waszym planem. Fakt pogoda też ważna. Jak robili nam dach był koniec grudnia, lekko przyprószone a w święta i Nowy Rok pogoda wiosenna. Zima się zaczęła jak zamknęliśmy budowę na etapie SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 15.09.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam się u Was Śliczny domek Wam urośnie , a i w pięknym miejscu Jaworze jest piękne U nas koparka weszła 4 listopada, a w połowie grudnia zalewaliśmy strop parteru Jestem pewna że duuużo zrobicie Nawet się nie skapniesz jak będzie SSZ Pozdrawiam i życzę powodzenia . Renata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 15.09.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam Renatko i dziękuję!!! Plany mamy takie żeby szybko się wprowadzić, zobaczymy co z tego wyjdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 15.09.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 To ja też trzymam kciuki za szybką budowę.... Chociaż teraz uważam z perspektywy czasu, że samodzielnie wykonywane etapy na budowie są z jednej strony bardzo satysfakcjonujące, dają duuużżżżooo oszczędności, tylko niestety nerwów przy tym dużo i kłótni małżeńskich.... Życzę wytrwałości i szybkiego SSZ- ten jest najszybszy i najbardziej cieszy . Domek jest naprawdę świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 16.09.2013 04:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Dziękuję Gremlinka za odwiedziny i witam. Też chciałabym żebyśmy sami coś wykonywali, ale dla nas pozostanie tylko malowanie i ułożenie paneli na poddaszu. Mój mąż nie ma pojęcia o budowaniu tylko o komputerach i mówi że jak się na czymś nie zna to oddaje robotę w ręce fachowców. Budowanie własnymi ręcami to satysfakcja na całe życie a i wielka oszczędność na pewno . Kłótni małżeńskich też nam nie zabraknie.... przy wykańczaniu i zakupach. Ale mam na mojego męża sposób. Wieczorkiem wkleję zdjęcia naszej działki i wytyczonego domku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 16.09.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Witamy na Państwa Krawczyków wśród forumowiczów :wiggle: Również życzymy przede wszystkim spokoju i samozaparcia jakże potrzebnego na placu boju Prosimy o dużo dużo zdjęć oraz służymy poradami :* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 16.09.2013 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Witam Lusia191 i dziękuję... Chyba jesteśmy "prawie" sąsiadami!!! Zdjęcia będą jak tylko coś będzie można sfotografować, a na razie parę zdjęć naszej działki.... Tu na razie jest ściernisko, ale będzie domczysko.... Po prawej stronie ścięte sosny (oczywiście za zgodą władz) kolidujące z naszą zabudową. Małe iglaki do przesadzania, jedyne duże drzewo to orzech włoski. Mała inwestorka i jak na razie jedyna spadkobierczyni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiseya 16.09.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Też chciałabym żebyśmy sami coś wykonywali, ale dla nas pozostanie tylko malowanie i ułożenie paneli na poddaszu. Mój mąż nie ma pojęcia o budowaniu tylko o komputerach i mówi że jak się na czymś nie zna to oddaje robotę w ręce fachowców. Budowanie własnymi ręcami to satysfakcja na całe życie a i wielka oszczędność na pewno . Poniekąd mąż ma rację. Jedni budują bo sami potrafią coś zrobić. My należymy do drugiej grupy, jakbyśmy mieli sami budować kupilibyśmy mieszkanie. Raczej nie byłoby przy tym budowaniu oszczędności jakbyśmy coś spartolili a potem jeszcze musieli komuś zapłacić aby po nas poprawiał. W końcu nie każdy kto buduje dom musi zostać budowlańcem . Pogodziłam się z tym;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 16.09.2013 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Janiseya widać, że nas rozumiesz.... Dokładnie jeśli wykonawca coś "spartoli" mamy gwarancję, a jeśli my byśmy coś spaprali to podwojne koszty albo i większe!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 16.09.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Witam Lusia191 i dziękuję... Chyba jesteśmy "prawie" sąsiadami!!! Zdjęcia będą jak tylko coś będzie można sfotografować, a na razie parę zdjęć naszej działki.... Tu na razie jest ściernisko, ale będzie domczysko.... Po prawej stronie ścięte sosny (oczywiście za zgodą władz) kolidujące z naszą zabudową. Małe iglaki do przesadzania, jedyne duże drzewo to orzech włoski. Mała inwestorka i jak na razie jedyna spadkobierczyni.... Tak, tak Zabrzeg-Jaworze to jak rzut beretem kibicujemy:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts