krawczykowie 25.10.2013 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Witam się po tygodniowej przerwie z powodu choroby małej inwestorki i braku dostępu do internetu.... Stan na dzień 25.10.2013 (1 m-c naszej budowy) mury wspięły się do góry tj. do wysokości stopu, strop teriva się układa, wieńce na ścianach zewnętrznych zazbrojone, jeden podciąg również.... Zalewanie zaplanowane na środę lub czwartek.... kuchnia: biuro inwestora: kotłownia i łazienka jeszcze bez ścianek: widok z przedpokoju na biuro inwestora ("drzwi" po lewej) i łazienka w przyszłości nie będą widoczne bo stanie ścianka wydzielająca korytarz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 29.10.2013 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Stan na dzień dzisiejszy.... do wykonania zbrojenie płyty... chyba inwestor chce to zrobić... a tutaj gigantyczny podciąg (14 x # 16) oprócz płyty - wymurowanie kominów, zbrojenie rdzeni, ułożenie dodatkowego zbrojenia stropu... i można zalewać (planowane w czwartek w południe). Ze względu na czas schody wylane zostaną przy następnym wieńcu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 30.10.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Niech ekipa zostawi Ci miejsce na kominy ps. Zalewaj w czwartek z rana bo jeśli w południe to zanim dojedzie (a pewnie będą korki ), wyleją, zaczną zacierać i braknie Ci betonu to klops "murowany" (w piątek święto i każdy będzie uciekał do domu, a tym bardziej w betoniarni o 15 godzinie). Edytowane 30 Października 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 30.10.2013 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Kominy mają być do jutra wymurowane. Myślisz że może być problem z gruchą. Do tej pory przyjeżdżali o umówionej godzinie, liczę że się nie spóźnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 30.10.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Postępy u Was , nic tylko się cieszyć Sama radość . Jestem pewna że budowlańcy wiedzą kiedy i ile zamówić betonu ... na pewno się wszystko uda więc nie ma się czym martwić Powodzenia na jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 31.10.2013 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Witam Reniu!!!! Masz rację, budowlańcy wiedzą co robią. Grucha przyjechała o 11.30 skończyli ok. 15... A oto efekty, dzisiaj w 37 dniu naszej zabawy z budowaniem mamy strop nad parterem...:D:D Kominów jednak nie udało się wymurować ale mamy pozostawione otwory.... zrobią później. Zależało nam na tym żeby wylać strop przed jutrzejszym świętem - przymusowa przerwa technologiczna. Chłopaki wrócą w poniedziałek lub wtorek (obstawiam że będzie to jednak wtorek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 31.10.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Super Byłam pewna że się uda, i do tego ta pogoda........ Nam jak wylali strop to ponad 3 miesiące czekaliśmy na dalsze prace..... Czekam na dalsze fotki i trzymam kciuki A tak poza tematem budowlanym, ta budowla obok to jest " Jawor" czy mi się wydaje? Dobrych parę lat nie byłam w Jaworzu i chyba skleroza mnie dopadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 31.10.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Nie Reniu to nie Jawor.... Bliżej centrum budujemy domek, a ten duży budynek jest nie wykończony od 20 lat.... Reniu czemu mieliście tak trzymiesięczną przerwę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 31.10.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Witam serdecznie. Na wstępie gratuluję postępów na budowie.Ja powoli przymierzam się też do budowy tylko zastanawiam się czy Słodkiej Zosi czy Zachwytka.Z ciekawością będę śledził Wasz dziennik budowy bo interesują mnie szczególnie koszty budowy poszczególnych etapów. Nie chcę pakować się w wielkie "pożyczki" i chciałbym skalkulować ile kasy będę potrzebował na dany etap. Życzę powodzenia w dalszych pracach i czekam na dalsze wpisy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 31.10.2013 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Jeśli chodzi o koszty to stan surowy Zachwytka wychodzi u nas zgodnie z umową ok. 98000zł (ale cena jest uzależniona od materiałów -zdecydowaliśmy się na ściany z porothermu, dachówkę brass celtycką). Jedynie zwracam uwagę, że w projektach atrium nie ma zbrojenia konstrukcyjnego ław fundamentowych. Za późno się zorientowaliśmy i dorabialiśmy wieniec co zwiększyło koszt fundamentów o 2200zł. Generalnie domek nieduży o prostej konstrukcji, dach dwuspadowy - prosty więc tani w budowie. Jeśli chodzi o instalacje i wykończenie to już inna bajka bo wszystko zależy od inwestorów i ich marzeń. Bryła budynku na bazie kwadratu więc powinien być również tani w eksploatacji, jeśli chodzi o koszty ogrzewania. To były nasze priorytety!!!! Jak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni z projektu!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 31.10.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 (edytowane) Rozumiem, że pisząc stan surowy masz na myśli SSO ? W koszty wliczasz całą robociznę? A odnośnie projektu to ja już miałem wybrany ( nie kupiony) z 2 lata temu projekt Słodka Zosia ale różne "przygody" życiowe sprawiają, że co chwilę budowa jest przesuwana w czasie. W miedzyczasie wpadł mi w oko Zachwytek - niby to samo z doczepionym garażęm i tak rozważam co będzie lepsze. EDIT: Szkoda, że nie zrobiliście podłogi kotłowni poniżej poziomu podłogi na całym parterze... Znajomy kiedyś podpowiedział mi takie rozwiązanie jak mu kotłownię zalało i woda wylała się też trochę na parter... No i druga sprawa, skoro uciekło Wam zbrojenie ław to i pewnie uziom fundamentowy też wam uciekł Edytowane 31 Października 2013 przez przemty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 31.10.2013 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 SSO - cała robocizna z materiałem. Jak zakończymy SSO i rozliczymy się z wykonawcą to opiszę ile ostatecznie wyszło za poszczególne etapy...A z czego tak zalało znajomego???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 31.10.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Nie chcę głupot pisać więc nie powiem dokładnie co uległo uszkodzeniu bo było to już ponad 2 lata temu. Ale z racji, że była to kotłownia to możliwości tam jest wiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 01.11.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Po zalaniu stropu, a było to 13 grudnia, myśleliśmy żeby budować dalej, ale potem zakiełkowała zmiana ekipy , zima.....i tak wyszło. Pisząc to miałam na myśli że nie musisz czekać tak długo jak ja , i masz szczęście ,że możesz ciągnąć dalej U nas w projekcie garaż i kotłownia miała być niżej, a wyszło inaczej... Szkoda tego budynku, że tak niszczeje.... musiałam go widzieć że mi się z Jaworem skojarzył . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 01.11.2013 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Jawor jest teraz po remoncie i wygląda o niebo lepiej niż kiedyś.... Ekipa bez zarzutu więc w przyszłym tygodniu wracają do roboty!!!! Mam nadzieję że pogoda nadal będzie nam sprzyjać. Liczymy na łaskawą i ciepłą zimę, żeby można było robić wszystkie instalacje, tynki, wylewki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 01.11.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Cena 100 tys za SSO rewelacyjna ok 200m2 pow netto 200m2 dachu, gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 01.11.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Cena 100 tys za SSO rewelacyjna ok 200m2 pow netto 200m2 dachu, gratuluję! A jak podasz że cena zawiera vat to umrę z zazdrości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 01.11.2013 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 W naszym projekcie pow. netto to 163,70m2, dach ok. 200m2, a cena jest brutto i jeszcze liczymy na zwrot VATu. Fakt, że nasz wykonawca mówił, ze mamy się nie chwalić ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawczykowie 01.11.2013 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Pocieszę Was że podobno budujemy się w dobrym okresie a ceny materiałów są takie jak 10 lat temu.... Cztery, pięć lat temu kiedy był boom budowlany nie wybudowalibyśmy się za taką cenę!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 04.11.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Ceny materiałów może tak ale robocizna? Licz że SSO w 2,3 m-ce średnio 3 chłopa każdy 3-5 tys brutto u nas na śląsku lekko. No nie ma jak byś liczyła to uzbiera się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts