Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zachwytek

Recommended Posts

Witam się po tygodniowej przerwie z powodu choroby małej inwestorki i braku dostępu do internetu....

Stan na dzień 25.10.2013 (1 m-c naszej budowy)

mury wspięły się do góry tj. do wysokości stopu, strop teriva się układa, wieńce na ścianach zewnętrznych zazbrojone, jeden podciąg również....

Zalewanie zaplanowane na środę lub czwartek....

2013-10-25+15.02.06.jpg

kuchnia:

2013-10-25+17.12.09.jpg

biuro inwestora:

2013-10-25+17.12.33.jpg

kotłownia i łazienka jeszcze bez ścianek:

2013-10-25+17.12.42.jpg

widok z przedpokoju na biuro inwestora ("drzwi" po lewej) i łazienka w przyszłości nie będą widoczne bo stanie ścianka wydzielająca korytarz....

2013-10-25+17.12.19.jpg

• Odpowiedzi 544
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stan na dzień dzisiejszy....

do wykonania zbrojenie płyty...

DSC_0102.JPG

chyba inwestor chce to zrobić...

DSC_0103.JPG

a tutaj gigantyczny podciąg (14 x # 16)

DSC_0104.JPG

oprócz płyty - wymurowanie kominów, zbrojenie rdzeni, ułożenie dodatkowego zbrojenia stropu... i można zalewać (planowane w czwartek w południe). Ze względu na czas schody wylane zostaną przy następnym wieńcu...

DSC_0104.JPG

Niech ekipa zostawi Ci miejsce na kominy :)

ps. Zalewaj w czwartek z rana bo jeśli w południe to zanim dojedzie (a pewnie będą korki :rolleyes:), wyleją, zaczną zacierać i braknie Ci betonu to klops "murowany" (w piątek święto i każdy będzie uciekał do domu, a tym bardziej w betoniarni o 15 godzinie).

Edytowane przez inwestorbb

Witam Reniu!!!!

Masz rację, budowlańcy wiedzą co robią. Grucha przyjechała o 11.30 skończyli ok. 15...

A oto efekty, dzisiaj w 37 dniu naszej zabawy z budowaniem mamy strop nad parterem...:D:D:D

xyItafiyBESxJ1XD--dG8xUnq84jNTdjNd0bkkLsPXg=w317-h210-p-no

tf1Z56rMad6RlHgy_5x6Tqpnvy247xwg9dUZNRqSgPo=w317-h210-p-no

NagX3Zh6OqhxpVv6GaB-mOeUfppkdyQzrOjH1yo5ViE=w316-h210-p-no

Kominów jednak nie udało się wymurować ale mamy pozostawione otwory.... zrobią później. Zależało nam na tym żeby wylać strop przed jutrzejszym świętem - przymusowa przerwa technologiczna.

mYQZ_wRtNusleY33Md2_zKVPqCgr3bjYGTV5i0VfIlM=w317-h210-p-no

Chłopaki wrócą w poniedziałek lub wtorek (obstawiam że będzie to jednak wtorek)

Super ;)

Byłam pewna że się uda, i do tego ta pogoda........

Nam jak wylali strop to ponad 3 miesiące czekaliśmy na dalsze prace.....

Czekam na dalsze fotki i trzymam kciuki :)

A tak poza tematem budowlanym, ta budowla obok to jest " Jawor" czy mi się wydaje?

Dobrych parę lat nie byłam w Jaworzu i chyba skleroza mnie dopadła :)

Witam serdecznie.

Na wstępie gratuluję postępów na budowie.

Ja powoli przymierzam się też do budowy tylko zastanawiam się czy Słodkiej Zosi czy Zachwytka.

Z ciekawością będę śledził Wasz dziennik budowy bo interesują mnie szczególnie koszty budowy poszczególnych etapów. Nie chcę pakować się w wielkie "pożyczki" i chciałbym skalkulować ile kasy będę potrzebował na dany etap.

Życzę powodzenia w dalszych pracach i czekam na dalsze wpisy...

:welcome:

Jeśli chodzi o koszty to stan surowy Zachwytka wychodzi u nas zgodnie z umową ok. 98000zł (ale cena jest uzależniona od materiałów -zdecydowaliśmy się na ściany z porothermu, dachówkę brass celtycką).

Jedynie zwracam uwagę, że w projektach atrium nie ma zbrojenia konstrukcyjnego ław fundamentowych. Za późno się zorientowaliśmy i dorabialiśmy wieniec co zwiększyło koszt fundamentów o 2200zł.

Generalnie domek nieduży o prostej konstrukcji, dach dwuspadowy - prosty więc tani w budowie. Jeśli chodzi o instalacje i wykończenie to już inna bajka bo wszystko zależy od inwestorów i ich marzeń.

Bryła budynku na bazie kwadratu więc powinien być również tani w eksploatacji, jeśli chodzi o koszty ogrzewania. To były nasze priorytety!!!!

Jak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni z projektu!!!!

Rozumiem, że pisząc stan surowy masz na myśli SSO ?

W koszty wliczasz całą robociznę?

A odnośnie projektu to ja już miałem wybrany ( nie kupiony) z 2 lata temu projekt Słodka Zosia ale różne "przygody" życiowe sprawiają, że co chwilę budowa jest przesuwana w czasie. W miedzyczasie wpadł mi w oko Zachwytek - niby to samo z doczepionym garażęm i tak rozważam co będzie lepsze.

EDIT: Szkoda, że nie zrobiliście podłogi kotłowni poniżej poziomu podłogi na całym parterze... Znajomy kiedyś podpowiedział mi takie rozwiązanie jak mu kotłownię zalało i woda wylała się też trochę na parter... :jawdrop:

No i druga sprawa, skoro uciekło Wam zbrojenie ław to i pewnie uziom fundamentowy też wam uciekł

Edytowane przez przemty

Po zalaniu stropu, a było to 13 grudnia, myśleliśmy żeby budować dalej, ale potem zakiełkowała zmiana ekipy , zima.....i tak wyszło.

Pisząc to miałam na myśli że nie musisz czekać tak długo jak ja , i masz szczęście ,że możesz ciągnąć dalej ;)

U nas w projekcie garaż i kotłownia miała być niżej, a wyszło inaczej...

Szkoda tego budynku, że tak niszczeje.... musiałam go widzieć że mi się z Jaworem skojarzył .

Jawor jest teraz po remoncie i wygląda o niebo lepiej niż kiedyś....

Ekipa bez zarzutu więc w przyszłym tygodniu wracają do roboty!!!!

Mam nadzieję że pogoda nadal będzie nam sprzyjać. Liczymy na łaskawą i ciepłą zimę, żeby można było robić wszystkie instalacje, tynki, wylewki.....:cool: