balczar 15.09.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam Chciałem zapytać o kolejnośc wykonywania prac związanych z montażem okien w warstwie ocieplenia ( ściana trójwarstwowa ). Byliśmy w kilku firmach produkujących okna i otrzymaliśmy rozbieżne informacje odnośnie chronologii prac związanych z montażem. Prosze o informacje czy w pierwszej kolejności muszę wykonać:- ocieplenie oraz zewnętrzną elewację z klinkieru wykonując ok 3cm węgarek w otworach okiennych i drzwiowych, a dopiero wówczas wstawiać okna i drzwi?,- zamocować okna na wysięgnikach a dopiero później wykonać warstwę izolacji oraz klinkieru,- w pierwszej kolejności wykonać drewniane obramowanie otworów okiennych z kantówki równej grubości ocieplenia a następnie wstawić w ramę okna i wykonać zewnętrzną warstwę osłonową ? Ile firm tyle pomysłów a nie wiem który sposób będzie najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.09.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) Patrząc na zagadnienie oczyma inwestora lepszym dla Pana rozwiązaniem jest montaż okna w kompletnie przygotowanym otworze okiennym. W takim przypadku firma może odpowiednio zwymiarować stolarkę uwzględniając stan faktyczny oraz wykonać montaż "na gotowo", czyli wykonać wszystkie czynności związane z montażem mechanicznym, jak i uszczelnieniami. Jeśli zleci Pan montaż już na etapie "ściany konstrukcyjnej", to firma może wykonać jedynie część mechaniczną, pozostawiając resztę na Pańskiej głowie. chyba że umówicie się na etapowe wykonywanie robót montażowych, co według mnie będzie zasadne, ale i tak gorsze od wejścia ekipy w "gotowe ościeża". Jak poprowadzić montaż, jakich użyć materiałów, to sprawa dalszych uzgodnień na czas kiedy ościeża będą gotowe. Dobieranie materiałów, szczególnie uszczelnieniowych do nieistniejących jeszcze otworów pachnie... kłopotami. Nie bardzo wiem, co ma Pan na myśli używając pojęcia "wysięgniki", bo to może być na razie dowolna rzecz umożliwiająca wyniesienie okna poza obrys muru konstrukcyjnego, ale jeśli owe "wysięgniki" mają być mocowane doczołowo do muru konstrukcyjnego, to warto, a nawet trzeba, je osadzić przed wykonaniem docieplenia i muru osłonowego. Edytowane 15 Września 2013 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balczar 15.09.2013 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Dziękuję za informacje Proszę jeszcze o informacje, czy jest dobrym pomysłem aby zamocować okna w drewnianej konstrukcji wykonanej z kantówek grubości równej warstwie ocieplenia ? Chodzi mi dokładnie o taki system mocowania jak pokazany na zdjęciach w artykule: http://muratordom.pl/galeria/zdjecie_sciana-trojwarstwowa-z-elewacja-klinkierowa-roben,452_8722_27401.html Ściany domu mamy wykonane z Porothermu 25p+w boję się, że osadzenie dużych okien na którymś z rozwiązań systemowych opartych na kilku metalowych 'wysięgnikach' może byc kłopotliwa i z czasem okna zaczną osiadać. W przypadku solidnie przykręconych i zapiankowanych drewnianych belkach kłopotu raczej być nie powinno, tylko czy nie będzie ona jednym wielkim mostkiem termicznym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.09.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Na tych zdjęciach nie widać "systemu mocowania" jak ładnie Pan to określił, to po pierwsze. Po drugie montaż tych okien pozostawia wiele do życzenia, ja bym go nie odebrał o ile to jest wszystko, co przy montażu tych okien wykonano. A czy kantówka, jako sposób wyniesienia okien w warstwę ocieplenia, to dobry pomysł? Jeden z wielu możliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 15.09.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam Ogólnie to ten montaż z artykułu jest ... fatalnie wykonany a może raczej jest wykonany niekompletnie co moim zdaniem go dyskwalifikuje. Po drugie jak to jest, że bardziej ufasz drewnianej belce niż innym systemom montażowym ? czym to powodowane ? okna zamontowane na konsolach mają osiadać a w drewnianej belce nie ? Moim zdaniem przy ścianach tego typu najlepiej jest jednak montaż podzielić na 2 etapy- montaż mechaniczny i uszczelnienie wewnętrzne- doszczelnienie i uszczelnienie zewnętrzne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balczar 15.09.2013 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 A może zapytam w ten sposób : Dlaczego rozwiązanie systemowe będzie lepsze niż np. powyższe kantówki ? Teoretycznie ( oczywiscie będąc laikiem jesli chodzi o montaz okien ) to miałbym więcej zaufania to solidnej ramy drewnianej złapanej śrubami przez cały mur niż kilku konsolom umocowanym delikatnymi wkrętami między przestrzeniami pustego pustaka porotherm I dlaczego montaż z w/w artykułu jest fatalny lub niekompletny. Czego mu brakuje, aby mozna było powiedzieć, że jest prawidłowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 15.09.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 A może zapytam w ten sposób : Dlaczego rozwiązanie systemowe będzie lepsze niż np. powyższe kantówki ? Teoretycznie ( oczywiscie będąc laikiem jesli chodzi o montaz okien ) to miałbym więcej zaufania to solidnej ramy drewnianej złapanej śrubami przez cały mur niż kilku konsolom umocowanym delikatnymi wkrętami między przestrzeniami pustego pustaka porotherm widzę, że Ty wiesz lepiej co do czego należy zastosować robiąc bzdurne założenia, że niby ramę z drewna montuje się SOLIDNYMI śrubami a konsole WKRĘCIKAMI i to jeszcze w pustych przestrzeniach ? - to jakiś absurd - dlaczego robisz takie założenie ? Niektóre systemowe rozwiązania posiadają właśnie do porothermu specjalny sposób montażu. I dlaczego montaż z w/w artykułu jest fatalny lub niekompletny. Czego mu brakuje, aby mozna było powiedzieć, że jest prawidłowy ? Jest na tym forum sporo tematów, wysil się odrobinę i poczytaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.09.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 I dlaczego montaż z w/w artykułu jest fatalny lub niekompletny. Czego mu brakuje, aby mozna było powiedzieć, że jest prawidłowy ? Czzego brakuje temu montażowi? Wszystkiego! Artykuł został napisany przez jakiegoś speca od PR na zlecenie firmy coś tam produkującej po to, by go zamieścić w dowolnym piśmie lub portalu, które za opłatą opublikuje wszystko bez względu na kompletność i merytoryczną jakość tekstów nie bacząc na wywoływane tym skutki, których Pan jest przykładem. I nic do tego kantówce drewnianej. Jeżeli właściciel domu nie skończył tego montażu okien samodzielnie i poprawnie, woda podciągana przez wełnę zeżre mu za chwilę ową kantówkę, pół chałupy i kasę za wykonanie poprawek. To tak w telegraficznym skrócie i wyłącznie na podstawie opublikowanych zdjęć. Być może w naturze, rzecz wykonano do końca i poprawnie, a owe zdjęcia miały być... no nie wiem, czym miały, ale są i w dziedzinie montażu okien dyskwalifikują tych co to planowali i wykonali. Oczywiście to moje zdanie, a Pan może z nim zrobić co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 15.09.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam Tak jeszcze dla wyobrażenia "JAK" potrafi się u nas wykonywać montaż w ścianach tego typu jedno mam nadzieję, że wystarczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.09.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Wracając do sedna to powiem, że jestem świeżo po montażu na takiej kantówce. Wrażenia są takie, że całość wg mnie stoi stabilniej niż na konsolach Jdb (także mówięto na podstawie własnych doświadczeń). A przy klinkierze? Dobrze byłoby mieć do pomiaru gotowe, idealnie zrobione otwory. Mozna zrobić okna pod wymiar i nie powinno być niespodzianek, chyba że murarz się nie popisze. i co wtedy? jak to poprawić przy montażu? Niemożliwe . Tak źle i tak niedobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts