Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec EkoEnergia KGS-R Ceramik

Maciej Loret

Recommended Posts

Witam,

strona producenta:

http://www.ekoenergia.eu/?kociol-kgs-r-ceramik,7

u mnie współpracuje z sterownikiem R501 firmy Compit:

http://www.ekoenergia.eu/?pliki-do-pobrania,4

Mój piecyk przejąłem używany, podejrzewam około 5 lat.

Ja użytkuję go od ubiegłego roku, czyli na razie jeden sezon grzewczy.

Wiedzy specjalnej nie mam, bo do tej pory ogrzewałem gazem.

Moja instalacja składa się z oczywiście z piecyka,instalacji otwartej, pompki c.o., zbiornika na ciepłą wodę grzanego elektrycznie bądź z instalacji c.o., na parterze mam wszystko ogrzewane podłogowo z ręcznymi zaworami na poszczególne pomieszczenia, natomiast na piętrze grzejniki z zaworami termostatycznymi.

Ubiegłą zimę uczyłem się obsługi i nikt na szczęście nie zamarzł ;)

Mam albo piec przewymiarowany albo dom dobrze ocieplony, gdyż nawet na minimalnych nastawach przy temp. zewn. do -15C w domu utrzymywała się temp. +19-20C.

Moje ustawienia:

- n - 40 (przez około tydzień podkręciłem na 45, gdy było na zewnątrz około -20C)

- d - 7

- U - 45

Domek piętrowy o pow. użytk. 178m3. Ostatni sezon na ekogroszku u mnie trwał od 7.10 do 12.04, natomiast drewnem na ruszcie górnym oraz kominkiem podpalałem pod koniec września i do początku maja. Zbiornik wody ogrzewany tylko w II taryfie energią. Zużyłem 3100kg ekogroszku w większości po 950zł (w niewielkiej ilości próby z ekogroszkiem marketowym po około 700zł) za tonę oraz około 0,5mp grabu. W sumie 3000zł

W tym roku chciałbym w sezonie spróbować piecem ogrzewać zbiornik wody a także trwa przeróbka instalacji ogrzewania gorącym powietrzem z kominka.

Zapraszam do wymiany doświadczeń...