Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygięte ościeżnice drzwi wewnętrznych - dlaczego?

Recommended Posts

Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem że ościeżnice drzwi wewnętrznych po zapianowaniu pianką montażową wygięły się na zewnątrz..

Ustawienie i klinowanie ościeżnicy wg mnie było OK. Ekipa montażowa raczej jest OK.

Zastosowana pianka to Tiger - firmy Den Braven.

Co może być przyczyną że np. jeden z pionowych ramiaków ościeżnicy ucieka na zewnątrz od pionu 5mm albo pion jest prawidłowy ale pionowy ramiak nie trzyma płaszczyzny.

Ja stawiam na piankę bo jak wycięliśmy drzwi i zamontowaliśmy ponownie na piankę firmy Soudal Low Expansion to ościeżnica ani drgnęła jest idealnie w pionie

Ościeżnica będzie tak "prosta" jak się ją ustawi przy pomocy rozpórek. Pianka musiałaby być wyjątkowo źle zaaplikowana, by wypchnęła w takim przypadku ościeżnicę, szczególnie taka "grubą" jak drewniana.

DLa bezpieczeństwa można przykręcić śrubami ościeżnicę do ściany.

Ościeżnica będzie tak "prosta" jak się ją ustawi przy pomocy rozpórek. Pianka musiałaby być wyjątkowo źle zaaplikowana, by wypchnęła w takim przypadku ościeżnicę, szczególnie taka "grubą" jak drewniana.

DLa bezpieczeństwa można przykręcić śrubami ościeżnicę do ściany.

Ale pianka nie wypchnęła ościeżnicy tylko wciągnęła.ościeżnicę na zewnątrz.

Np. zewnętrzny wymiar ościeżnicy to 789mm na górze i 794mm na dole no i nie ma pionu

Czasem owszem - jest celowe.

Nie wiem jaki patent mają Twoi monterzy, ale mój w miejscu rozpórek klinuje ościeżnicę od strony muru - więc pianka nie może nic wciągnąć.

Inna sprawa - używam raczej dobrych pianek, ale od paru lat mam wrażenie, że są one coraz słabsze :(