Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin przecieka - nic nie pomaga. Proszę o pomoc.

Recommended Posts

Zamieszczałem już raz ten wątek ale nic nie dało się ustalić. od tego czasu coś poprawiałem i mam nowe zdjęcia.

Blacharka była już 3 razy wymieniana przez różne ekipy więc raczej ona nie jest przyczyną. na zdjęciu z wewnątrz komina widać że zaciek zaczyna się powyżej blacharki. Podejrzenia sa takie że fuga jest złej jakości i przez nia woda przesiąka.Dzieje się tak po dłuższych intensywnych opadach i tylko od strony gdzie deszcz zacieka. Dekarze "dofugowywali" ostatnio komin, a pozniej kupiłem polecany duński preparat "hydroblock" którym 2 krotnie impregnowałem klinkier i fugi..i po ostatnich opadach znowu to samo...nie mam już siły! co robić? myślę o zakupie jakiegoś rodzaju żywicy epoksydowej bezbarwnej i pomal;owaniu fug i klinkieru od zaciekającej strony. Proszę o wszelkie sugestie bo nie mam już nerwów do tego problemu. Wcześniej ciekły dwa kominy ale jeden przestał po ostatnich poprawkach.Pozostał ten jeden...

DSC_0678.jpg

DSC_0378.jpg

DSC_0679.jpg

DSC_0489.jpg

Edytowane przez riker74

Gość Konto usunięte_12*

Dla pełnego obrazu przydałby się dokładny rysunek przekroju poprzecznego przez wylot komina, czapę kominową i zastosowany tam sposób uszczelnienia/zabezpieczenia przed wodą opadową. Myślę, że tak zafrapował Cię problem fug, że nie doceniasz w/w problemu. W swoich kominach systemowych musiałem zastosować autorski sposób zabezpieczenia komina przed wodą, bo ten fabryczny wzbudził we mnie szereg wątpliwości.

Jak dotąd mój pomysł działa - od dwóch lat kominy "suchutkie" :)

P.S. A tak zapytam z czystej ciekawości - czy ta cegła, to 'kratówka"?

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Dla pełnego obrazu przydałby się dokładny rysunek przekroju poprzecznego przez wylot komina, czapę kominową i zastosowany tam sposób uszczelnienia/zabezpieczenia przed wodą opadową. Myślę, że tak zafrapował Cię problem fug, że nie doceniasz w/w problemu. W swoich kominach systemowych musiałem zastosować autorski sposób zabezpieczenia komina przed wodą, bo ten fabryczny wzbudził we mnie szereg wątpliwości.

Jak dotąd mój pomysł działa - od dwóch lat kominy "suchutkie" :)

P.S. A tak zapytam z czystej ciekawości - czy ta cegła, to 'kratówka"?

Włąsnie zamieściłem zdjęcie "wykończenia" ceramicznego szybu przy czapie kominia...jest tam szczelina..bo dekarzy chyba za mocno obcieli ceramiczny komin. Tylko czy możliwe że tą szczeliną wlatuje woda, scieka i wychodzi na wysokości komina wentylacyjnego?

Co do sugestii o owijanie folią to już to zrobiłem i wydaje mi się ze nie ciekło..chociaz wówczas nie było aż takich ulew...

Co myslicie o "zabezpieczeniu" fug żywicą :

http://allegro.pl/zywica-epoksydowa-konstrukcyjna-grunt-epoksydowy-i3531848229.html

Stanowczo za mało zdjęć , napstrykaj ze 30 i skończy się zgadywanie. Zdjęcia z metra , zblizenia , z zewnątrz i od środka. Dopóki na pewno nie ustalisz miejsca i przyczyny przecieku poczekaj z żywicą. Czy ty czasem nie nakleiłeś płytki bezpośrednio na keramzytowy pustak systemowy? to niedopuszczalne rozwiązanie fuga z żywicy nie wiele da i będzie ciec , ile i kiedy to tylko kwestia czasu.

Stanowczo za mało zdjęć , napstrykaj ze 30 i skończy się zgadywanie. Zdjęcia z metra , zblizenia , z zewnątrz i od środka. Dopóki na pewno nie ustalisz miejsca i przyczyny przecieku poczekaj z żywicą. Czy ty czasem nie nakleiłeś płytki bezpośrednio na keramzytowy pustak systemowy? to niedopuszczalne rozwiązanie fuga z żywicy nie wiele da i będzie ciec , ile i kiedy to tylko kwestia czasu.

Osobiście tego nie robiłem ale robili to wykonawcy, którzy zniknęli...jak to bywa..ale sądze że jest tak jak mówisz...klinkier bezpośrednio do keramzytu..

Dlaczego mówisz że to nie dopuszczalne? jak poprawnie należałoby to rozwiązac?

Dlaczego mówisz że to nie dopuszczalne? jak poprawnie należałoby to rozwiązac?

Dlaczego niedopuszczalne już chyba wiesz, bo będzie ciec woda, drugi to komin także tylko kwestia czasu( jeżeli zrobiony tak samo) ,zaczniesz palić w kotle, parę zim i lat i się zacznie tylko że będzie gorzej bo zacznie się niszczenie ocieplenia i zabudowy poddasza. Temat wałkowany parę razy na FM. Najlepszą radą jakiej dzisiaj potrzebujesz to : przeczytaj wszystkie posty Andrzeja Wilhelmiego z działu dachy. Jak się wyedukujesz podejmiesz właściwą decyzję bo rozwiązań prawidłowego wykończenia komina jest parę, droższe , tańsze. Poza wykonaniem nowej obudowy komina najprawdopodobniej czeka cię prawidłowe wykonanie połączenia krycia wstępnego z pustakami komina, To elementarz ,nie mając odpowiedniej wiedzy i nie kontrolując samego wykonania tych prac nadal będziesz się zmagał z przeciekającym kominem, co parę lat. Komin trzeba uszczelnić raz , prawidłowo i zapomnieć. Ja edukowałem się całą zimę ( może Tobie pójdzie szybciej ;) ), mój jest komin suchy jak pieprz i tak już zostanie. Rozwiązanie jakie masz ,płytki klinkierowe przyklejone na keramzyt, nie daje szans na naprawę skuteczną przez lata.

Dlaczego niedopuszczalne już chyba wiesz, bo będzie ciec woda, drugi to komin także tylko kwestia czasu( jeżeli zrobiony tak samo) ,zaczniesz palić w kotle, parę zim i lat i się zacznie tylko że będzie gorzej bo zacznie się niszczenie ocieplenia i zabudowy poddasza. Temat wałkowany parę razy na FM. Najlepszą radą jakiej dzisiaj potrzebujesz to : przeczytaj wszystkie posty Andrzeja Wilhelmiego z działu dachy. Jak się wyedukujesz podejmiesz właściwą decyzję bo rozwiązań prawidłowego wykończenia komina jest parę, droższe , tańsze. Poza wykonaniem nowej obudowy komina najprawdopodobniej czeka cię prawidłowe wykonanie połączenia krycia wstępnego z pustakami komina, To elementarz ,nie mając odpowiedniej wiedzy i nie kontrolując samego wykonania tych prac nadal będziesz się zmagał z przeciekającym kominem, co parę lat. Komin trzeba uszczelnić raz , prawidłowo i zapomnieć. Ja edukowałem się całą zimę ( może Tobie pójdzie szybciej ;) ), mój jest komin suchy jak pieprz i tak już zostanie. Rozwiązanie jakie masz ,płytki klinkierowe przyklejone na keramzyt, nie daje szans na naprawę skuteczną przez lata.

Trochę to przygnębiające dla mnie co piszesz....tym bardziej że nie mam już nerwów do tych kominów.

Trochę to przygnębiające dla mnie co piszesz....tym bardziej że nie mam już nerwów do tych kominów.

A co mam ci napisać, jakby nie padało tak przez kolejnych 30 lat to nie musisz nic robić. Może znasz jakiego indiańskiego zaklinacza deszczu? ;) NIe martw się ,nie budujesz łodzi podwodnej, da się zrobić dobrze i zapomnisz o kominie. Bierz się za czytanie, złapiesz o co chodzi i zaczniesz zadawać konkretne pytanie i zrozumiesz rady i odpowiedzi, wybierzesz skuteczną metodę i skontrolujesz jakość wykonania. Będzie dobrze.

Edytowane przez tomraider

• 3 months później...