szoko 16.09.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Witam, proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny zawilgocenia ścia ny przy drzwiach wejściowych. Załączam zdjęcia jak to wszystko wygląda obecnie i jak wyglądało na etapie budowy. Zwracam uwagę na następujące rzeczy: -schody przyklejone bezpośrednio do muru -ciemniejszy kolor dolnego rzędu pustaków -zadaszenie(balkon) nad schodami -wilgoć pojawiła się od samego początku na tynku Mam 2 pytania: -czy przyczyną jest złe wykonanie izolacji? -czy na pewno przyczyną nie może być np. uszkodzona rura pex z podłogówki, i czy można to sprawdzić dolewając może jakiegoś barwnika do instalacji?-to ważne dla mnie pytanie, bo o ile wilgoć z zewnątrz bym przeżył, to ewentualny wyciek ciągle tłucze mi się po głowie -jak teraz temu zaradzić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 16.09.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Sprawdź dokładnie czy na balkonie nie ma przecieku za styropian.Ja niestety tak miałem aż mi plamy pokazały się na wiosnę dokładnie pod balkonem na ścianie piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 17.09.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 inna mozliwość jest następującą:Nie masz termoizolacji między ścianą a schodami. To powoduje, że ściana tym miejscu jest dużo chłodniejsza i właśnie w tym miejscu wykrapla sie para wodna. Spróbuj ręką sprawdzić temperaturę sciany w miejscu zawilgoconym i metr dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 18.09.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Miałem podobnie - schody, drzwi i wilgoć od wewnątrz. Nie miałem i nie mam daszka nad drzwiami.Zawilgocenie pojawiało się po silnych opadach deszczu zacinającego po drzwiach (taras bez płytek, ściana i fundament ocieplone styro).Woda musiała przepływać gdzieś pod drzwiami. tak sądzę.pomogło zrobienie sporego spadku na schodach i pokrycie go wraz z kawałkiem ściany (2-3cm) i progiem drzwi uszczelniaczem do płaskich dachów (stosowany też może być do tarasów). potem pomalowałem go farbą do tego uszczelniacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 18.09.2013 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Przez balkon ciekło kiedyś ale problem rozwiązałem.A czy wykraplanie pary w takim miejscu może następować latem? - to nie jest pytanie retoryczne:)Pod kaflami stosowałem hydroizolację - folia w płynie do stosowania na zewnątrz. Wiem,że to żadna rewelacja, ale tu kafle są i tak raczej tylko wilgotne. Zadaszenie w postaci balkonu raczej się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xsaw 18.09.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Witam, - co do instalacji to pozakręcać wszystkie zawory łącznie z zaworem przy liczniku i sprawdzić manometrem czy nie spada ciśnienie, jeśli pozostaje bez zmian przez około 5h to z instalację wszystko ok. - prawdopodobną przyczyną są schody przyklejone do ściany. Brak izolacji termicznej oraz przeciw wilgociowej między schodami a ścianą sprawia że woda może wpływać pod warstwę ocieplenia i dostawać się do ściany. Można wykonać jakiś cokolik a nad nim obróbkę aby woda spływająca po ścianie nie wlewała się za cokolik. Rozumiem że przeróbka schodów nie wchodzi w grę . Zimą może pojawić się problem z przemarzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 19.09.2013 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Dzięki za rady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 23.09.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Przez balkon ciekło kiedyś ale problem rozwiązałem. A czy wykraplanie pary w takim miejscu może następować latem? - to nie jest pytanie retoryczne:) Pod kaflami stosowałem hydroizolację - folia w płynie do stosowania na zewnątrz. Wiem,że to żadna rewelacja, ale tu kafle są i tak raczej tylko wilgotne. Zadaszenie w postaci balkonu raczej się sprawdza. Latem - nie. Róznica temperatur jest zbyt mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu_mal 26.09.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Witam , podepnę się pod temat, bo też mam problem z wilgocią w mieszkaniu. Okazało się, że deweloper wadliwie wykonał izolację tarasów i praktycznie wszyscy właściciele mieszkań parterowych borykają się z problemem grzyba i odpadających tynków przy drzwiach tarasowych. Zbliża się zima, nie bardzo będzie można wentylować pomieszczenia, więc pomyślałem o osuszaczu. Niestety ceny takich urządzeń znacznie przewyższają moje możliwości, np. http://alegratka.pl/ogloszenie/osuszacz-powietrza-gudepol-standrew-21469199.html?h=8e4d717957159ac1 Orientujecie się, czy/gdzie można nabyć to nieco taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 26.09.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 nie lepiej powalczyć z przyczyną, a nie leczyć skutki (w tym przypadki grzyba, odpadający tynk)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna S 27.09.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Żeby problem więcej nie powracał należałoby poprawnie wykonać tą hydroizolację tarasów. Po osuszeniu, za jakiś czas problem znów powróci, jeśli przegroda nie będzie właściwie zaizolowana przed wnikaniem wilgoci (i z powietrza i z gruntu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu_mal 22.11.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Tarasy już naprawione, w końcu się udało zmusić dewelopera do działania prośbą i groźbą... Jednak trzeba walczyć z już powstałymi konsekwencjami tych zaniedbań. Kupiłem jakiś specyfik na grzyba, popryskałem, a ekipa remontowa doprowadziła ściany do względnej przyzwoitości. Niestety w innym miejscu znowu mi zaczyna wyłazić wilgoć :/ Dlatego intensywnie myślę, żeby to osuszać, tylko ceny tych osuszaczy są kurde zaporowe :/ Najtańszy jaki znalazłem http://alegratka.pl/ogloszenie/osuszacz-powietrza-ttk-50-s-niemiecka-23153739.html?h=8e4d717957159ac1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrycjaRafał 22.11.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 W Castoramie kupisz osuszacz za 400zł. Wydajność deklarowana 10L/24h, realnie zbiera 2-3L/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts