Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Użytkownicy luksferów

Gość

Recommended Posts

nikt z doświadczonych się nie odzywa, więc piszę czego się dowiedziałem:

1. luksfery na rynku są polskie, czeskie, niemieckie, włoskie i francuskie. Nie opłaca się włoskich i francuskich (drogie i nie do tego klimatu), oraz Polskich (nie trzymają wymiarów i mogą przemarzać w zimie

2. są bezpieczne (pod wzgledem antywłamaniowym) pod warunkiem, że da się zbrojenie pomiędzy nimi, a powinno sie dawać

3. najlepiej zamontować w specjalnej ramie (system Binario lub Steckfix) bo:

- jest możliwośc wyboru koloru ramy

- łatwiej jest wyjać uszkodzony pustak

trzeba więc zostawić podczas budowy odpowiednie wyimary otworu z uwzględnieniem szerokości pustaków, łączenia miedzy nimi i ramy.

4. przepuszczają swiatło 70-80%

same zalety :smile:

aha, oczywiscie są dużo droższe niż koszt zwykłej ściany. Cenowo wychodzi tak, jak za okno

Z powierzchnią pustaków w ścianie zewn, to nie należy przesadzać - U ~ 2,9..3,2 (czyli przynajmniej 2 razy gorsze niż dla przeciętnych nowoczesnych okien). Jakieś informacje techniczne są na http://www.master-solaris.com.pl (stronę znalazłem przypadkiem - nic nie wiem o jakości tych pustaków).

Tomek

My mamy doświetloną klatkę schodową... łącznie 18 luksferów. Niestety włożyliśmy je dopiero w tym roku, także nie mam pojęcia czy przemarzają. Użyliśmy zwykłego stelaża z drutów i betonu... (na klatkę schodowa coś takiego nam doradzili, choć rozwiązania były różne). Na razie (i mam nadzieje, że na zawsze) jesteśmy zadowoleni z wyboru.

Ja mam dwa okna z luksferów w łazience do góry i na dole (niestety jeszcze nie mieszkam na swoim). Na dole mam okno od wanny do sufitu na szerokość 3 pustaków, natomiast do góry od podłogi do sufitu też na szerokość 3 pustaków (luksferów). Okna są dokładnie nad sobą. Światła dają bardzo dużo.

Zamontowałem je w ramie aluminiowej (ceowniki wykonane na zamówienie z blach ok. 2mm koszt 200PLN) przymocowanej do ściany. Do ramy włożyłem styropian do kompensacji.

Pustaki są barwione w masie nie matowe. Owszem obawiam sie że będzie przez nie cos widać ale chcemy zawieśic tam roletę. Poza tym ta ściana jest zasłonięta drzewami.

Luksfery przykleiłem na specjalna zaprawę (polecam) w pojemnikach chyba 40kg i 10kg starcza na ok 20-25 pustaków przy fudze 6mm

Oczywiście murowane były z wykorzystaniem specjalnych krzyżyków do luksferów. Wszystko kupiłem w Castoramie