Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z membraną przy okapie

Bialyp

Recommended Posts

Witam.

Po roku od skończenie dachu pojawił się problem jak na zdjęciach. IMAG0104.jpgIMAG0106.jpgIMAG0107.jpg

Pierwsze objawy "mokrego" okapu pojawiły się po silnych ulewach i sądziłem, że jest to efekt wwiewania deszczu pod pierwszy rząd dachówek.

Teraz jednak plamy na membranie (widać na pierszym zdjęciu) pojawiają się nawet przy słabszym deszczu. Problem dotyczy całej szerokości okapu na tarasie (ostatnie zdjecie) oraz kilku miejsc na głównym dachu. Główny dach ma 30 stopni , daszek na tarasie ok 24 stopni.

Woda zbiera się w membranie przy okapie i nie jest odprowadzana do rynny. Jest jej na tyle dużo, że membrana zaczyna przeciekać. Proszą o pomoc i poradę jak można rozwiązać ten problem :).

Membrana już uległa degradacji bo nie została zakryta i straciłeś gwarancję. Okap może nie do końca poprawnie wykonany ale nie widać aby tworzyły się tzw. "kieszenie".

Reasumując cały dach do przełożenia czyli demontaż wszystkiego do krokwi i ponowny montaż. Odradzałbym ponowne użycie folii. Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Jeszcze jedno pytanie jeśli mogę : skąd na membranie wyżej, ponad okapem woda?

Widać to na pierwszym zdjęciu. Membrana w tych miejscach nie przecieka.

Wygląda to tak jakby z dachówki ponad woda kapała na membranę i spływała do okapu.

Dachówki są źle położone czy może dach ma za mały kąt?

Wg projektu tan daszek ma 15,3 stopnia (27,3%).

Pewnie tylko my dwaj a może jeszcze kilku. Natomiast przypatrz się Janie dokładniej temu zdjęciu. Folia jest dobrze naprężona i układa się na dość szerokim pasie nadrynnowym. Wyraźnie odstaje od krokwi. Na początku też miałem takie złudzenie. Natomiast przy okapie mogą zalegać trociny z ucinanych łat i pył z ciętej dachówki. To one nasączone wodą mogą dawać takie wysokie zacieki. Często się z tym spotykam. Ja krycie wstępne przed montażem pokrycia odmuchuję sprężonym powietrzem. Pozdrawiam.

. Można zrobić deskowanie z 1 m przy okapie i papa na pas podrynnowy. Jan.

Drogi Janie ( wiem że nie jesteś drogi ;) ) tym razem , gdybym był Bialyp, posłuchałbym rady Andrzeja. Inwestor jest jeszcze na etapie że mu się chce, nie mieszka w domu, nie zabudował poddasza i ma kasę więc nie żałuj mu , niech ma dobrze zrobione. Przy okazji zrobi sobie porządnie obróbkę papą komina itp. przy tak niewielki kącie zawsze mu wiatr nawieje wody czy śniegu, trudno dojrzeć pękniętą dachówkę, a co się dzieje z membraną po latach to najlepiej sam wiesz. Tym bardziej że jego membrana nadaje się już tylko do wymiany. Pozdrawiam obu mistrzów :)

Hyh to z tą kasą i chęciami to lekka przesada ;)

I jednego i drugiego już zaczyna brakować :)

W obszarze o którym mowa (taras) kominów brak także kwestia obróbki takowych odpada.

Na zasadniczej części dachu (kąt 30 stopni) jest spokój, na poddaszu (które nie będzie użytkowe) wody brak.

Tak jak pisałem wcześniej membrana powyżej okapu nie przecieka.

Po wczorajszych oględzinach zauważyłem, że ten okap nie jest do końca dobrze zrobiony :

woda, która ścieka po membranie faktycznie może wpaść do rynny siłą rozpędu (musi pokonać spory kąt pod górę).

Jednak ta, która zostaje wwiana pod pierwszy rząd dachówek wpad od razu w zagłębienie w membranie i tam już zostaję.

Rozumiem, że propozycja Jana w tej sytuacji również jest poprawna?

Po wczorajszych oględzinach zauważyłem, że ten okap nie jest do końca dobrze zrobiony :

woda, która ścieka po membranie faktycznie może wpaść do rynny siłą rozpędu (musi pokonać spory kąt pod górę).

Jednak ta, która zostaje wwiana pod pierwszy rząd dachówek wpad od razu w zagłębienie w membranie i tam już zostaję.

Nie zakryta membrana utraciła swe właściwości , również ta pod okapem domu, ta na szczytach oraz prawdopodobnie ta na poddaszu jeżeli masz przeszklony wyłaz dachowy. NALEŻAŁOBY JĄ WYMIENIĆ. Zrobisz jak uważasz.

Rozumiem, że propozycja Jana w tej sytuacji również jest poprawna?

Poprawna to ona może jest ale przy 24 st pochylenia połaci zrobić spływ skroplin na pas nadrynnowy i potem do rynny wymaga dużej dokładności i kumatego dekarza. Z deskowaniem też musisz pomyśleć ,raczej osb 8 lub 10mm. Przemyśl ,narysuj , wstaw na forum a mistrzowie napiszą czy będzie pan zadowolony.