Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja gazowa - ceny, wymagania

rayden

Recommended Posts

Witam,

Pilnie muszę wykonać instalację gazową na domu/w domu.

Konkretnie chodzi o odcinek od reduktora/gazomierza do

budynku i potem na budynku (czyli po ścianie) + dwa wejścia w budynku.

Szczególnie pilna jest dla mnie kwestia tego fragmentu na zewnętrznej ścianie budynku.

Z tego co zrozumiałem z ziemi metr od budynku robią przejście tworzywo-stal potem na ścianie

zaworek odcinający w skrzynce. Dalej wejście do kuchenki na parterze potem w górę nad drzwiami i dalej

potem w dół zejście po piwnicy i tam ok 2m wewnątrz.

Jak wspomniałem część na budynku i w budynku potrzebuję wykonać jak najszybciej

ponieważ na drugi tydzień października wchodzą mi robotnicy od elewacji.

Z tego co zrozumiałem mogę taką rurę zakryć elewacją (styropian/tynk).

Mam pytanie dot firmy wykonującej instalację

jakie uprawnienia itp muszą posiadać Ci robotnicy?

Obiły mi się o uszy 2 trudne tematy:

1. Spawacz z uprawnieniami do spawania inst gazowej (stal)

2. Osoba z uprawnieniami do wykonania próby ciśnieniowej (E lub D+E) , protokołu(D)

Z tego co wiem to większość firm nie ma takich ludzi w zespole

tylko z nimi współpracuje i się dzieli swoją dolą.

Mi fragment przejście tworzywo-stal, instalacja na budynku + 2 wejścia do budynku

wykonawca życzy sobie 2100 zł.

W przypadku wykonania całego odcinka (dodatkowo 26m do skrzynki operatora gaz) wykonawca żąda 3200 zł + koszt wykopu.

Nie wiem czy wymienione kwoty to norma?

Znalazłem gościa z innego woj co robi wszelkie instalacje jest sporo tańszy ale nie ma uprawnień do spawania gazu.

Nie wiem czy mógłby wykonać taką instalację zrobić próbę szczelności a potem ktoś po nim by mi to za 1-2 lata sfinalizował

(wykonał resztę roboty + stosowne dokumenty). Mam kumulację wydatków i chciałbym rozłożyć sobie wydatki na etapy.

Gazem na starcie grzać nie zamierzam, ale chciałem ukryć te rury pod ociepleniem.

Mam jeszcze pytanie czy prowadzenie rury z gazem pod ociepleniem jest zgodne z przepisami czy nie?

Musisz mieć pozwolenie na budowę instalacji gazowej.

Projektant musi mieć uprawnienia do projektowania instalacji gazowych.

Instalator musi mieć uprawnienia gazowe.

Kierownik budowy musi mieć uprawnienia gazowe.

Na 7 dni przed rozpoczęciem robót /po uzyskaniu pozwolenia/ musisz zawiadomić nadzór budowlany.

Instalacji nie można poprowadzić w warstwie ocieplenia.

Instalacja wewnętrzna nie musi być w stali; może być wykonana w miedzi.

Całość powinna Ci załatwić firma posiadająca uprawnienia do wykonywania instalacji gazowych.

Lepiej nie kombinować z wykonaniem przez "pana Henia".

Kładź elewację, a instalację gazową na spokojnie wykonasz później - do początku października i tak nie zdążysz.

Potrzebne: aktualna mapa do celów projektowych, projekt - min. 10 dni, pozwolenie na budowę min. 2 - 3 tygodnie + 7 dni na nadzór budowlany.

Po drodze jeszcze uzgodnienia z dostawcą gazu /warunki przyłączenia do sieci/.

Co by nie prowadzić instalacji gazowej wewnątrz budynku można ją rozdzielić na zewnątrz i wprowadzić bezpośrednio do kuchni oraz kotłowni. Takie rozwiązanie może też być tańsze, że nie wspomnę - estetyczniejsze od prowadzenia instalacji wewnątrz budynku. Wszystko zależy od warunków i uzgodnień z projektantem.

Mam ważne warunki oraz mapę.

Projekt instalacji gazowej jest w trakcie wykonywania

Ponieważ kuchnię mam na parterze zaś kotłownię w piwnicy mój zamysł był aby koło budynku prowadzić inst w ziemi

z wyjściem tylko i wyłącznie w pionie do tych dwóch pomieszczeń gdzie ma być gaz.

Nie wiem czemu wszyscy wykonawcy upierają się iść w górę po elewacji.

Nie wyobrażam sobie rury która idzie mi wzdłuż 50% długości frontowej ściany.

Wewnątrz też taka rura koliduje mi w układzie pomieszczeń.

Nie wiem czemu ta rura nie może iść wzdłuż ściany budynku już obojętne jeśli nie przy samej to

metr czy inną zgodną z przepisami odległością od ściany.

Jak zdążę to może skrobnę jakiś szkic co gdzie dokładnie chciałbym doprowadzić gaz

Rozmawiaj z projektantem, gdyż to on /a nie wykonawca/, decyduje jak ma przebiegać instalacja.

Rura może iść wzdłuż ściany budynku i wchodzić tylko do tych pomieszczeń które Ciebie interesują. Oczywiście jest potrzebna skrzynka i zawór odcinający przy każdym wejściu do domu.

Będę w kontakcie z projektantem,

pod adresem: http://amkos.republika.pl/obrazki/IMAG2667.jpg jest zdjęcie domku z wrysowanymi 'odręcznie' propozycjami jak poprowadzić

instalację. Gruba linia to będzie pewnie plastik od skrzynki w linii ogrodzenia w kierunku domu.

Dobrze jakby się dało wejść przez piwnicę (tu jeden punkt na kuchenkę w pomieszczeniu gosp w piwnicy - piwnica ma przewód wentylacyjny)

potem w górę do kuchenki w kuchni.

Druga nitka szłaby na zewnątrz w ziemi przy murze aż do wejścia do kotłowni tam do wewnątrz ok 2m.

Mam nadzieję że moja koncepcja jest realna do wykonania w myśl obowiązujących przepisów.

Mam jeszcze pytanie czy po zatwierdzeniu w gazowni (karpacka spółka...) i uzyskaniu pozwolenia na budowę

muszę się przejmować że wygasają warunki czy już mam to z głowy jeśli projekt i pozwolenie jest zatwierdzone?

Rozumiem że wtedy mógłbym startować z budową instalacji do 2 lat od uzyskania pozwolenia?

Takie rozwiązanie byłoby super bo w chwili obecnej gonią mnie inne pilniejsze wydatki, chciałbym

jak najszybciej się wprowadzić a do tego gaz nie jest mi niezbędny.

Trójnik możesz założyć pod ziemią i rozdzielić instalację na piwnicę i kuchnię.

Na ścianie kotłowni i kuchni konieczne będzie zainstalowanie skrzynek z zaworem odcinającym, jeśli odległość od zaworu w płocie jest większa niż 10 m.

Co do ważności pozwolenia na budowę to chyba w 2008 r zmieniono na 3 lata.

Pana Henia do takiej roboty nie bierz bo Pan Heniu nie podchodzi poważnie do tematu. Zrobienie uprawnień G3 nie jest trudne jeśli ma się o tym pojęcie.

Poza tym ja osobiście i nikt przy zdrowych zmysłach nie podpisałby się pod robota Pana Henia "na gazie". Nie jest przypadkiem, ze na tą instalacji musi być pozwolenie na budowę, nadzór budowlany i kier. bud. z odpowiednimi uprawnieniami.

Widziałem już instalacje fachowców z których nadmuchało gazem do kanalizacji.

Co do sedna sprawy to tak jak pisze Greengaz - rury PE 100 SDR11 w ziemi i dwa podejścia bezpośrednio w miejsca do których chce się doprowadzić gaz bez prowadzenia niepotrzebnych rurek w domu.

• 1 month później...

Powiedzcie mi proszę czy w końcu można położyć styropian na rurki z gazem czy nie?

Jedni mówią, że to lekka zabudowa więc można, inni że nie - gdzie jest prawda. Rozmawiałem z paroma osobami to mają rurki schowane.

Ja mam akurat "fajke" z zaworem ogniowym w 2 miejscach. Jedno znajduje się w kuchni, wchodzę bezpośrednio przez ścianę. Drugi zawór ogniowy znajduje się po 2 stronie domu, przy wejsciu do kotłowni. No i tutaj przejście zaraz na wprost nie pasuje mi ponieważ będzie po 2 stronie stała pralka. Chciałem rurkę puścić 0,5mw prawo - kolano 90' i 1,5m w górę ,w tym momencie w rogu kotłowni przy suficie. Z zewnątrz wszystko zakryć chcę styropianem.

Absurdem jest to, że mówi się ze nie można pod styro puszczać, ale jak gazem wchodzimy do budynku na wysokości 0,7m to i tak część stalowa fajki jest w nim schowana.

Druga sprawa, czy taka modyfikacja wymaga zmiany w projekcie?

• 1 month później...

Witaj Kolego. Rurki gazowe możesz zakryć nie styropianem ale tynkiem elewacyjnym na siatce pod warunkiem że będzie zachowana cyrkulacja powietrza w tej wnęce, na całej długości ryry musi być przedmuch. Projekt tego przyłącza musi wykonać koniecznie projektant. to od niego i dogadania Twego z nim będzie zależało jak ta instalacja czy sieć ma wyglądać. Realizacje które by Cię zadowoliły są przynajmniej dwie. Koszt około: materiał+wykop+minimum 2000-2500 zł netto za wykonanie.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Aby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj.

Jestem na etapie załatwiania przyłącza do sieci gazowej. Projekt mam już wykonany. Potencjalny wykonawca wycenił mi robociznę na ok. 3300 zł w co wchodzi instalacja w ziemi, szafka, 2xpunkt przyłączeniowy (kuchnia, kotłownia), opinia kominiarza i inwentaryzacja. Do tego na wycenie pojawiła się pozycja o nazwie Przyłącze - koszt. 2200zł. Czy jesteście w stanie mi powiedzieć czym może być wspomniane "Przyłącze" z w/w kwotę? Oczywiście będę rozmawiał o tym z wykonawcą, ale wolę nie czerpać informacji tylko z jednego źródła.

Możesz doprecyzować?

Oferta dotyczy przyłączenie od rury w drodze -> dom, czy tylko szafka w płocie -> dom?

Jaka długość instalacji?

Prace ziemne w cenie?

Przyłącze /2 200 zł/ jest już w tych 3 300 zł?

Szafka główna w ogrodzeniu z zaworem odcinającym, czy również 2 szafki /kuchnia, kotłownia/ z zaworami na ścianie budynku?

Brutto, czy netto?

Kominiarz nie jest potrzebny.

Sytuacja wygląda tak, że po przeciwnej stronie gminnej, przy której stoi dom leci rura.

- Oferta jest jak usłyszałem "kompleksowa" czyli od rury w drodze, poprzez szafkę główną w płocie, punkt przyłączeniowy do kuchni oraz w koło domu do kotłowni.

- Wszelkie roboty ziemne, zajęcie pasa drogowego itp. są w cenie ok. 3300zł.

- O zaworach w ścianie budynku nic nie słyszałem.

- Długości instlacji ok. 40m (większość idzie po terenie działki wkoło domu).

- Do tego wszystkiego dochodzi Przyłącze (2200zł), które jest płatne oddzielnie. Czyli w sumie wychodzi ok. 5500zł. Co do netto/brutto muszę doprecyzowac. Jutro będę rozmawiał z wykonawcą to podpytam o brakujące kwestie (z tego co pamiętam wspominał jeszcze o jakimś "zwrocie z gazowni").

Oferta 3 200 zł brutto wydaje się OK.

Co do skrzynek z zaworem odcinającym na ścianie budynku, wejście rury do kuchni i kotłowni, to są obowiązkowe jeśli długość instalacji przekracza 10 m od skrzynki w ogrodzeniu. Powinny być zaznaczone w projekcie.

Kwota 2 200 zł za przyłącze jest trudna do "przeskoczenia", gdyż nie każda firma to przyłącze może wykonać. Musi mieć umowę z PGNiG.

A czym w takim razie jest to "przyłącze" za 2200zł. Który element instalacji jest tak nazywany? Wspomniałeś jeszcze, że opinia kominiarza nie jest potrzebna. Możesz coś więcej o tym napisać, w jakim przypadku jest potrzebna i dlaczego nie w moim? Zastanawiam się dlaczego ta pozycja (za 200zł) znalazła się na mojej liście.

Pozdrawiam, dzięki za pomoc!

2200 to zryczaltowany (jeśli od rury do ogrodzenia nie jest dalej,mniż 15m) koszt przyłącza (wpięcia do gazrury), płatne na konto gazowni.

W moim przypadku, projektant wykonujacy projekt instalacji gazowej na działce i w budynku zażadał wstepnej opinii kominiarskiej, ale kominiarz podpisał mi ją bez pobierania opłaty.

Edytowane przez fotohobby

samboman

Kominiarz potrzebny jest /chociaż nie musi - wstępna opinia kominiarska do decyzji starostwa/ na etapie projektowania instalacji, a nie realizacji. Przyjmuję, że projekt już jest, a wycena dot. samej instalacji gazowej /realizacji/. Na tym etapie kominiarz nie jest potrzebny.

Ponownie kominiarz będzie potrzebny przy odbiorze budynku i może te 200 zł jest za wpis do dziennika budowy.