Yacky 16.09.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Witam czy ktoś może mi pomóc w temacie warunków zabudowy po nowelizacji? Mam działkę rolną ponad 3 tys m kw, która uzyskała rok temu warunki zabudowy. Podzieliłem ją na 3 działki (każda ponad 1 tys m kw), podłączony jest prąd, woda i wystąpiłem o warunki zabudowy. Niestety między czasie zmieniło się prawo i ziemia klasy III i lepszej nie może uzyskać warunków zabudowy. I zostałem z podzielonymi działkami z mediami, na których nie mogę nic zrobić. Tak przynajmniej wynika ze stanowiska urzędu gminy. Może ktoś wie jak to obejść, co można zrobić? Przecież to bezsensu - mam działkę na której mogłem coś wybudować, a po podziale już nie bo nagle ochrona gruntów ... Mile widziane wszelkie mądre propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.09.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Przecież masz już wydane WZiZT na ten obszar (działki).Buduj według "starego" WZiZT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 17.09.2013 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Chyba nie mogę. Po podziale zmienia się numeracja działek. Z jednej dużej powstały 3 mniejsze o innych numerach. Do tej pory robiłem tak (inaczej zresztą nie mogłem): uzyskiwałem warunki na dużą działkę, dzieliłem,uzyskiwałem warunki na mniejsze. No ale teraz gmina blokuje wszystkie warunki na działki z klasą ziemi III i lepszą. Jak można to obejść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.09.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Chyba jednak możesz, bo nie było innej możliwości podziału tej działki - działka rolna nie może być mniejsza jak 3.000m2. WZiZT było zapewne "podziałowe" i dotyczyło terenu dawnej działki.WZiZT zmieniło sposób użytkowania tego terenu (czyli 3 nowych działek) z rolnego na budowlany.WZiZT jest zapewne ważne dla każdej nowej (wydzielonej) działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 18.09.2013 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) ZiZT było zapewne "podziałowe" i dotyczyło terenu dawnej działki. Warunki dotyczyły działki przed podziałem (obszar ponad 3 tysm2 z zaznaczeniem ,że chce budowac 3 budynki) WZiZT zmieniło sposób użytkowania tego terenu (czyli 3 nowych działek) z rolnego na budowlany. Zmienił się numer działki - działka która przed podziałem miała np 3300m2 z nr 22/11, zniknęła po podziale i w to miejsce są 3 działki - każda po 1100m2 o nr 22/12, 22/13, 22/14. Podział został zatwierdzony, kamienie graniczne wkopane, na mapkach funkcjonuje nowa numeracja. WZiZT jest zapewne ważne dla każdej nowej (wydzielonej) działki. Ale czy jest na to potwierdzenie w przepisach? Gmina twierdzi że należy od nowa na nowe działki występować o warunki (woda, prąd, zezwolenia itp) - mimo, że i woda i prąd już są doprowadzone (przed podziałem wystąpiliśmy o budowę 3 budynków na tej jednej dużej działce, a wiec wszelkie media załatwiliśmy już wtedy). teraz zostaliśmy z mediami, bez warunków, bo III klasa ziemi. Edytowane 18 Września 2013 przez Yacky błąd przy wklejaniu odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.09.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, art.51 - 65)WZiZT było dla terenu (obszaru). Przedtem była to 1 działka, teraz są 3, ale teren (obszar) jest dokładnie ten sam (podana ustawa art. 52.1.2.).Ten na którego opiewa WZiZT występuje do gminy o "przepisanie" WZiZT na nowych właścicieli, nowych działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 18.09.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Jak wyżej. Nie występujesz o nowe WZ a tylko przepisujesz je na nowe działki (właścicieli). Jeśli nic w tych warunkach nie chcesz zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 19.09.2013 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 A u nas w gminie to nie przechodzi. Każą występować ponownie o warunki po podziale. Jak zwykle pokutuje dowolność interpretowania przepisów i brak odpowiedzialności urzędnika za wydaną decyzję. Dla nich obszar to nr działki - a skoro sie zmienił po podziale, to znaczy że jest to nowy obszar ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.09.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Nic na gębę - niech Ci to dadzą na piśmie. Ale uwaga - do gminy (ewentualnie) wystąp o przepisanie (cesję) WZiZT , a nie o nowe. A po drugie, jeśli WZiZT zostało wydane na obecnych właścicieli działek, to wystarczy do uzyskania PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dark01 05.11.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) działka rolna nie może być mniejsza jak 3.000m2. z czego to wynika? bo nigdzie nie znalazlem takiej informacji... Edytowane 5 Listopada 2013 przez dark01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.11.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dark01 14.11.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych. przejrzałem ustawę i nie znalazłem takiego zapisu... jest tylko o oplatach i zwolnieniu od nich dla domow do 0,05 ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.11.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Mój błąd - przepraszam Ustawa o gospodarce nieruchomościami Art. 93. Czyli jeśli działki zostały wydzielone "fizycznie", to było to zrobione na podstawie decyzji ostatecznej (podziałowej) zmieniającej przeznaczenie gruntu z rolnego na budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g.dziwota 13.02.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Są 2 możliwości: 1. Jeśli stara WuZetka była wydana na działke o nr ew np. 500 i podzieliłeś jąna trzy: 500/1, 500/2 i 500/3 to występujesz o zmiane decyzji w zakresie numeracji działek. Zamiast działki o nr ew 500 w tytule inwestycji ma być: 500/1, 500/2 i 500/3 - pozostałe elementy decyji bez zmian. Załączasz do wniosku decyje podziałową.Po tej zmianie występujesz o przeniesienie decyzji w częsci dot działki 500/1 z Kowalskiego na Nowaka. 2. jeśłu gmiina będzie robić problemy z procedura opisana wyżej to zostaje wystąpić z pozowleniem na budowę na trzy domy do starostwa i potem przenosić tą decyzję o pozwoleniu na budowe dot poszczególnych domów (działek) na kokoś innego. PozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts