kroni 16.09.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 jak w tytule.cholera jasna mnie bierze jak pomyślę o doborze pieca.ten zły tamten niedobry.górne spalanie złe ,dolne też nie.czuję się jak po lobotomii.tam gdzie mieszkam mam piec funke ultima,jeżeli palę od góry o wiele mnie mniej z używam paliwa(węgla) ale opinie są różne co do tego sposobu palenia.ogólnie mam dobre dojścię do drzewa które sam wyrabiam więc węglęm będe palić na noc lub podczas mrozów ale od wyboru pieców głowa boli.wybrałem sobie kiedyś firmę sas ale jak czytam o ich piecach to opinie są przerózne.tematów na forum jest wiele i sam się gubię a brak czasu sprawie że piszę ten temat.potrzebuję kupić piec około 18kw górnego i dolnego spalania do spalania węgla i drzewa.proszę o jakiś kierunek.dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 17.09.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 potrzebuję kupić piec około 18kw górnego i dolnego spalania do spalania węgla i drzewa.proszę o jakiś kierunek.dziękuję Fabrycznie przystosowanego kotła do palenia górą i dołem nie znajdziesz. (niby producenci oferują kotły górno dolne z wiszącym wymiennikiem ale to są najgorsze kotły z możliwych nie da się w nich efektywnie palić ani od góry ani od dołu). Ja mam piec Seko II N 12kW i przeważnie palę w nim od dołu ale i czasami też po małych przeróbkach od góry (demontaż ekranu z drzwiczek aby używać rozetki do PW i rozklepanie oczka do przesuwania blachy krótkiego obiegu aby przysłaniać przelot za pionowym wymiennikiem). Gdybym miał kupować jeszcze raz kocioł zasypowy to kupił bym ten sam tylko mniejszy, spokojnie na moje 123m2 użytkowej (180 m2 po podłogach) + bojler, 10kW by wystarczyło. A dlaczego nie kocioł z podajnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 17.09.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Najlepsze rozwiązanie to piec górnego spalania z buforem. Bufor dobrze zaizolować i masz w pompie problemy ze słabą sprawnością, sadzą w kominie, korozją pieca i co tam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.09.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Najlepsze rozwiązanie to piec górnego spalania z buforem. Bufor dobrze zaizolować i masz w pompie problemy ze słabą sprawnością, sadzą w kominie, korozją pieca i co tam jeszcze. Podpisuję się 2 rękami pod tym stwierdzeniem. Też mam kopciucha Viadrus U22 i 2 bufory po 300L każdy. Palę 100% drzewem, większości sosna, czasem trochę akacji/dębiny. Nic się nie smoli, dymu prawie nie ma, mało sadzy w kominie. W piecu mam miarkownik ciągu. Brachol nie ma buforów, zamiast miarkownika dmuchawa - jeden syf i smoła. Osobiście polecam piece żeliwne. Trochę więcej kosztują, ale gabarytowo mniej miejsca zajmują jak stalowe. No i trwałość jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 18.09.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Najlepsze rozwiązanie to piec górnego spalania z buforem. Bufor dobrze zaizolować i masz w pompie problemy ze słabą sprawnością, sadzą w kominie, korozją pieca i co tam jeszcze. A w czym bedzie lepszy górniak z buforem od dolniaka z buforem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.09.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Dolniak ma trochę większe wymagania co do opału jakim się w nim pali.Górniak pali wszystko (niestety...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 18.09.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 to znaczy jakie wymagania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroni 18.09.2013 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 czemu nie z podajnikiem?to jest proste, ogranicza możliwości palenia ale jest wygodne.w sumie eko nie jest tani,musi być dobry bo inaczej ślimak nie da rady bo w tanich groszkach zdarzają się często kamienie i jego kaloryczność jest słaba więc z używa się go więcej.druga rzecz.wyrabiam sam drzewo,niestety tylko iglaki ale kosztuje mnie to grosze i mogę śmiało palić nim do minus 10 .moi rodxzice mają piec górnego sp. i dwa lata temu poszła tona węgla i 7 kubików drzewa więc dla mnie wybór jest oczywisty.moi znajomi palą groszkiem i przerabiają około 3-4 ton w sezonie.łatwo policzyć ile to wychodzi ale jak to mówią za wygodę się płaci.dla mnie sprawa jest prosta tylko chodzi mi o konkrety co do górnego i dolnego spalanie choć biorąc pod uwagę prawa fizyki,górniak byłby oszczędnięjszy choć mogę się mylić.wpadł mi w oko piec marki sas a dokładnie wersja MI.chyba to są najlepsze piece w wykonaniu co do ceny ale nie wiem jak to w praktyce się sprawdza.muszę poczytać a z czasem słabo stoję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.09.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Piece z dolnym spalaniem owszem, są bardzo dobre ale najlepiej mieć wkład kominowy i dobry ciąg (wysokość komina) ponieważ jest niska temperatura spalin (wysoka sprawność bo ciepło odbiera woda) poza tym te piece ciężko zautomatyzować a nadmuch podobno nic nie pomaga a nawet przeszkadza i kolejny problem to spalanie śmieci itp. Jest to rewelacyjny piec jeśli się ma dobry ciąg i dobre paliwo, żeby dobrze się obsuwało i popiołu było mało i "drobny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 18.09.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 nie wiem co miał na myśli yaiba83 ale ja w dolniaku z powodzeniem paliłem trocinami,drzewem, węglem i miałem. Przy miale i badziewnym węglu tracimy główną zaletę dolniaka tzn stałopalność bo trzeba częściej wygaszać piec w celu odpopielenia ale przy pracy z buforem i tak pali się cyklicznie więc to żadna ujma. Mając doświadczenia z górniakiem i dolniakiem stwierdzam że drewnem w dolniaku pali się mniej gwałtownie(miejsza strata kominowa ) i ta sama porcja pali się dłużej dzięki czemu nie trzeba co chwile biegać i dokładać co w górniaku nie jest wskazane. Wydaje mi się że w górniaku żar spada szczelinami na dół i cały wsad szybko się zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 18.09.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Piece z dolnym spalaniem owszem, są bardzo dobre ale najlepiej mieć wkład kominowy i dobry ciąg (wysokość komina) ponieważ jest niska temperatura spalin (wysoka sprawność bo ciepło odbiera woda) poza tym te piece ciężko zautomatyzować a nadmuch podobno nic nie pomaga a nawet przeszkadza i kolejny problem to spalanie śmieci itp. Jest to rewelacyjny piec jeśli się ma dobry ciąg i dobre paliwo, żeby dobrze się obsuwało i popiołu było mało i "drobny". wiesz że gdzieś dzwony biją ale nie wiesz w którym kościele, no ale jeżeli ktoś założenia chce grzać komin i atmosferę a nie dom to jego sprawa. Edytowane 18 Września 2013 przez cysiokysio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 18.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 bierz Zębca górnego spalania z miarkownikiem ciągu + bufor. Napisz jaka chata to dobierze się moc kotła i pojemność bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 18.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Ale uogólniacie, jak dziennikarze o Polakach. Mam dolniaka, w którym musiałem dołożyć zawirowywacz spalin, a i tak przy paleniu drewnem temperatura spalin na wylocie z kotła dochodzi do 300 stopni. Te spaliny lecą do atmosfery przez 12m komina ceglanego i na wylocie z niego nigdy nie odczytałem więcej niż 80 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 18.09.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Ale uogólniacie, jak dziennikarze o Polakach. Mam dolniaka, w którym musiałem dołożyć zawirowywacz spalin, a i tak przy paleniu drewnem temperatura spalin na wylocie z kotła dochodzi do 300 stopni. Te spaliny lecą do atmosfery przez 12m komina ceglanego i na wylocie z niego nigdy nie odczytałem więcej niż 80 stopni. Masz miarkownik ciągu czy wentylator? Generalnie wygląda na to, że idzie za dużo powietrza do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 18.09.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Bez wentylatora i bez miarkownika. Palę na ,,sztywnych", ręcznych nastawach powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 19.09.2013 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 a jaka moc kotła i jaki przekrój komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 19.09.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 to znaczy jakie wymagania? Na przykład dotyczące granulacji i spiekalności opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 19.09.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 a jaka moc kotła i jaki przekrój komina? Kocioł Logano s111 32D 28kW, komin 15x15cm cegła. Końcowe kilka metrów to nawet 14x14, został dobudowany strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 19.09.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 komin do kotła na pewno dobry, może nawet letko za mały. Jeśli jednak kocioł jest sporo przewymiarowany to pracuje z nadmiarem powietrza, czego efektem jest wysoka temperatura spalin za kotłem i jednocześnie duże schłodzenie spalin. Można próbować zmniejszyć dopływ powietrza albo dać regulator ciągu na kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts