Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadbudowa domu kostki z początku lat 80 - dom wielopokoleniowy - plany i kroki

vario

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie bardzo wstępnego planu nadbudowy tego domu - kostki. Budowa tego domu została zakończona na początku lat 80-tych.

Jest to dom wielopokoleniowy. Na dole mieszkają teściowie, na górze, my młodsi z dzieckiem.

Niestety mamy wspólne wejście z boku/tyłu budynku. Na górze są 3 pokoje oraz kuchnia i łazienka. Trochę nam ciasno, przede wszystkim brakuje dużego salonu na przyjmowanie gości, spotkania rodzinne. Chcemy dobudować użytkowe poddasze - a tam przenieść sypialnię, garderobę oraz pokój dziecka. Z dotychczasowej sypialni i pokoju dziecka chcemy zrobić, po zburzeniu ścianki działowej - jeden, w miarę spory, salon.

Myślimy tez o dobudowaniu klatki schodowej zewnętrznej, wybiciu drzwi zewnętrznych tak aby mieć niezależne, bezpośrednie, wejście na nasze piętro.

Dach chcemy zrobić dwuspadowy, pokryty blachodachówką. Mam już swój pomysł w głowie, ale chcemy, Was, forumowiczów zapytać o zdanie, czy nasze pomysły są dobre, czy warto taka nadbudowę robić?

bok lewy (2).jpgbok lewy (1).jpgfront.jpgbok prawy.jpgtyl.jpg

Hmmm ten dom całkiem fajnie prezentuje sie z płaskim dachem, wysoki, dwuspadowy moze zaburzyc mu proporcje....Na moim osiedlu jest dom pietrowy, z wysokim cokolem i dachem 45 stopni- szczerze mowiac tak sobie wyglada. Ze zdjec wynika, ze dzialka nie jest zbyt duza, ale Wy po wizji lokalnej :p moze bardziej bedziecie w stanie odpowiedziec na pytanie- czy mozna rozbudowac dom w bok? (4 metry od plotu- sciana z oknami, 3- bez okien). A moze pokusic sie budowe w gore, ale z plaskim dachem i zrobic dom ultranowoczesny (a taki chyba bardziej pasuje do bryly). Trzeba tez sprawdzic stan i wytrzymalosc fundamentow- czy uniosa dodatkowy ciezar.

Najsamprzód walcie do gminy po warunki zabudowy/plan zagospodarowania przestrzennego

chodzi o takie tam jak linia zabudowy, maksymalna wysokość itp...

To może wstępnie zweryfikować plany - to znaczy odrzucić te nie-do-zrealizowania ?

Tak przy okazji - 3 pokoje to mało dla 3 osób? ale różne są wymagania...

Aktualny plan zagospodarowania dla mojego terenu ustala dachy dwuspadowe i wielospadowe.

Dopuszczalna wysokość budynku do 8 metrów liczona do okapu dachu - to troszkę ogranicza. W tej chwili w przygotowaniu jest nowy plan zagospodarowania, który zamiast tego ustala maksymalną wysokość kalenicy na 12 metrów (ale nie wiadomo czy i kiedy będzie obowiązywał).

Bez tytułu.jpg

Niestety ten dom nie ma dobrych proporcji i nadbudowa dachu niewiele poprawi (lub wg subiektywnej oceny pogorszy) bryłę budynku.

Formę budynku zaburzyła wysoka piwnica. Przez nią budynek jest wysoki i wchodzi się do niego po schodach i nie ma połączenia z ogrodem. Z tymże na dole mieszkają teściowe i ta przebudowa obejmuje górną część domu, gdzie my mieszkamy.

Działka ma 800 metrów. Dom z boku i być może od frontu dosunięty jest możliwie blisko granic działki z zachowanie ustawowych odległości.

Nam się ogólnie dachy płaskie nie podobają, choć mają swoje zalety, marzy nam się prawdziwy dach:)

Po za tym my mieszkamy na piętrze tego domu i prościej rozbudować się w górę niż w bok. Po za tym obecny dach płaski jest w kiepskim stanie - papa do wymiany, obróbki blacharskie, rynny zaczynają być dziurawe - więc nadbudowa sprawi że dach będzie nowy i bezusterkowy przez wiele lat.

Żeby rozbudować się bok musielibyśmy najpierw rozbudować w bok poziom teściów - ich parter - a potem siebie. Teściowie jednak nie chcą się rozbudowywać w bok, gdyż nie potrzebują dodatkowej powierzchni, po za tym na tej części działki teść prowadzi uprawy warzyw, więc nie na rękę takie rozwiazanie. Podsumowąc: z uwagi na wymagania planu zagospodarowania, niższe koszty, praktyczność zdecydowaliśmy się iść w górę. Mamy nadzieje że obecne fundamentu to wytrzymają, myślę że dom jest solidnie posadowiony. Praktycznie nigdzie ściany nie pękają, więc trzyma się kupy:)

Generalnie domy nowoczesne nie podobają mi się - to znaczy sąsiedzi takie mogą mieć i niech mają, ale ja wolę bardziej tradycyjne bryły. Najchętniej wystylizowałbym chyba dom na przedwojenną poniemiecką willę:) Takie klimaty podobają mi się najbardziej:)

Jeżeli chodzi o ilość pokoi to teraz są 3 i będą trzy. Z tymże teraz są 3 pokoje średnich rozmiarów, pokój, który jest salonem ma 5.5metra x 3 metry - za mały na spotkania towarzyskie. Mamy liczną rodzinę (my 3 +, rodzice z dwóch stron 4 + rodzeństwo 6 + ich dzieci część juz dorosła z partnerami ...9 osób) - razem w czasie imprez rodzinnych wypada zaprosić około 20 osób - i gdzie ich zmieścić obecnie?

Po nadbudowie będą też 3 pokoje, ale 2 nich będą dużo większe. Jeden to będzie salon - 4 x 8.5 metra, drugi to będzie może 25-30 metrów - pokój dziecka - z opcją podzielenia na pół gdybyśmy jeszcze mieli jedno dziecko i trzecia nasza sypialnia będzie nad obecnym salonem czyli nad pokojem 5x5x3 metra - ponieważ to będzie poddasze, więc pomniejszony o skosy.

Ogólnie teraz mamy jakieś 70 metrów, ale liczone łącznie z klatką schodową, holem. Po nadbudowie byłoby około 110 może...

Bardzo przyzwoity modernizm, nie oszpecony symetrią. Przy drobnej ingerencji można zrobić perełkę, ludzie daliby wiele, by postawić dom z płaskim dachem, bo plany zagospodarowania tego zakazują a w stylistyce postępuje powrót do klasyki modernizmu.

Mogę zrobić wizualizację w ramach swojej pasji, ale na określonych warunkach - efekt do wspólnej dyskusji.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213508-Przebuduj%C4%99-Twoj%C4%85-kostk%C4%99-wizualizacje-dla-planuj%C4%85cych-remont-elewacji

Edytowane przez MaciekTyr.

• 8 months później...

Planujemy nadbudowę domu o piętro ze zmianą dachu....czy ktoś ma jakiś fajny pomysł????dom typowa kostka "gierka"

ten sam kształ bez górnego piętra....choć nie podoba mi się trochę "przeróbka"-http://jarchitekt.pl/nadbudowa-domu-jednorodzinnego-andrychow/

Edytowane przez ami23