brunet wieczorową 17.09.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Witam, potrzebuję porady jak połączyć nową wylewkę ze starą. Otóż został mi do wylania kawałek wylewki w garażu wzdłuż bramy wjazdowej. Z pewnych przyczyn ta część wylewki nie została wykonana rok temu, gdy była robiona wylewka w całym domu. Wylewka będzie miała grubość 10cm, jej powierzchnia to 300cm x 30cm, pod spodem 10cm styropianu. To jest garaż, będzie spory nacisk samochodu, więc nie chciałbym aby pękało w miejscu łączenia wylewek. W przyszłości będą tam płytki. Oczywiście zbrojenie dam i nie będę żałował, pozostało mi dużo krótkich prętów fi6 a nawet fi12. Wywiercę z boku starej wylewki 3-4 otwory fi20 długości ok. 15cm i wsunę tam pręty fi6 które połączę ze zbrojeniem nowej wylewki. Dodatkowo przebiję pionowo przez styropian ze 3 pręty fi12, tak aby nowa wylewka na tych prętach opierała się o beton (płytę podposadzkową). Czy to wystarczy a może zrobić to inaczej? Wylewkę będę robił sam. Tylko cement i piasek w proporcji 1:3. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 17.09.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 moim zdanie nie da rady zrobić tego tak żeby nie pękło w miejscu łączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.09.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 moim zdanie nie da rady zrobić tego tak żeby nie pękło w miejscu łączenia i to jest poprawna odpowiedź na powyższy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 18.09.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Zrób sobie tam elastyczną dylatację (np. wypełnioną poliuretanem) i po kłopocie. Dylatacja pokryje ci się na płytkach i różnica będzie tylko w materiale z którego jest fuga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 18.09.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Witaj Może zrób sobie tam odpływ/spływ wody i wprowadzenie na zewnątrz jakby malutką kanalizę? Pozdrawiam z Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 19.09.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 dylatacja nie zaszkodzi, można tam piankę dylatacyjną do wylewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
choina 20.09.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Jak poprzednicy uważam, że nie da sie tego zrobić. To znaczy, dać sie da, ale jakie będą skutki to można sie domyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 20.09.2013 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Płytek od razu nie będę kładł, a jeśli po wykonaniu okaże się, że to będzie pracować, to w tym miejscu zrobię łączenie płytek. Pręty stalowe włożę w starą wylewkę, zaleję betonem i zobaczymy. Od spodu będzie podparcie na prętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marejko 22.09.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Właśnie miałem pisać, że moim zdaniem niestety totalnie kiepski pomysł, ale widzę, że koledzy mnie uprzedzili. Daj znać potem jak efekty Twoich prac, chętnie się dowiem jak to zrobiłeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 23.09.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 nie wiąże się tego... żadnych pretów.Robisz tak: ładnie podkuwasz do równości starą wylewke, całą krawędź wypełniasz sylikonem dekarskim najlpiej czarnym (bitumiczny) , to wysycha i lejesz drugą wylewke, masz mocną i bardzo elesatyczną dylatacja miedzy wylewkową w którą woda już nie wejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.09.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 U mnie był robiony podobny numer.Należało dolać około 25 cm wylewki na odcinku 3,6mNiestety nie jestem w stanie powiedzieć Ci jakim konkretnie preparatem spoinowano obie części, ale było to coś do naprawy mostów z Siki.Do dnia dzisiejszego (ponad 5 lat) nic się na tym łączeniu nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
choina 23.09.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Właśnie miałem pisać, że moim zdaniem niestety totalnie kiepski pomysł, ale widzę, że koledzy mnie uprzedzili. Daj znać potem jak efekty Twoich prac, chętnie się dowiem jak to zrobiłeś! Podbijam: daj znac jak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 23.09.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Efekt będzie taki, że za kilka tygodni pojawi się temat: Jak skleić rysy na wylewce? Ale trzymajmy kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.09.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Płytek od razu nie będę kładł, a jeśli po wykonaniu okaże się, że to będzie pracować, to w tym miejscu zrobię łączenie płytek. Pręty stalowe włożę w starą wylewkę, zaleję betonem i zobaczymy. Od spodu będzie podparcie na prętach. Nie! W ten sposób fundujesz sobie tylko problemy. Pracować to będzie na pewno, a jeśli nie oddylatujesz tego jak należy, tylko pousztywniasz prętami, to popęka w rezultacie w przypadkowy sposób. Będziesz potem układał dylatację w glazurze w zygzak? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dafi Pe 23.09.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Jak wynika z wpisów poprzedników, beton do betonu nie chwyci. Ale mój kumpel budowlaniec stosuje następującą sztuczkę, a mianowicie miejsce gdzie będą się łączyć pierwotna wylewka z nową, smaruje klejem do płytek. Twierdzi, że beton do betonu nie chwyta, ale do kleju do płytek tak. Wiem, że to brzmi śmiesznie, ale robił to już kilkukrotnie i ponoć przynosi zamierzone efekty. Czy ktoś z Was się z tym zetknął?PS: mówił mi, że smaruje to tym klejem bezpośrednio przed dolewaniem betonu - klej jeszcze ma być mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marejko 24.09.2013 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Dafi nie zetknąłem się nigdy i niestety dla mnie to brzmi niefajnie, tak jakby ktos na siłe chciał polecieć po kosztach albo czasie realizacji... I mimo tego ze ktos to przetestował ja bym sie nie odważył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 25.09.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 pomysł z klejem bezsensu - jaki by nie był z czasem daje gwarancje ze to pęknie w tym miejscu. Dylatacja powinna być po pierwsze szczelna dla wody, dwa bardzo elastyczna, trwała i w najgorszym przypadku możliwa do odnowienia. Wszystkie te zalety ma sylikon (wyłącznie dekarski - na bazie bitumicznej, ewentualnie kauczukowej.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dafi Pe 25.09.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Dlatego pisałem o kleju z pewnym dystansem . Chyba pozostaje zrobić jedynie dylatację - chociażby z pianki albo tak jak pisze @luky z silikonu dekarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 26.09.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) Jak wynika z wpisów poprzedników, beton do betonu nie chwyci. Ale mój kumpel budowlaniec stosuje następującą sztuczkę, a mianowicie miejsce gdzie będą się łączyć pierwotna wylewka z nową, smaruje klejem do płytek. Twierdzi, że beton do betonu nie chwyta, ale do kleju do płytek tak. Wiem, że to brzmi śmiesznie, ale robił to już kilkukrotnie i ponoć przynosi zamierzone efekty. Czy ktoś z Was się z tym zetknął? PS: mówił mi, że smaruje to tym klejem bezpośrednio przed dolewaniem betonu - klej jeszcze ma być mokry. bzdura, co by to nie było to i tak odpali na łączeniu pianka dylatacyjna i zalać brakującą część a płytki ułożyć tak żeby spoina była w tym miejscu co łączenie wylewek choćby nie wiem ile nad tym sie nie myślało to i tak się nie wymyśli chyba żeby skuć całość i wylać od nowa Edytowane 26 Września 2013 przez pablomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 26.09.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) No to ja się przyłączę do tematu. Mam na strychu pobudowlane pobojowisko, a wejście tam jest tylko przez otwór na schodki drabinkowe, na razie po drabinie. Kombinuję, jak tego nie ściągać znowu /niedawno wciągane było na strych / i wymyśliłam, aby wylewki podzielić na pół czyli połowa strychu i piętro a potem po obeschnięciu druga połowa strychu i parter Razem ok 400 mkw Na strychu planuję położyć na stropie folię paro. jakąś tam, potem styropian podłoga, może 15cm, potem folia paro.coś tam i na to wylewka. Zrobimy to w najmniej eksploatowanym miejscu. Jest to do zrobienia? Edytowane 26 Września 2013 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts