Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

połączenie nowej wylewki ze starą

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję porady jak połączyć nową wylewkę ze starą. Otóż został mi do wylania kawałek wylewki w garażu wzdłuż bramy wjazdowej. Z pewnych przyczyn ta część wylewki nie została wykonana rok temu, gdy była robiona wylewka w całym domu.

Wylewka będzie miała grubość 10cm, jej powierzchnia to 300cm x 30cm, pod spodem 10cm styropianu.

To jest garaż, będzie spory nacisk samochodu, więc nie chciałbym aby pękało w miejscu łączenia wylewek. W przyszłości będą tam płytki.

Oczywiście zbrojenie dam i nie będę żałował, pozostało mi dużo krótkich prętów fi6 a nawet fi12.

Wywiercę z boku starej wylewki 3-4 otwory fi20 długości ok. 15cm i wsunę tam pręty fi6 które połączę ze zbrojeniem nowej wylewki. Dodatkowo przebiję pionowo przez styropian ze 3 pręty fi12, tak aby nowa wylewka na tych prętach opierała się o beton (płytę podposadzkową).

Czy to wystarczy a może zrobić to inaczej?

Wylewkę będę robił sam. Tylko cement i piasek w proporcji 1:3.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie rady.

Dziękuję za odpowiedzi. Płytek od razu nie będę kładł, a jeśli po wykonaniu okaże się, że to będzie pracować, to w tym miejscu zrobię łączenie płytek.

Pręty stalowe włożę w starą wylewkę, zaleję betonem i zobaczymy. Od spodu będzie podparcie na prętach.

nie wiąże się tego... żadnych pretów.

Robisz tak: ładnie podkuwasz do równości starą wylewke, całą krawędź wypełniasz sylikonem dekarskim najlpiej czarnym (bitumiczny) , to wysycha i lejesz drugą wylewke, masz mocną i bardzo elesatyczną dylatacja miedzy wylewkową w którą woda już nie wejdzie...

U mnie był robiony podobny numer.

Należało dolać około 25 cm wylewki na odcinku 3,6m

Niestety nie jestem w stanie powiedzieć Ci jakim konkretnie preparatem spoinowano obie części, ale było to coś do naprawy mostów z Siki.

Do dnia dzisiejszego (ponad 5 lat) nic się na tym łączeniu nie dzieje.

Dziękuję za odpowiedzi. Płytek od razu nie będę kładł, a jeśli po wykonaniu okaże się, że to będzie pracować, to w tym miejscu zrobię łączenie płytek.

Pręty stalowe włożę w starą wylewkę, zaleję betonem i zobaczymy. Od spodu będzie podparcie na prętach.

Nie! W ten sposób fundujesz sobie tylko problemy. Pracować to będzie na pewno, a jeśli nie oddylatujesz tego jak należy, tylko pousztywniasz prętami, to popęka w rezultacie w przypadkowy sposób. Będziesz potem układał dylatację w glazurze w zygzak?

J.

Jak wynika z wpisów poprzedników, beton do betonu nie chwyci. Ale mój kumpel budowlaniec stosuje następującą sztuczkę, a mianowicie miejsce gdzie będą się łączyć pierwotna wylewka z nową, smaruje klejem do płytek. Twierdzi, że beton do betonu nie chwyta, ale do kleju do płytek tak. Wiem, że to brzmi śmiesznie, ale robił to już kilkukrotnie i ponoć przynosi zamierzone efekty. Czy ktoś z Was się z tym zetknął?

PS: mówił mi, że smaruje to tym klejem bezpośrednio przed dolewaniem betonu - klej jeszcze ma być mokry.

pomysł z klejem bezsensu - jaki by nie był z czasem daje gwarancje ze to pęknie w tym miejscu. Dylatacja powinna być po pierwsze szczelna dla wody, dwa bardzo elastyczna, trwała i w najgorszym przypadku możliwa do odnowienia. Wszystkie te zalety ma sylikon (wyłącznie dekarski - na bazie bitumicznej, ewentualnie kauczukowej.)

Jak wynika z wpisów poprzedników, beton do betonu nie chwyci. Ale mój kumpel budowlaniec stosuje następującą sztuczkę, a mianowicie miejsce gdzie będą się łączyć pierwotna wylewka z nową, smaruje klejem do płytek. Twierdzi, że beton do betonu nie chwyta, ale do kleju do płytek tak. Wiem, że to brzmi śmiesznie, ale robił to już kilkukrotnie i ponoć przynosi zamierzone efekty. Czy ktoś z Was się z tym zetknął?

PS: mówił mi, że smaruje to tym klejem bezpośrednio przed dolewaniem betonu - klej jeszcze ma być mokry.

bzdura, co by to nie było to i tak odpali na łączeniu

pianka dylatacyjna i zalać brakującą część a płytki ułożyć tak żeby spoina była w tym miejscu co łączenie wylewek

choćby nie wiem ile nad tym sie nie myślało to i tak się nie wymyśli

chyba żeby skuć całość i wylać od nowa :)

Edytowane przez pablomoc

No to ja się przyłączę do tematu.

Mam na strychu pobudowlane pobojowisko, a wejście tam jest tylko przez otwór na schodki drabinkowe, na razie po drabinie.

Kombinuję, jak tego nie ściągać znowu /niedawno wciągane było na strych :rolleyes: / i wymyśliłam, aby wylewki podzielić na pół :) czyli połowa strychu i piętro a potem po obeschnięciu druga połowa strychu i parter ;)

Razem ok 400 mkw

Na strychu planuję położyć na stropie folię paro. jakąś tam, potem styropian podłoga, może 15cm, potem folia paro.coś tam i na to wylewka.

Zrobimy to w najmniej eksploatowanym miejscu. Jest to do zrobienia?

Edytowane przez GraMar