Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy kotła do grzejników

spartan1

Recommended Posts

Witam.

Zapotrzebowanie mieszkania na ciepło według kalkulatora ze strony regulusa to 6500 W . Dla pewności pomnożyłem przez 1,3 gdyż nie byłem pewny co do konstrukcji stropodachu co daje 8450 W i na tej podstawie kupiłem grzejniki.

Dalej 8450 W + 1500 W na bojler 80 litrów co daje 9950 w czyli około 10 Kw

Zamontowane 7 sztuk grzejniki to aluminiowe consul ( z czastoramy)o parametrach

1 dla ΔT 50 -1150 W (75/65/20 °C)

2 dla ΔT 60 - 1410 W (90/70/20 °C) chociaż przy tych temperaturach instalacja na rurach pex raczej nie powinna chodzić

Podsumowując

1 opcja 7 * 1150=8050+1500 W bojler = 9550 W

2 opcja 7 * 1410=9870 W + 1500 W bojler 80 litrów =11370W

Chodzi mi o kocioł miałowy/uniwersalny

Myślałem , że w tym przypadku kociol 12 Kw powinien być ok.??

P.S> Jest jeszcze sprawa wyboru producenta pieca. Zasatanwiałem sie na Pleszewskimi, lecz czytałem sporo opinii iż to kotły spawane w garażu i nie warto ich kupować. Polecali za to kotły Sas lub Zębiec.

Jeśli już to który dokładnie model i producenta kotła byście polecili, może któregoś Pleszewskiego też gdyż cyt. "Kupno kotła pleszewskiego jest jak ruletka. Ktoś tam podobno robi dobre kotły" ( więc kto? :D )?

Edytowane przez spartan1