Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplanie podlogi w starym domku

coolart

Recommended Posts

witam, właśnie jestem po ostatni etapie remontu w wewnątrz starego domu drewnianego rocznik koniec lat 80' gdzie prosto na drewno położyłem płyty gipsowe przez co powinno trochę docieplić. Z uwagi iż zbliża się zima a reszta domu jest nie docieplona, ściany maja całkowita grubość do 15cm. Lecz chciałem zacząć od podłogi ponieważ od niej bije najbardziej chłód a ocieplenie jej jest moim zdaniem kategorycznie fatalne jak również można powiedzieć żadne ponieważ miedzy płyta podłogowa a płyta grubo wiórowa siwa jest cienka warstwa waty szklanej która jest również na dachu w połowie długości domu jest to zielona wata przyklejona do papieru brązowego i grubość to kolo 3cm i gęstość znacznie mniejsza niż zółta. Ostatnio ściągałem płyty od dołu ponieważ przesuwaliśmy ścianę i była przymocowana do podłogi. Piwnica w ciąż się robi jest trochę rozkopana przez co chciałem uniknąć niepotrzebnego sprzątania.

Nie bardzo znam się na budownictwie ale chciałem zastąpić ta zielona watę z papierem wata kamienna ponieważ ona nie wchłania wilgoci z tego co się już doczytałem i teraz nie wiem czy można dać jeszcze cienka warstwę styropianu a na końcu zabić to płytami podobne do paździerzowych bądź jak to mówią na to w Polsce meblowe albo MDF czy po prostu bez styropianu.

czemu zastąpić a nie kłaść na to?! ponieważ papier jest już jak by zagrzybiały a to zmienia cala sytuacje.

załączam fotki:

zaraz pod wata jest juz plyta

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a6d3a5415bd9dbf6.html

zawilgocony papier trochę, od razu dodam iż w piwnicy robi się wilgotno w zimę ale wody nie ma w piwnicy tylko grunt jest wilgotny no i kiedy bardzo długo pada intensywnie ściany robią się trochę wilgotne

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/536be8ec6a88d4e3.html

zdjęcie przedstawia cześć płyty i waty na papierze , pol ponieważ co niektóre są pęknięte.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e78586674e563ae2.html

Musze powiedzieć iż pomimo to dom zagranica to budowa tego domu była taka sama jak to w Polsce robiono, cześć dobrze ocieplona cześć byle by tylko było. Niestety ale jeśli ktoś mi powie Ze ten dom budowano 10 łopat piasku na jedna łopatę cementu to muszę odpowiedzieć iż zagranica wcale nie lepiej pol ocieplone pol nie. Właśnie zauważyłem iż 1/4 podłogi będzie wata zółta ponieważ przy wejściu widzę zółta watę która wychodzi trochę.

W sumie to nie warto się pozbywać czegoś co już jest a dodać tylko czy ta kamienna będzie dobra ?

dziwnie to opisujesz całą odpowiedź opieram na domysłach, wata jest zamknięta od góry bardzo szczelną podłogą i wilgoć od podłoża skrapla się na tej wacie jak już napisałem powyżej rodzaj waty ma niewielkie znaczenie, waty jest za mało bo skroplenie następuje z powodu różnicy temperatur żeby odciąć tą wilgoć zastosował bym membranę wiatroizolacyjną,

kilka pytań dodatkowych które wyjaśnią sprawę, czy dom jest postawiony w kraju o innej wilgotności niż Polska np Wyspy Brytyjskie, Holandia itp,

czy ta piwnica ma jakąś wentylację, czy piwnica jest izolowany termicznie

dziwnie to opisujesz całą odpowiedź opieram na domysłach, wata jest zamknięta od góry bardzo szczelną podłogą i wilgoć od podłoża skrapla się na tej wacie jak już napisałem powyżej rodzaj waty ma niewielkie znaczenie, waty jest za mało bo skroplenie następuje z powodu różnicy temperatur żeby odciąć tą wilgoć zastosował bym membranę wiatroizolacyjną,

kilka pytań dodatkowych które wyjaśnią sprawę, czy dom jest postawiony w kraju o innej wilgotności niż Polska np Wyspy Brytyjskie, Holandia itp,

czy ta piwnica ma jakąś wentylację, czy piwnica jest izolowany termicznie

Kolegę trzeba z błędu wyprowadzić. Wilgoć tam nie bierze się z gruntu !

wilgoć tam bierze się z pary wodnej ... czytaj gazu ... który przechodzi przez "szczelną" jak widać podłogę jak kupka przez gęś.

Stąd mamy super skraplacz w postaci waty.

I tu przedmówca dobrze napisał że jest jej za mało.

Źle napisał natomiast o membranie ... membran powinna być paroizolacyjna.

Lecz chciałem zacząć od podłogi ponieważ od niej bije najbardziej chłód a
nie to jeszcze gorsze zjawisko ... tak ucieka ciepło ...

bo taki jest kierunek od ciepłego do zimnego.

Z tego co opisujesz ... to istny durszlak.

http://pasivnydom.blog.cz/1004/parozabrana tak mniej więcej powinien być uszczelniony dom ... jak nie chcesz więcej zbierać pieczarek w izolacji.

Paroizolacja zadziała dobrze z izolacją co najmniej 10cm... ponieważ jej temperatura powinna być dość wysoka ... aby zaraz na niej nie nastąpiło skraplanie.

Wiesz jak to działa ... w łazience np ... masz zaparowane lustro .choć ma temp 20 st... to powietrze ... ma 25 st ... i 99% wilgotności co

dla powierzchni 20 st ... było by wartością koło 140 % 150% .. stąd pojawia się skroplona woda ....

tak samo działa Twoja wata teraz ...

A im większa różnica temp ... tym większa rozpiętość ciśnienia cząstkowego prawy wodnej ... i efekt się pogłębia.

Musiał byś mieć 25-30% wilgotności ... przy 20st .. ale to powietrze " bardzo suche" już ...

Tak że bratku .... ładuj z 15 cm w podłogę na wierz folia ....

ja upieram się przy wiatroizolacji, ten gaz czyli para wodna wędruje z wilgotnego dna piwnicy w górę i skrapla się na szczelnej podłodze gdy zastosujesz paroilozację to tylko spowolnisz proces ale go nie zatrzymasz, bo membrany papoizolacyjne mają za zadnie spowolnić przepływ pary wodnej a nie zatrzymać go do czego właśnie służą wiatroizolacje, przy ich zastosowaniu skroplenie nastąpi już na wiatroizolacji i wata będzie sucha

ja upieram się przy wiatroizolacji, ten gaz czyli para wodna wędruje z wilgotnego dna piwnicy w górę i skrapla się na szczelnej podłodze gdy zastosujesz paroilozację to tylko spowolnisz proces ale go nie zatrzymasz
nie ma się co upierać :)

proces jest odwrotny ... to z cieplejszego ... leci ten gaz ku zimnemu :)

https://www.google.pl/search?q=wykres+moliera&espvd=210&es_sm=93&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=pOtBUvDIIIHG4gTDyoHICA

a żeby się skraplało to podłoga musiała by mieć niższą temperaturę niż ... dno piwnicy :)