zulka88 17.09.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 witam,prosiłabym o wyrażenie swojej opinii na temat stropów, a mianowicie chodzi o to, że buduję dom piętrowy i mam w projekcie 2 stropy wylewane co wydaje mi się podraża koszt budowy i co z resztą budowlaniec powiedział przy wycenie robocizny, natomiast z drugiej strony kierownik budowy mówi, że robić 2 wylewane bo on zrobił jeden wylewany drugi drewniany i sciany mu teraz popękały.... jakie jest wasze zdanie, zastanawiam się nad tym oczywiście ze względy na koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksander_a 17.09.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Witaj, Też mam dom piętrowy i również w projekcie były dwa stropy wylewane.Ostatecznie zrobiłem strop nad pierwszym piętrem drewniany - co do kosztów, to szczerze przyznam nie jestem pewien czy wylewany tak bardzo podraża.Przy drewnianym na pewno koszty rozkładają się w czasie - konstrukcja w pierwszym etapie, później ocieplenie i zabudowa z płyt GK. Co do tego pękania ścian - hmmm.. mi też co prawda popękały, ale ja powiedziałbym, ze bardziej z uwagi na fakt, że dom osiadł - bądź co bądź jest to dom piętrowy, duża masa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.09.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Zależy jaki masz projekt i co jest wyżej.Koszt przy drewnianym jest mniejszy ale nie są to jakieś kolosalne różnice. Ściany pękać nie mogą przez to że strop drewniany..chyba że kierownik mówił o suchych tynkach.Koszty robocizny to jest różnica może 2 tysięcy...najlepiej daj wykonawcy niech da ci wycenę w dwóch opcjach..strop drewniany też trzeba zrobić dobrze i dochodzą elementy mocowania belek itp, więc różnice nie będą duże, jeżeli wyjdą mu spore różnice tzn. że nie umie zrobić drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulka88 17.09.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 a czy w takim razie wg was 20 tys za 2 stropy wylewane, schody, balkony to dobra cena? projekt lk896 + garaż 35mhttp://www.lk-projekt.pl/lkand896-produkt-1595.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.09.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Moim zdaniem lepiej zrobić dwa stropy żelbetowe - drugi strop monolityczny zepnie ci ściany piętra czego nie zapewni drewniany, równomiernie rozłoży obciążenia z dachu i ogólnie "usztywni" budynek a jego koszty znikną w ogólnych kosztach domu. Swoją drogą ładny domek - nie to co większość dziś budowanych "szałasów".Co do kosztów - 20 tys to za samą robotę jak sądzę, jeżeli tak to dość sporo.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.09.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 20 to normalna cena.Na parterze bierze się około 7 tysięcy za 100m2..tutaj zbrojenie dwukierunkowe to i więcej zabawy trochę.Za schody na piętro to 2 tysiące.Koszt drugiego stropu z uwagi na wysokość jest większy ....10 tysięcy. W sumie to dało 19 tysięcy ..na mój region a na warszawę to nawet mało te 20, a koszt całego domu z więźbą to jakieś 55 tysięcy. Dach jest prosty...może i faktycznie jakby więźbę zrobić z wiązarów deskowych to by wyszło taniej a pry okazji strop powstanie, potem tylko g-k podwójnie zrobić to i pęknięć nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulka88 17.09.2013 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 no właśnie dostałam ofertę na 55tys z położeniem blachodachówki i zastanawiałam się czy to dobra cena i czy nie szukać taniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 19.09.2013 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Porównując do mojego domu, to Twój jest większy i skomplikowany, cena robocizny jeśli brutto za całość-super. Musisz spisać bardzo dokładną umowę za etapy robót i płatności za etapy, kary dla obu stron. Trzeba zawrzeć trochę klauzul, np poznanie przez ekipę warunków gruntowych, projektu itp itd. no właśnie dostałam ofertę na 55tys z położeniem blachodachówki i zastanawiałam się czy to dobra cena i czy nie szukać taniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts