adrianoos966 17.09.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Witam Wiecie może jakie kryteria musi spełnić dom pod żelbetowe skosy poddasza. Dane mojej "chaty" 10 na 12m Parter: ściana trójwarstwowa z żużlobetonowych pustaków (ok30cm), 4cm pustak powietrzna i 12 cm silikatów Przez 12m w środku domu idzie ściana nośna ok 30cm Poza tym prawa połowa domu jest dodatkowo podparta przy stropie, pogrubionym poziomym żelbetonem prostopadle do najdłuższej ściany domu. Ten "leżący słup" robiony był razem ze stropem. PIWNICA: Ściana nośna 70cm grubości również przez 12m, poza tym wszyskie ściany w piwnicy są nośne (po 40cm) a jest ich sporo. Ściany zewnętrzena po 40cm Mój PROWIZORYCZNY plan jest taki żeby skosy podeprzeć ścianami zewnętrzymi i na długiej na 12m ścianie nośnej w środku domu. Ewentualnie na tym "wzmocnieniu stropu" (sufit parteru) zrobić "lepszą" ścianę działową (poddasze) i na tym też podeprzeć jako dodatek Dach mam zamiar robić dwuspadowy z jedną małą jaskółką. Inwestycja znacznie odbiega w przyszłośc ale tak jak mówie chce podyskutować na ten temat. Bo może są tutaj jacyś architekci i powiedzą czy WSTĘPNIE można o tym myśleć czy nie. I doskonale wiem że przy tej budowie czeka mnie "papierowa droga" po urzędach, architektach itd. Nie chcę kręcić samowoli Może was to zdziwi ale pieniążki i długie skomplikowane remonty nie grają roli, mocne poddasze ma być (o ile nie będę musiał burzyć domu) Mam nadzieje że odpiszecie Edytowane 17 Września 2013 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.09.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Oczywiście teoretycznie jest to możliwe ale ostateczną odpowiedź musi udzielić konstruktor po oględzinach stanu istniejącego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 17.09.2013 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Może będą problemy z odległością od ścian nośnych? Dom jest w przybliżeniu kwadratemA to jednak 5 m od ścian niosących "czapke"To mnie głównie ciekawi, bo czytałem że ważna jest odległość od podpórKtóra osądzi całe przedsięwzięcie.Może wiecie coś na ten temat? Edytowane 17 Września 2013 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.09.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 W moim przekonaniu to nie jest istotne bo to tylko kwestia odpowiedniego przezbrojenia tej warstwy. Natomiast istotną kwestią jest to czy istniejące ściany są zdolne przenieść takie obciążenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 18.09.2013 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Aha, super. Już wiem co chciałem wiedzieć i został mi tylko architekt. Dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nestorius 22.09.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 No ja miałem projekt bez żelbetowego poddasza i nie kombinowałem tylko kazałem architektowi dać to do przeliczenia przez konstruktora. Teraz przynajmniej mam pewność, że jest to przeliczone i że nie będzie problemów. Parę stówek więcej, a ile spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 24.09.2013 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) O to się nie bójcie, ja robie co mogę aby żyć jak najmniej stresująco i bezproblemowo. Nawet kilka lat przed budową "rozpoznaje się w terenie"Powiesz mi jaką grubość ścian miałeś i całą specyfikacje?Ja ściany posiadam 3 warstwowe, 30 cm żużlobeton 4cm pustka zamknięta i 12 silikat, czy 1 piętro, muruje się się jak najbardziej na zewnątrz jeśli nie buduje się ściany 3 warstwowej?Bo tak myślę że zbudowałbym (nie ja) ścianę z pustaków poryzowanych 30cm na stropie, czyli na ścianie elewacyjnej + pustka + ściana nośna i naciski rozniosłyby się (wiem, kosmicznie kombinuje taka jest moja przedsiębiorcza natura) I jeszcze zapomniałem o oknach. Jak wpływają na konstrukcje skosów "żelowych"?Pozdro. Edytowane 24 Września 2013 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.09.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Ona w skosach to trochę problem. Bardzo szerokie szpalety i trudne do wyrobienia w betonie głównie dolna pionowa i górna pozioma. Otwory w betonie powinny być większe od rozmiarów okna. Należy to odpowiednio przezbroić i dokładnie zaplanować aby nie było dodatkowego problemu z krokwiami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts