Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przeglądając projekty Muratora w kat. domów pasywnych, energooszczędnych, ciepłych -

trafiłem na Murator EM133 - optymalny. [link]

Wpadł mi w oko, ale po chwili zacząłem zastanawiać się jak on może być w kategorii domów "pasywnych, energooszczędnych, ciepłych".

Czy te balkony filary itd. nie przeczą idei energooszczędności?

Wydaje mi się, że są dużymi mostkami termicznymi.

Kolejne elementy - to bryła nie oparta na regularnym prostokącie, część pomieszczeń na poddaszu znajduje się nad pustą przestrzenią.

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć co sądzi na ten temat?

Edytowane przez flisok

• 2 years później...
Witam, mam gorącą prośbę , zaczynam budowę m133 i proszę osoby które juz zbudowały taki domek lub są w trakcie , aby jeśli można podzieliły się kosztami jakie trzeba ponieść w związku z tym przedsięwzięciem oraz późniejszą eksploatacją -ogrzewaniem , dodam tylko iż mój m133 będzie miał poszeżony garaz o 3m na 2 auta (lub 1 i bałagan :) oraz jeśli można to poproszę jakieś dobre rady i pomysły które można przy tym projekcie wykorzystac :) z góry dzięki :rolleyes:

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 7 months później...

W miesięczniku Murator 05 (maj 2017) na stronie 164 artykuł "Wskaźnik EP w projektowaniu domu jednorodzinnego" tekst Szymon Firląg.

Również: http://murator.pl/instalacje/wskaznik-ep-w-projektowaniu-domu-jednorodzinnego_3576.html

Zachęcamy do zapoznania się z nim Inwestorów, którzy zastanawiają się czy wybrać M133 czy EM133 - http://projekty.muratordom.pl/search_results.htm?v=1&t=&q=m133#utm_source=forum-MDOM&utm_medium=txt-komentarz&utm_campaign=forum&utm_term=Projekt-forum

Edytowane przez Projekty Gotowe MURATOR