Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ogónie to mój brat ma taki dom. Szkieletowy, ogrzewanie gazowe, poddasze użytkowe, schody itp. Fajny mały domek. 100 metrów.

Tylko raczej gwoździa nie przybijesz, markizy na taras nie zamontujesz, haka nie powiesisz. Drewno też cały czas pracuje, trzeba konserwować. Coś za coś.

Mu zależało na czasie ;-)

• 4 months później...

Dlatego własnie my przesuneliśmy ściane między garażem a kotłownia na druga stronę komina.

To zdecydowanie poprawiło sytuacje. Wszystko mi sie zmieściło. Piec na ekogoszek z podajnikiem 200 kg, umywalka, zbiornik ciepłej wody. Nawet jest troche luzu jeszcze. Bez tego cieżko by było.

W garażu i tak zmieści się Wam większość aut. A jak macie Bentleya to nie budujecie projektu Albit :-]

Tylko proponuje zagłębić się w szczegóły, czy kotłownia na paliwo stałe o takiej wielkości (4,5 m kw) jest wystarczająca. Moim zdaniem NIE.

Ewentualnie czy jest sens ogrzewania tak małego domu ekogroszkiem. Nie lepiej dom pasywny, ew. gaz, dobra izolacja i bajabongo? Więcej węgla spalisz aniżeli jest potrzebne.

Rozwiniesz myśl?

Powiedz więcej co masz do tego projektu. Co jest według Ciebie bezsensem? Chętnie posłucham.

Pobudowałem właśnie. Za miesiąc się wprowadzam i jestem na prawde zachwycony.

A weźże se daj siana z tym szkieletem.

W tej cenie masz normalne ściany murowane z ociepleniem, nie ma przy nich co spieprzyć, poradzi sobie ekipa złapana pod sklepem GS-u...

(czyli taka standardowa).

A co do projektu - 100 metrów z "użytkowym poddaszem" - to jakiś absurd

Schody cię zjedzą :sick: I jeszcze garaż - 20 metrów dla ukochanego samochodzika :mad:

Projekt w kosmos, znajdź projekt-stodołę oczywiście bez garażu i bez poddasza o powierzchni użytkowej 100 metrów, wyjdzie o 1/3 taniej...