PAweł Mindak 18.09.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Witam Szanownych Forumowiczów. To mój pierwszy post na forum. Piszę gdyż wraz z małżonką znaleźliśmy (chyba) nasz upragniony domek. Jest to tzw szwedka projekt WB-3250 z 1981 roku. Domek jest w cenie którą możemy zaakceptować. Składa się on z wysokiej piwnicy 2,20 i pow użytkowej na piętrze 79mk. Dom do remontu pytanie czy warto w to się pakować? Dom oprócz okien PCV i 4 letniego pieca nietknięty w sensie designu Proszę o poradę co z tego idzie wykrzesać.Czy nie lepiej czekać na coś "pełnowymiarowego" Edytowane 18 Września 2013 przez PAweł Mindak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudzik_ 21.09.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Data powstania domu nie zachęca- brak porządnych materiałów, fachowców w tamtym czasie moga prowadzic do wielu niespodzianek. Design to mniejszy problem- dom jest całkiem ok sam w sobie- ale przy pomocy zaufanego fachowca trzeba sprawdzić istotne elementy konstrukcyjne- fundamenty i ich izolacje, dach, instalacje....Ludzie czesto wymieniaja okna zostawiajac inne, bardziej potrzebne prace odłogiem.... Swoja drogą nie wiedziałam, ze ten typ domu nazywany jest szwedką- mam przez to rozumiec wysoką piwnicę i mieszkalny parter? Bez strychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAweł Mindak 21.09.2013 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Z tą szwedką to może tak lokalnie też nie wiedziałem. Jest u nas wiele takiego typu domów i starzy budowlańcy tak to nazywają. Dom sprawdziliśmy z kumplem inż. budowlanym ale jest kilka nieścisłości. Strop ackermana ściany 1,5 suporeksu instalacja aluminium, grzejniki stalowe panelowe, dom ogrzewany minimalnie przez dwa lata bo nikt tam nie mieszkał. Jednakże wszędzie sucho fundamenty takżę wyglądają ok.Nie jestem specjalistą ale wydaje mi się wmiarę ok tylko czy cena 250tyś to dużo, mało?? Działka ok600m położone w miasteczku 12tyś ludzi, 20km od Bydgoszczy dojazd super w koło kostka. Wiadomo jak to z kasą nikt nie ma za wiele rozważam budowę lub zakup właśnie czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts