Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotara chroniąca przed zimnym przeciągiem

KrzysztofLis2

Recommended Posts

Kojarzycie, jak to za komuny w sklepach wisiały przy drzwiach ciężkie kotary, które chroniły przed ucieczką ciepłego powietrza gdy klienci otwierali drzwi?

Potrzebuję czegoś takiego do swojego domku gospodarczego.

Pytanie brzmi: gdzie kupić taką ciężką tkaninę i pod jakim kątem jej szukać?

Do domku gospodarczego to faktycznie takie paski do chłodni jak radzi Adam.

Wpisz temat wątku w Gogola to Ci wyskoczy gdzie kupić np

http://proinvest.com.pl/Kurtyny_z_pasow_PCV,92.html

http://anbi-tech.pl/16,Kurtyny_PCV.htm?gclid=CN-Xtu2u17kCFUZZ3godBTwAQg

Jak nie chcesz folii to np:

http://tkaniny-kotary.pl/opis/4228290/kotara-do-drzwi-zaslona-wiatrolap.html

http://tkaniny-kotary.pl/opis/3635959/gruba-kotara-drzwiowa-do-250cm.html

Ale myślę że folia będzie bardziej praktyczna

Mnie zależy na grubej szmacie także dlatego, że mam cienkie drzwi garażowe i wejściowe i nie mam ochoty ich ocieplać/wymieniać.

Rzeczywiście plastikowa kurtyna mi sprawę nawiewu zimnego powietrza załatwi, ale ucieczkę powietrza przez drzwi zwolni w mniejszym stopniu, niż zrobiłaby to gruba szmata. ;)

Oj Krzysztof!

Obejrzyj DOKŁADNIE jaką DOBRĄ kotarę z plastiku.

Taką z paskami "na mijankę" a nie na styk.

To naprawdę przemyślane urządzenie, choć takie proste.

Nie zrobili tego dla zabawy i że brakło im szmaty!

Adam M.

• 2 years później...
Też kojarzę takie ciężkie gumowe pasy. W budynku gospodarczym powinny się świetnie sprawdzić, ale gdzie takowe kupić, to już niestety nie wiem. Najprościej poszukać jakiejś firmy w internecie która takie rzeczy produkuje.

Odświeżę nieco temat swoim skromnym argumentem - widziałem kotarę z materiału w akcji i mam uraz do tego typu instalacji. Kumpel miał taki dywan w budynku gospodarczym, zimą to strasznie namakało i ciężko schło, ale nie to było najgorsze. Raz poszedłem do niego pomóc w jednej sprawie no i mówię wchodzę bez pukania, przecież to tylko dywan... Przyfanzoliłem kolanem w szafkę, która stała tuż za rogiem kurtyny, skubany postawił ją na wylocie dosłownie.

Jak już miałbym montować coś w drzwiach gospodarczych to raczej postawiłbym na przezroczystą kurtynę paskową, są całkiem praktyczne, łatwe w czyszczeniu i w razie czego można wymienić pojedynczy pasek, a nie całą kotarę. Te ciężkie gumowe pasy są teraz wykonywane z folii PCV, w zależności od potrzeb można dostosować zakład pasów (czyli to jak ciasno są na siebie nałożone) żeby przewiew był mniejszy lub większy. W budkach na stacjach benzynowych nieraz takie rzeczy zakładają i dobrze to się sprawdza. Co do firmy to z mojej okolicy znam jedną, która robi takie rzeczy (pozwolę sobie wskazać: [spam]

Edytowane przez Elfir

• 2 years później...
Odgrzewam temat, bo od kilku lat pojawiły się już pewnie nowinki techniczne. Ostatnio przeglądałem stronę o kurtynach i te paski foliowe to teraz maja przeróżne zastosowania. Nie tylko chronią przed zimnem czy wiatrem. Znalazłem jakieś owadobójcze, samo-gasnące i antystatyczne. Dla mnie rewelacja bo zawsze gdy dotykam klamki to iskrzy między nami, a tak wcześniej mój ładunek zostanie zneutralizowany. Zamierzam założyć sobie taką kurtynę latem przy wyjściu na taras. W domu nie powinno być gorąco, muchy nie będą stadami wpadały do środka a ja będę mógł swobodnie przechodzić. Edytowane przez Elfir
link reklamowy