Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacyjność okien - czyli ile zaoszczędzimy na ciepłych oknach.

Recommended Posts

Witam,

A więc zastanawiałem się jakie oszczędności przyniesie hipotetycznie zastosowanie okien trójszybowych wobec dwuszybowych, i po jakim czasie taka inwestycja miała by się zwrócić.

wsp. izolacyjności u=P/(s*T) [W/(m*m*K)]

Mam dom z oknami o łącznej powierzchni 17m^2

Zakładamy że:

zima trwa 180dni=180*24*60*60

średnia temperatura zimą/w okresie grzewczym = 0 C

mamy wzór:

u=P/(s*T)

po przekształceniu:

P=u*s*T

moc to praca/energia przez czas, co wstawiamy do naszego wzoru

P=E/t

E/t=u*s*T

E=u*s*T*t

Mamy więc wzór na ilość energii straconą przez różnice izolacyjności okien

Różnica izolacyjności w interesująch mnie oknach wynosi u=1,5 - 0,7 = 0,8

Różnica temperatur między wnętrzem a dworem wynosi średnio 20 st. C (0 na dworze, 20 w domu)

Ogrzewanie które stosuję w domu to piec węglowy o sprawności 75%

energia 1kg węgla to 28MJ czyli 28 000 000 J = 28 000 kJ

ale ponieważ użyteczna energia przy moim piecu jest z niego tylko w 75 % więc dla mnie ma:

28 000 kJ * 0,75 = 21 000 kJ

Tonę węgla kupiłem po 720 zł czyli 1kg -> 0,72 zł

ok, liczymy całkowitą energie straconą na tejże izolacyjności

E=u*s*T*t=0,8*17*20*180*24*60*60= 4230144 kJ

Koszt ogrzania będzie wynosił: (4230144/21000) *0,72 = 145 zł

A więc przy różnicy izolacyjności zaoszczędzę rocznie w zaokrągleniu 150 zł.

Przy różnicy cen 3000 zł okna zwrócą się po 20 latach, czyli moim zdaniem nie warto zakładać tak ciepłych okien.

Czy może gdzieś popełniłem błąd, proszę o weryfikacje, bo zastanawiam się jakie okna wstawić do docieplonej szeregówki z lat 70.

Edytowane przez joni987

W podanym wyliczeniu zakładano cenę 1 kWh = 0,42 zł

Natomiast przy tym ogrzewaniu węglowym 1kWh = 0,12 zł

co stanowi cenę 3,5 raza mniejszą cenę za kWh ogrzewania.

Po podstawieniu ceny 0,12 zł do tamtego wyliczenia wychodzi że na 17 metrach okien jest tracone 157 zł rocznie, co wynika przyjętego tam założenia że zima trwa 200 dni a nie 180 jak założyłem.

Zapewne w wypadku droższego ogrzewania np. gazowego, różnica już zwróci się szybciej, w przypadku 1kWh po cenie 0,24 zł inwestycja zwróci nam się już po 10 latach.

No i oczywiście 3-szybowe okna lepiej wyciszają, przez co zwiększają komfort mieszkania.

Najbardziej mi się podobają drewniane okna i w cenie 12300 zaproponowano mi je razem z sosowymi parapetami, przy czym właśnie ich współczynik wynosi 1,5; natomiast okien pcv 3 szybowych 0,7, których koszt wynosi 10400 bez parapetów, z okleiną drewnopodobną, stąd moja dywagacja na ten temat.

W szeregówce są wszędzie drewniane podłogi, więc drewniane okna i parapety będą moim zdaniem idealnie pasować. Lepsze pcv w okleinie czy sosnowe okna z parapetami?

Okna pcv dwuszybowe w okleinie kosztują 7800 zł. Okna drewniane, nad którymi się zastanawiam są firmy vidawo(12300 z parapetami), natomiast PCV są z oknoplastu lub budwaru (podobne ceny). Oferty jakie jeszcze miałem to: sokółka 16800 bez parapetów, budvar (drewno) też bez parapetów 12800.

Nie liczysz U dla szyb tylko dla okien a ten zawwsze będzie gorszy - po to ładuje się szyby w okna o jak najniższych współczynnikach Ug żeby Uw czyli całego okna był jak najniższy. Im większa szyba tym Uw całego okna lepszy.

Do tak długoletniej kalkulacji nie można wkładać ceny nośnika ciepła w tym przypadku węgla, z dnia kalkulacji. Należy przyjąć, że w skali każdej kolejnej dekady cena nośnika drożeje x 2. Czyli tona węgla będzie kosztować około 1400 PLN.

Mój nośnik ciepła czyli gaz zdrożał w skali 10 lat jeszcze raz tyle.

Kończąc to zwracam uwagę, że liczenie odcinkowe czegokolwiek jest bez sensu bo tak naprawdę liczy się całkowity bilans cieplny obiektu.

Niestety,ale okna i drzwi to najzimniejsze elementy budynku - taka technologia na dzień dzisiejszy.

P.S każdy budynek musi mieć zrobiony audyt energetyczny. On pokazuje czy kwalifikuje się obiekt jako energooszczędny czy nie. Powinno mieć to wpływ na cenę sprzedaży czyli wartość obiektu ale w tym kraju półanalfabetów technicznych nikt nie zwraca na to uwagi - bynajmniej w mojej sytuacji kiedy próbuję sprzedać nieruchomość. Żaden z potencjalnych Klientów o nic takiego się nie pyta tylko " Panie, cena, jaka cena" :) A co mi tu Pan gada o cieple. Jakbym kuźwa wiedział, że ludzie to mają w głębokim poważaniu to bym tak nie inwestował w te bariery termiczne.

Edytowane przez Charlie

Zastanawiam się czy 3-cia szyba to nie jest chwyt marketingowy powalający zwiększyć po prostu produkcję. Moje okna 2-szybowe w bloku są wystarczające. Wyciszają i pozwalają bardzo dobrze nagrzać pomieszczenie w zimie przepuszczając promienie słoneczne. To nagrzewanie w zimie jest dużą zaletą pozwalającą zaoszczędzić na ogrzewaniu.

Otrzymałem wycenę okien do mojego domu

pakiet najcieplejszy 3 szybowy U profili = 1,0 / U szyb = 0,5 cena 13 500 zł

pakiet pośredni 3 szybowy U profili = 1,3 / U szyby = 0,6 cena 11 200 zł

pakiet zimny 2 szybowy U profili = 1,3 / U szyby = 1,0 cena 9 800 zł

Różnica 3 700 zł wydaje się być bardzo duża i zwrot tej kwoty będzie liczony w latach, ale już 1400 więcej warte jest rozważenia, pod warunkiem że 3 szyby pozwalają dobrze nagrzać pomieszczenie słońcem.

Witam

Zastanawiam się czy 3-cia szyba to nie jest chwyt marketingowy powalający zwiększyć po prostu produkcję. Moje okna 2-szybowe w bloku są wystarczające. Wyciszają i pozwalają bardzo dobrze nagrzać pomieszczenie w zimie przepuszczając promienie słoneczne.

No i to jest właśnie najistotniejsze pytanie, które inwestor musi sobie zadać: DO CZEGO mu są potrzebne te okna ? stodoła ? blok ? domek ? dom energooszczędny/pasywny ? i dobrać odpowiednią opcję dla siebie.

Pozdrawiam

...A więc przy różnicy izolacyjności zaoszczędzę rocznie w zaokrągleniu 150 zł.

Przy różnicy cen 3000 zł okna zwrócą się po 20 latach, czyli moim zdaniem nie warto zakładać tak ciepłych okien.

..

Wszelkie moje wyliczenia z najrózniejszych programów wychodzą w podobnym zakresie.

sam będę miał trzyszybówkę, ale z pełną świadomością.

Przytoczony link do Saporu jest wg mnie całkiem nieżle podrasowany i nie ma zastosowania w przeciętnym domu.

W przypadku ogrzewania gazem, już się inwestycja opłaci, natomiast przy tanim ogrzewaniu typu węgiel, ekogroszek, drewno itp. nie ma to wg. mnie prawie żadnego znaczenia. To oczywiście zależy od różnicy w cenie, zawsze można ponegocjować, tak żeby ta różnica była dla nas opłacalna. Jeśli nie lepiej prawdopodobnie zaiwestujemy te pieniądze chociażby wkładając je na lokatę.....

Dodatkowo musimy się liczyć w tym że jak mamy słabą izolację ścian, a przynajmniej nie taką jak okien trójszybowych, to straty ciepła będziemy mieli i tak głównie przez ściany.

Trójszybowe okna wg. mnie mają jakiś sens w budownictwie pasywnym, gdzie izolacyjność ścian jest na podobnym poziomie, i dochodzi np. kwestia klimatyzacji latem, co jest już sprawą drogą i inwestycja wtedy napewno zwróci się duużo szybciej.

Jeśli chodzi o przepuszczalność promieni słonecznych, to szyba i tak ma przepuszczalność rzędu 99% więc przy 3 szybach a nawet przt 5 ciu nie zmieni się to w zauważalny sposób. Bardziej ma znaczenie powierzchnia samej szyby.

To oczywiście prawda że węgiel zdrożeje, zakładając że średnio przez ten okres kosztuje 1000 zł/t roczna oszczędność = 200 zł; 1500zł/t = 300zł

U liczę dla całego okna trójszybowego jak i dwószybowego, bo takie wsp. dostałem od producenta. Tak naprawdę liczę tylko różnicę U=0,8 .