Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja o WZiZT

Kisiel

Recommended Posts

Witam!

Wystapilem do Urzedu Gminy o wydanie decyzji o WZiZT. Po fakcie dowiedzialem sie o tym, ze gmina jest na etapie zmiany Planu Zagosp. Przestrzennego - chca zmienic linie zabudowy z 8 na 6 metrow od drogi :smile: Wszystko fajnie, bardzo mi to pasuje, tylko bedzie to mialo miejsce za okolo 3-5 miesiecy (jak dobrze pojdzie), a ja chcialbym w przyszlym roku zaczac budowe. W zwiazku z tym mam kilka pytan:

Czy moge za te kilka miesiecy ponownie wystapic o aktualizacje decyzji o WZiZT, w zwiazku ze zmiana planu?

Czy w miedzyczasie, na podstawie obecnej decyzji, moge podejmowac jakies dzialania, np. realizowanie projektow przylaczy z ZE i wodociagow?

A moze nie czekac, robic projekt budowlany, abym zdazyl dostac pozwolenie na budowe przed przyszla wiosna? Tylko szkoda marnowac po te 2 metry (dzialka narozna), tym bardziej, ze chce parterowca na dzialce 1500m2. Co o tym sadzicie?

Pozdrawiam!

Kisiel

Żeby uzbroić sobie działkę nie potrzebujesz mieć DoWZiZT. Ona jest potrzebna by zdobyć pozwolenie na budowę.

Kanalizację, prąd, wodę możesz podłączyć już teraz. Procedura jest identyczna jak w przypadku DoWZiZT. Prosisz odpowiednie zakłady o wydanie warunków technicznych, zlecasz wykonanie projektów, budujesz przyłącza, odbiór, inwentaryzacja na mapkach i już.

Na zmianę planów zagospodarowania przestrzennego bym nie liczył. To się ciągnie w Polsce od 5-ciu bodaj lat. Już kilka razy wygasał ważność dotychczasowych planów i to miało zmusić gminy do przygotowania nowych planów, ale za każdym razem przedłużano ważność starych i tak to płynie... Sam tak zmarnowałem 2 lata czekając na aktualizcję planu w Krakowie - w tym czasie były podaj trzy "nieprzekraczalne" terminy. W końcu, dwa lata temu dałem spokój -i dobrze zrobiłem, bo dom już stoi a plany się ciągle nie zmieniły...