Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

droga dojazdowa z wyburzonego domu

Recommended Posts

Szukam rozwiązania problemu z drogą i bardzo liczę na wasze doświadczenia. Mamy działkę w drugiej linii zabudowy. W tej chwili na trasie przyszłej drogi dojazdowej stoi budynek zbudowany ze wszystkiego (głównym budulcem jest czerwona cegła). Musimy go rozebrać i zastanawiamy się czy zostawić sobie gruz z rozbiórki. Jeśli tak zrobimy to składowalibyśmy go na działce do czasu pociągnięcia mediów w przyszłej drodze. Potem wysypujemy to co sobie zostawiliśmy i mamy "drogę" dla ciężkiego sprzętu na czas budowy. Oczywiście wysypujemy w skrócie. Wiem już z własnego doświadczenia, że droga nie polega tylko na wysypaniu. Zakładam, że ten gruz byłby jedną z warstw tej drogi. Po zakończeniu budowy wykończymy dojazd jakąś atrakcyjną nawierzchnią. Ziemia na działce gliniasta.

Czy dobrze kombinuję?

Coś mi sie obiło o uszy, że gruz z czerwonej cegły nie nadaje się na drogi? Czy tak jest w rzeczywistości?

Droga przy której się buduję, została przygotowana w taki oto sposób: usunięty został humus i nawieziona rozkruszona cegła, na to zostały wysypane drobniejsze frakcje tłucznia. Droga jest w bardzo dobrym stanie 3-ci rok. W innych miejscach, gdzie został wysypany sam tłuczeń, w bardzo krótkim czasie pojawiły się dziury i koleiny. Drobny tłuczeń dosłownie znikał w ziemi, natomiast grube kawałki cegieł dobrze się zaklinowały i stanowią mocną podbudowę. Tak więc cegła jako podbudowa pod przyszłą drogę na pewno będzie dobrym materiałem i tanim, co nie jest bez znaczenia.

Pozdrawiam.

piotrek0m to dobra wiadomość, bo w naszym przypadku oszczędzamy dwa razy. Raz, że nie płacimy za wywiezienie gruzu, a dwa nie płącimy za przywiezienie na drogę. Tylko ta cegła. straszą nas, że ona się nie nadaje. Czy na Twojej drodze cegły wylądowały w całości czy były dodatkowo rozdrabniane?

Czy robiliście drogę już po podłączaniu mediów?

Cegły były kruszone na większe kawałki, czasami trafiały się też i całe cegły, no ale to się musi klinować więc musi być rozdrobnione. W drodze jest już woda, gaz i prąd i nawet linia telefoniczna (po co komu, ale jest), w przyszłości jednak będzie rozkopana, bo brakuje kanalizacji. Natomiast stan techniczny jest bardzo dobry, owszem gmina dosypała trochę żwiru, wyrównała drobne nierówności, ale i bez tego jest bardzo dobrze. Ja sam robiłem dojazd pod dom i sypałem pokruszone cegły, na to lałem resztki betonu i mam podbudowę pod wjazd do garażu. Przeliczcie tylko dokładnie poziomy.

Gruz ceglany nie nadaje się na podbudowę, tak samo jak wapienny.

Po kilku latach będą robiły się dziury i koleiny.

W przypadku piotrek0m błędem było nie wysypanie kilku miejsc grubym kruszywem i żwir częściowo wbił się

się w podłoże, a częściowo został wywieziony z drogi. Dlatego zrobiły się dziury.

Jeśli chcecie wykorzystać ten gruz to w późniejszym czasie należy dać na to podbudowę (np pod kostkę) minimum 30cm z tłucznia, żeby to się dobrze zlokowało.

PS: Nie zapomnijcie dobrze zagęścić tego gruzu.

Pozdrawiam.