Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić beton???

adrianoos966

Recommended Posts

Jestem młody, nie mam ojca, nie ma mi kto pokazać jak robić beton z prawdziwego zdarzenia, zaprawa jako tako wychodzi. Ile już robiłem razy małe sztabki betonu odmierzając dokładnie proporcje. Zmniejszałem, zwiększałem wode i cement albo piasek i żwir albo tak jak w proporcjach każą, dawałem plastyfikator do betonu. A beton się kruszy jak przejadę mocno palcem, a jak uderze to też syf. Podlewam przez tydzień. Mieszam dokładnie "mieszarką" wiertarki, konsystencja masła czy jakoś tak. DLACZEGO DO K... NĘDZY NIE WYCHODZI NAWET NAJGORSZY BETON?????

Błagam pomóżcie bo chce zrobić różne cuda wokół domu a betonu potrzeba mi masę. A chce go zrobić sam.

Edytowane przez adrianoos966

A jakie proporcje dajesz ? Ja z reguły jaka robię coś koło domu 1:4 (1wiadro cementu 4 wiadra piachu) lub 1:3 Piasek najlepiej ostry.... Płukany tak średnio się sprawdza :)

Dawałem 1:3, drobnozarnisty piasek mam biały

A jak konsystencja?

Chodzi mi teraz o beton, wody jak najmniej czy trochę więcej aby była mieszanka płynniejsza?

Problemem jest to że to ZA szybko wysycha (również zaprawa). Na drugi dzień chce podlać to wysuszone na wiór (upałów też nie ma) Przejadę palcem to mało co związało a to ma być porządny twardy beton. Śmieszne

Dziękuje za zainteresowanie

I jeszcze dodam że robie porządne ocieplenia całego domu i różne takie a betonu nigdy nie mogę zrobić, żeby nie było że jestem jakąś kaleką

1:3 kg cementu 3kg.piachu. Piach musi byc ostry dobrze jak ma kamienie bo taki jak do tynkowania to będzie zawsze się sypał. Co do wody to beton nie może być płynny, powinien być zwarty i jak nabierasz np.kielnia to nie moze pływać tyle ile nabierzesz musi zostać np.na kielni lub łopacie.jak beton bedzie za rzadki to po wyschnieciu "usiądzie" i będzie słaby dlatego Ci sie kruszy.

Teraz idzie w lepszym kierunku:no:

Wiem przynajmniej gdzie robiłem uchybienia

Zostało mi białego piasku to używałem

Ale źwir nie miał ostrych krawędzi

Tak jak mówiłem nie miałem gdzie nawet zobaczyć świeżej mieszanki betonowej

Ile może kosztować "piach ostry" czy żwir ?

Za dużo wody zarobowej powoduje wypłukiwanie cementu, to i niema co wiązać.

Chyba najczęstszy błąd przy robieniu betonu w warunkach amatorskich zwłaszcza przy użyciu mieszadła na wiertarce czy innych podobnych wynalazków.

Beton ciężko wymieszać mieszadłem, przy braku betoniarki lepiej sprawdza się przerzucanie łopatą z kupki na kupkę. Najlepiej w dwie osoby. Jeden przerzuca drugi miesza grabkami i dodaje wodę.

...Ile może kosztować "piach ostry" czy żwir ?
Zależy gdzie i w jakiej ilości.

W żwirowni od dwadzieścia parę do trzydzieści parę zł za tonę a w LM widziałem "piasek rzeczny" w woreczkach 5 kg po 5,70 zł czyli za tonę równe 1140 zł

zyzolek zapewne miał na myśli szkło wodne ;)

z jakiego źródła jest piasek, którego używasz do tego kruszącego się betonu? Przy okazji pamiętaj, że dodawanie zbyt dużej ilości wody względem receptury powoduje pogorszenie właściwości betonu.

Edytowane przez KDWJ

zyzolek zapewne miał na myśli szkło wodne ;)

z jakiego źródła jest piasek, którego używasz do tego kruszącego się betonu? Przy okazji pamiętaj, że dodawanie zbyt dużej ilości wody względem receptury powoduje pogorszenie właściwości betonu.

Nie wiem czy to do mnie ale piasek do murowania ;) nie zabijcie mnie bo dopiero się uczę wszystkiego. Jest ze składu budowlanego, czysty bez zanieczyszczeń

Tak naprawdę nie dostałeś żadnej sensownej odpowiedzi na swoje pytanie -jak zrobić beton.

To zależy jakiej klasy ma to być beton - do czego ci ten beton jest potrzebny? w zależności jaki chce się uzyskać beton - to używa się odpowiedni cement (a te są różne) i odpowiednią ilość drobnego żwiru i grubszego żwiru.

Na forum im więcej dostaniesz odpowiedzi , tym mniej bedziesz wiedział , z większości odpowiedzi to widzę że ludzie myślą że cement to taki klej - im więcej w stosunku do piasku tym lepiej - a to jest kompletna bzdura.Możesz kupić sobie w castoramie taki beton b 20 w workach 25 kg i nie zapłacisz za niego dużo więcej niż za ten piasek w workach ze składu budowlanego. Oczywiście opłacalne jak nie potrzebujesz dużo tego betonu .Jak chcesz jakiejś uczciwej odpowiedzi na swoje pytanie wpisz w google -murator skład betonu - i wszystko stanie się jasne.http://muratordom.pl/budowa/sciany-murowane/poznaj-przepis-na-beton-zanim-zaczniesz-budowe-domu,108_2205.html

A no wychodzi , wychodzi tylko co to wychodzi? Jakiej klasy to jest beton , jaki on będzie za kilka lat poddany np , warunkom atmosferycznym? czy on nie będzie taki za kilka lat jak za komuny wyglądały płytyi 50*50 chodnikowe , po kilku latach można je było w zasadzie pozamiatać , dodać cementu i zrobić następną płytę chodnikową:p

Wybacz, ale tobie się tylko wydaje się że robisz beton , a bynajmniej to nie jest beton na jakieś poważne zastosowanie konstrukcyjne.

A no wychodzi , wychodzi tylko co to wychodzi? Jakiej klasy to jest beton , jaki on będzie za kilka lat poddany np , warunkom atmosferycznym? czy on nie będzie taki za kilka lat jak za komuny wyglądały płytyi 50*50 chodnikowe , po kilku latach można je było w zasadzie pozamiatać , dodać cementu i zrobić następną płytę chodnikową:p

Wybacz, ale tobie się tylko wydaje się że robisz beton , a bynajmniej to nie jest beton na jakieś poważne zastosowanie konstrukcyjne.

Pewnie że robię dziada więc "przyszedłem" tu po wskazówki