ADMINON 18.09.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Klasa betonu powinna być dostosowana do celu w jakim beton ma być wykorzystany, np. Beton Klasy B-7,5 to beton podkładowo wyrównawczy, stosowany jako podbudowa, jego grubość nie powinna przekraczać 15 cm. Natomiast na stopy powinien być stosowany beton klasy wyższej niż B-17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 18.09.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 A jakiego cementu używałeś?? Bo jeśli kupowanego w supermarketach, lub przesypowego to na cuda nie licz... Druga sprawa to żwir, nie piach tylko żwir... Kolego mój pracuje w dużej firmie produkującej kręgi betonowe do kanalizacji itp itd.Tłumaczył mi, że na przykład u nich na 1m3 betonu klasy B-15 idzie 300 kg cementu, 2 rodzaje żwiru o różnej frakcji i dwa rodzaje piachu, do tego woda i chemia... Zajmuję się ogrodzeniami i często bierzemy od nich beton na fundamenty pod ogrodzenia, i jedno jest pewne, w betoniarce czy ręcznie nie uda się wyrobić takiego towaru jaki produkują betoniarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajkonur 07.10.2019 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 (edytowane) Też jestem zielony z tych zapraw i betonów a to przecież niemal materiały pierwszej potrzeby. Na szczęście dotarłem do specjalistycznej literatury (polecam książki z okresu PRL np. "Chcę budować" Lech Wojciechowski) co mi trochę rozjaśniło pewne kwestie. Nie słuchaj tych osób które mówią o objętościowym dozowaniu łopatami składników. Należy zaopatrzyć się w wagę a ilość składników odczytywać z tablic. Przykład na beton który mi super wyszedł; 1 kg cementu, 1,5 kg piasku, 2,3 kg żwiru i 0,5 l wody a cement to był górażdże 42,5 Edytowane 7 Października 2019 przez Bajkonur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts