Monika L. 07.05.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Jestem przed decyzją o przerobieniu w moim projekcie garażu z jedno- na dwustanowiskowy. Ile powinien mieć szerokości,żeby wygodnie stały dwa autka i weszły jakieś półeczki na jedną stronę. W tej chwili ma on 3m szerokości. Jakie garaże występują w Waszych projektach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 07.05.2004 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Powinien mieć co najmniej 6 m szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekadent 09.05.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 mój ma 6.5m szerokości i mieszczą się dwa samochody i motor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 09.05.2004 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 7,30m (wymiar zewnętrzny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 09.05.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Ok 6-6,30 m wewnątrz.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 09.05.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Jestem przed decyzją o przerobieniu w moim projekcie garażu z jedno- na dwustanowiskowy. Ile powinien mieć szerokości,żeby wygodnie stały dwa autka i weszły jakieś półeczki na jedną stronę. W tej chwili ma on 3m szerokości. Jakie garaże występują w Waszych projektach ? Chcesz mieć ze słupkiem w bramie czy tez jedną dużą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 10.05.2004 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Rozważaliśmy jedną bramę, ale nie wiem, jak to wygląda później w codziennym użytkowaniu. Może dwie są wygodniejsze ? Wypowiedzcie się w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 10.05.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Zadowolenie z użytkowania garażu dwustanowiskowego z jedną bramą zależy od Twoich (męża) umiejętności manewrowania samochodem Jak macie duże samochody, to wjeżdżasz w bramę, ale już w połowie długości samochodu musisz samochodem tak manewrować, aby zacząć "przytulać się" do bocznej ściany garażu, no i prawie natychmiast go wyprostowywać, tak żeby zmieścił się drugi samochód. Piszę tak, bo właśnie wczoraj wypróbowywałam wjazd do garażu dwustanowiskowego z jedną bramą u znajomych Fordem C-maxem (mini van). Jedno wiem - KOSZMAR! A naprawdę nieźle jeżdżę. Znajomy zresztą przyznał, że pożałował kasy na dwie tańsze bramki i na pewno byłoby wygodniej wjeżdżać no i wyjeżdżać tyłem. . Wiele razy za to wjeżdżałam do garaży z dwiema bramami przedzielonymi słupkiem. No problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 10.05.2004 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Hm, problemów z jeżdżeniem nie mamy, ani ja ani mój mąż. . Gorzej z wielkością aut. Są duże. Czyli wygląda na to, że dwie bramy taaak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 10.05.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Tak bym Ci jednak radziła. Ja przynajmniej wybrałabym z dwiema bramami po wczorajszych doświadczeniach . A mój mąż ma Voyagera . Kiedyś zresztą na spacerze z psami widziałam taką jedną bramę w dwistanowiskowym otwartą, a w środku była Toyota Yaris i Ford Mondeo i Yariska stała tak z ukosa, żeby łatwiej wyjechać. Pewnikiem Pani Domu wcześniej od mężusia wyjeżdża . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 10.05.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 szerokość aut z lusterkami wynosi średnio od 190cm (fiest, corsa) do 220cm (veny,jepy). Żeby móc wjechać do garażu to trzeba dodać po 15cm z obu stron, czyli brama o szerokości 240cm to minimum. Tak licząc dla 2 stanowiskowego rozwiązaniem jest albo 2x 240cm, lub 1 x 450cm. szerokość garażu minimum to 600cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 10.05.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Nie zgadzam sie wcale a wcale. Komfort zaczyna sie jak jest po 30 cm z każdej strony przy wjeżdzaniu. Dlatego bramy na duże auto powinny mieć 2,80 szerokości, a jeśli wjeżdżasz po zakręcie, to nawet 3,00-3,20 m każda. Oczywiscie przy 2 osobnych bramach jest wygodniej manewrować.Ponadto, żeby otworzyc drzwi samochodu (i nie obstukać), do ściany powinno byc 1 metr odległości, a od prawej powiedzmy 0,5 metra.Czyli masz uklad (licząc od lewej) 1+2,20+1+2,20+0,5 razem ok.7,0 metra szerokości na wygodny dwustanowiskowy garaż. Poniżej 6,5 metra bym absolutnie nie schodził. Te stare normy (dla Fiata 126p) nie przystają do wspolczesnych aut. Czy ktos z szanownych Forumowiczow probowal wjechać samochodem Audi, VW, Toyota Avensis przez brame 2,40? Zycze powodzenia. Ja mam Fiata Palio i zrobilem bramy 3,00. Po co sie męczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 10.05.2004 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Przekorek, a Ty tak z przekory czy z przekonania? Bo już wydawało mi się, że wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 10.05.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Ja oczywiscie z przekonania. Naprawde, nie wiem, czemu w XXI wieku ludzie wciąż przywołują normy z polowy XX wieku. Teraz "Maluchów" juz sie nie produkuje, a w projektach nadal widuje garaże absurdalnie małe i bramy absurdalnie wąskie. Jaka jest oszczędność z bramy 2,40 w porównaniu do bramy 3,00? Kilkaset PLN, może nawet nie. A dyskomfort oczywisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 10.05.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Ja optuję za jedną bramą ale 5 m. Taka będzie najwygodniejsza.Garaż mam 5,85 szerokości i nie podjadę bliżej do ściany niż te 43 cm z każdej strony. Co za różnica czy dałem słupek na środku, i tak bym się bliżej ściany nie przesunął.Z tą szerokością samochodów przesadzacie: Ford Mondeo ma np. 1751 mm szer., Renault Clio 1649 mm Z reguły w garażu stoi samochód duzy i mały. Te 7 m to jednak przesada.Chrysler Voyager jako b. duży samochód ma 1997 mm szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.05.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 No to ja już teraz wiem. Wybiorę dwie bramy po 3 m i problem z głowy. Fakt, że jedna brama wygląda ciekawie, ale zawszwe zastanawiało mnie jak można wygodnie przez nią wjechać dwoma samochodami. Pierwsze auto to OK ale drugie musi się nieźle nakombinować. A jako, że ja nie jestem super kierowcą to wybieram komfort. Parę groszy więcej a spokój na ładnych parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUAJAC 10.05.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 mój ma 6.5m szerokości i mieszczą się dwa samochody i motor 12 M DWA JELCZE Z PRZYCZEPĄ + MOTOR TRÓJKOŁOWIEC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 10.05.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 gorgu77, ja mam w segmencie taki malusi garaż z brameczką tyci i wiesz co się w nim mieści? Agila mojej córki,a dwa najwartościowsze samochody nocują na ulicy. Dobrze, że ochronę mamy, ale i tak sąsiadowi z Merca opony ukradli I dlatego popieram w całej rozciągłości Przekorka . Dzisiaj mamy Uno, a jutro, jak kaska spłynie kupimy jakiegoś Mercusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 10.05.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 No, nie wiem, można sie ponabijać, czemu nie? Ale uważam, że nie ma nic w tym smiesznego, jak ktoś wczesniej napisal, że podjeżdża do ściany na odległość 43 cm, to sobie wyobrażam, jak sie gramoli z tego auta - zwłaszcza po deszczu lub śniegu. Ja powiem tak: szerokośc podwójnego garażu u mnie to ok. 8 metrow i jest mi z tym wygodnie. Bramy - dwie sztuki po 3,00 i żałuje, że nie szersze, ale jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 10.05.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Nie napisałem, że podjeżdżam do ściany na 43 cm Napisałem, ze i tak bliżej nie podjadę. Przy moich samochodach i wymiarach garażu zostaje mi 80 cm z każdej strony. 80-43 = 37 cm - tyle mam zapasu do krawędzi boczej bramy przy wjeżdżaniu więc nieco więcje niż mówiłeś (30 cm). Chodziło mi o to, że przy odpowiednio dużej bramie pojedynczej przy wjeżdżaniu nie ma żadnej różnicy w stosunku do dwóch osobnych bram tzn. jest też duży zapas i nie trzeba się wpasowywać samochodem po skosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts