Blondas 19.09.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Witam. Jestem właścicielem mieszkania 65m2, w 2 piętrowym "familoku" gdzie znajduje się 6 mieszkań. W ramach ciężkiej pracy odłożyłem sporą kwotę i chciałbym w końcu coś zrobić "dla siebie". Sąsiad pode mną chce sprzedać swoje - identyczne do mojego - mieszkanie. Na chwile obecną wszystko umeblowane jest jeszcze jak za moich dziadków w typowo PRLowskim stylu . Marzy mi się nowoczesne, przestronne mieszkanie (żeby nie powiedzieć luksusowe). Moje pytanie brzmi czy jest sens inwestować w stare budownictwo tak aby zamienić je na nowoczesny lokal ? (brak tutaj nawet wylewki, podłogi i sufity są z płyt, ściany słabo ocieplone, brak doprowadzenia gazu i ciepłej wody, za to czynsz jest niesamowicie niski) Mógłbym wykupić mieszkanie sąsiada i zrobić sobie dwupoziomowe nowoczesne mieszkanie marzeń, na które pracuje od kilku lat. Czy może lepiej pieniądze przeznaczyć na zakup mieszkania w nowym budownictwie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wójtala1719510313 27.09.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Ciężko jednoznacznie ocenić sytuację bez wglądu w mieszkanie. Brak wylewek, gazu i ciepłej wody sprawiają, że pierwsze co przychodzi do głowy to - NIE WARTO. Podłogi i sufity z płyt? Ciekawe w takim razie co znajduje się pod płytami. Może się okazać, że zrobienie z tego nowoczesnego, przestronnego mieszkania (żeby nie powiedzieć luksusowego ) będzie wiązało się z dużo większymi kosztami niż w przypadku mieszkania w stanie deweloperskim. Ps. "Familok" kojarzy mi się jakoś z niezbyt przyjemna okolicą, nie wiem czy chciałbym żeby moje dzieci dorastały w takim środowisku. Oczywiście, mam nadzieję że w tym konkretnym przypadku jestem po prostu w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaprawawapienna 18.11.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Post jest dość stary, podjąłeś już jakąś decyzję? Zainteresował mnie Twój problem, sama zastanawiam się, co zrobiłabym na Twoim miejscu. Stare budownictwo w pewnym sensie "kręci" mnie o wiele bardziej i pewnie chciałabym spróbować, ale mimo wszystko obawiałabym się, że to kaprys, którym narobię sobie problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blondas 21.11.2013 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Uznałem, że na razie spróbuję wywalczyć przyłącze gazu w spółdzielni a później zobaczę co dalej zrobić Co do okolicy to jest na prawdę spokojnie, każdy każdego zna. Sam się tu wychowywałem (częściowo) i nigdy nic złego mnie nie spotkało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 12.12.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 W mieszkania z wielkiej płyty i stare oddalelone od rynku kamienice nie warto inwestować... Temat rzeka... Warto natomiast to co się już ma wykorzystać dobrze. Może to być zakup mniejszego ale bardzo ustawnego mieszkania w nowym budownictwie w lokalizacji, która nam się podoba i którą lubimy. Może to być też mała szeregówka na obrzeżach miasta (one są już bardze "tanie") lub mieszkania z ogródkiem. Mieszkania w wielkiej płycie i stare kamienice daleko od centrum będą tanieć... To zdrowa sytuacja dla rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts