Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła do cwu

Keller

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do wymiany bojlera elektrycznego na pompę cwu z wbudowanym zasobnikiem.

Pompa ma ogrzewać wodę dla rodziny 2+1 w okresie letnim. W czasie sezonu grzewczego do wężownicy zasobnika pompy będzie podłączony kocioł z podajnikiem

Pompa będzie pracowała w drugiej taryfie. Wielkość zasobnika 250-300 L.

Oferta na rynku jest bardzo bogata. - no i mam dylemat z wyborem.

Obecnie mam na tapecie trzy urządzenia.

1. Technoterm VT 131 - cena 4999 zł. Podobno producentem tego urządzenia jest Gorenje. W sieci jest bardzo mało informacji na temat tej

pompy. COP 3,5.

2. ARISTON NUOS FS 250 SOL - cena 6500 zł. Znany producent, dobry czas przygotowania wody przez pompe ciepła. COP 3,7.

3. Junkers Supraeco W SWI 270-1X - cena 7000 zł. Znany producent, bardzo dobry COP 4,2. Wadą dla mnie jest bardzo długi czas ogrzania wody przez pompę

Które urządzenie wybrać?

Może ktoś lepiej zorientowany w temacie dorzuci jakieś wskazówki.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

.

Może coś z Hewalexa. Kiedyś ktoś na forum zachwalał.

My w firmie mamy viessmanna. W sumie nie ma z nią problemów i se działa tylko ma wadę w postaci mocy grzewczej. 1,54kW to moim zdaniem trochę mało na 300L. Wg mnie lepiej jak pompa będzie mocniejsza. Szybciej wodę zagrzeje i się szybciej wyłączy a nie będzie pół nocy naparzać, bo czasami hałas o 3:00 może w nocy przeszkadzać jak się po ścianach będzie niósł.