Bartthew 20.09.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Pod kątem ekologicznym i kosztów eksploatacji bardziej wskazane jest używać kuchenki gazowej czy kuchenki elektrycznej indukcyjnej?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 20.09.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Ekologia:Prąd w Polsce wytwarzany jest z węgla w procesie spalania. Ekolodzy mówią, że jest to brudna energia. Energia brudna, kuchnia czysta.Gaz jest uważany za energię czystą. Energia czysta, kuchnia brudna. Eksploatacja:Prąd jest droższy, a dokładnie taka sama ilość energii. Dodatkowo jakoś częściej psują mi się kuchnie elektryczne, w tym indukcyjne, niż gazowe. Kuchnia gazowa jest prostsza. Walory smakowe:O gustach się nie dyskutyje, ale mi jajecznica smakuje bardziej z kuchni gazowej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.09.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 jeszcze zależy skąd gaz bo jak z butli to wcale tak tanio nie jest, kiedyś przeliczałem koszt kilowata uzyskanego z gazu i było taniej niż prądem ale jak uwzględnisz sprawnośc przekazywania ciepła do garnka to może być drożej, chociaż okreslenie sprawności to wróżenie. a jeśli gaz z sieci do samego gotowania to opłaty stałe raczej zniwelują korzyści finansowe. a ciągnąć nowej sieci żeby gotować to już w ogóle nie ma sensu, do tego kontrole sczelności instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.