husky03 20.09.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Witam, Od jakiegoś czasu staram sie rozwiazać zagadke dlaczego moja pompa jest do niczego. Najpierw wyświetlał mi sie problem przepływu, który nie dopuszczał do załączenia sie spreżarki, co oszukałem troche magnesem przyczepionym do czujki - pewnie ktos mi powie, że to głupi pomysł (i sie z nim moge zgodzic), ale sprawdzałem z serwisantem i wszystko wskazywało na to, że czujka jest walnięta, a cała reszta działa ok. Przeczyściłem czujkę bo wewnatrz na magnesie było przyczepione troche maziowatej substancji, podejzewam, ze były to bardzo drobne opyłki metalu. Wyczyszczenie czujki nie pomogło na pokazujacy sie alarm wiec musiałem wrócić do przyczepienia do niej magnesu. I tak pompa chodziła jakis czas, aż w pewneym momencie jej wydajność mocno odczuwalnie siadła. Moim zdaniem zapchany jest wymiennik płytowy (a alarm był prawdziwy) i na ten temat mam pytanie. Czy zdarzyło sie wam juz coś takiego? Jeśli tak to w jaki sposób odblokowaliscie go? Moje obawy są takie, ze zasilanie jest nie wodą, a gazem, poprzez miedziane rurki dochodzące od jednostki zewnetrznej (pompa powietrze - woda), które łączą sie z zaizolowanymi rurkami dochodzącymi do wymiennika. Czy mam rację? Póki nie jestem tego pewien boje sie wykrecać wymiennik i wolałbym sie aby ktoś kto sie zna cos mi tutaj doradził. Z chęcią mogłbym też widzieć odpowiedź, ze moge podjechać i to zrobić (okolice Kartuz, Pomorskie) Pozdrawiamhusky03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.09.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Moim zdaniem zapchany jest wymiennik płytowy (a alarm był prawdziwy) i Opisz dokłądnie jaką masz instalację. Z tego co rozumiem, to masz pc p-w i uważasz, że zapchał się wymiennik w hydroboksie ? Sprawdziłeś to, czy tylko tak Ci się wydaje ? Wymiennik mógł się zapchać jak był syf w instalacji i nie było filtra. Moje obawy są takie, ze zasilanie jest nie wodą, a gazem, poprzez miedziane rurki dochodzące od jednostki zewnetrznej (pompa powietrze - woda), które łączą sie z zaizolowanymi rurkami dochodzącymi do wymiennika. Tzn. zasilanie czego ? Masz hydrobox w domu, a jednostkę zewnętrzną na zewnątrz ? Jeśli tak, to nie odłączaj jednego od drugiego, bo to instalacja chłodnicza z czynnikiem. Możesz za to odłączyć hydrobox od instalacji CO, sprawdzić, czy masz rację, jeśli tak to przepłukać/odkamienić (spytaj producenta czym możesz odkamieniać, jeśli będzie trzeba) wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husky03 20.09.2013 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Tak, PC P-W, Hydrobox w domu, jednostka zewnetrzna na zewnątrz. Nie, sprawdzałem - tak mi się wydaje. A dlaczego? Przez jakiś czas namolnie zajmowałem sie czyszczeniem filtra przed hydroboxem, sadzac, ze to pomoże (faktycznie za pierwszym razem był zawalony i odrobine sie poprawiło). Po spadku wydajnosci pompy również odkreciłem filtr i woda od strony wymiennika schodziła mi bardzo, bardzo powoli. Do tego rurki miedziane dochodzące od strony jednostki zewnętrznej na wymiennik (po mojemu zasilanie) są bardzo gorace. A odbiór jest prawie zerowy ( woda wychodzi co najwyzej o 1st podgrzana). Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze ten alarm na czujce przepływu. Innego pomysłu na sprawdzenie nie miałem. Moje podejzenie jest takie, ze wymiennik mógł sie zawalić tym samym co czujka + kamień. Mój pomysł naprawczy był taki aby odwrócić pompę obiegową. Obawiam, sie że słaby, bo na wymiennik mógłby pójść jeszcze wiekszy syf z drugiej strony juz bez filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.09.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) Ciekawy temat.Jak to jest ww fabrycznych PC? Kontrola zabrydzenia i ew płukwnie wchozą w zakres przeglądów gwarancyjnych? Czy takie usługi raczej na zlecenie i raczej odpłatnie? Czy może z tym tylko do firm zewnętrznych? Dla autora raczej nie mam dobrych wieści, jak to faktycznie zapchany wymiennik i to w takim stopniu, ze juz prawie nie ma przepływu wody, to już go nic nie wypłuka. Edytowane 20 Września 2013 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.09.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 (edytowane) Mój pomysł naprawczy był taki aby odwrócić pompę obiegową Myślałeś nad podłączeniem wody z kranu w odwrotną stronę (oczywiście po odpięciu pc od CO i po sprawdzeniu jakie ciśnienia można ewentualnie zapodać) ? Zbadaj co to za syf, czy znika w odkamieniaczach, sprawdź co radzi producent - jakich substancji wspomagających (żrących) można użyć podczas płukania. Jeśli będziesz płukał czymś żrącym bo kran nie pomoże, to weź jakieś wiadro, wlej tam wodę z jakimś dozwolonym odkamieniaczem/odsyfiaczem, połącz to rurami z jakąś obiegówką oraz hydroboxem i niech w takim obiegu zamkniętym się płucze. Inna sprawa to dowiedzieć się skąd się syf bierze i wypłukać instalację co. Jaką wodą napełniałeś układ, masz bardzo twardą ? Na razie nie ma pewności, że to zapchany wymiennik - odłącz pc od układu co i dmuchnij w wymiennik - będziesz wiedział, czy się zatkał. Jeśli będziesz miał wątpliwości, to podłącz do wiadra pc przez Twoją obiegówkę i zobacz jaki daje przepływ. Możesz podłączyć do wiadra cały układ co bez pc - może tam się coś zatkało. Kolejna sprawa, to czy masz jakiś zawór zwrotny, może się zaciął ?Mogą też być zupełnie inne usterki, jak np. zepsuta obiegówka, ale zacznij od upewnienia się o zatkanym wymienniku i rzeczywistym przepływie w co.. Edytowane 20 Września 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husky03 20.09.2013 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Dziekuję wszystkim juz za pierwsze odpowiedzi, obawiałem sie, że moze brakować chętnych do wypowiedzenia się w tym temacie. Po kolei odpowiadajac. W moim przypadku zanieczyszczenie wymiennika nie podlega gwarancji, czytaj nie jest to wada produktu. Co do końca życia wymiennika w takim przypadku, to też taka opcje brałem pod uwagę i zaczałem sie zastanawiać nad dopasowaniem innego wymiennika, który zamontował bym poza jednostką wewnetrzną, aby był łatwiej dostepny. Co do podłączenia wody z kranu i wypuszczenia jej do kanalizacji nie pomyślałem. W głowie miałem tylko mysli ograniczone tylko do odwrócenia obiegówki. Co do syfu to moje podejzenie jest takie, zę to cos z dna bufora CO albo CWU. Na wejsciu wodociągu do budynku mam zamontowany uzdatniacz, ale mam go dosyc delikatnie ustawionego z uwagi na to, ze mam pzrydomowa oczyszczalnie ścieków (chcę, aby chociaz cos z bakterii przeżyło). W czajniku widać, że całkiem problemu kamienia to nie rozwiazuje. Póki co to sprawdzę wszystkie te rzeczy, o których pisałes i postaram sie dowiedzieć od producenta odnośnie tego czym przepłukać wymiennik. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiamhusky03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 20.09.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Ja wymiennik płytowy (z tradycyjnej kotłowni) czyściłem kamixem z użyciem zewnętrznej pompki. Całkiem sporo syfu z niego wyleciało. Do czyszczenia trzeba go podłączyć odwrotnie niż pracuje normalnie w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.09.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Na wejsciu wodociągu do budynku mam zamontowany uzdatniacz Zależy co on robi. Na wszelki wypadek po przepłukaniu instalacji co napełnij ją wodą demineralizowaną np. z filta RO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husky03 20.09.2013 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Dziekuję wszystkim juz za pierwsze odpowiedzi, obawiałem sie, że moze brakować chętnych do wypowiedzenia się w tym temacie. Po kolei odpowiadajac. W moim przypadku zanieczyszczenie wymiennika nie podlega gwarancji, czytaj nie jest to wada produktu. Co do końca życia wymiennika w takim przypadku, to też taka opcje brałem pod uwagę i zaczałem sie zastanawiać nad dopasowaniem innego wymiennika, który zamontował bym poza jednostką wewnetrzną, aby był łatwiej dostepny. Co do podłączenia wody z kranu i wypuszczenia jej do kanalizacji nie pomyślałem. W głowie miałem tylko mysli ograniczone tylko do odwrócenia obiegówki. Co do syfu to moje podejzenie jest takie, zę to cos z dna bufora CO albo CWU. Na wejsciu wodociągu do budynku mam zamontowany uzdatniacz, ale mam go dosyc delikatnie ustawionego z uwagi na to, ze mam pzrydomowa oczyszczalnie ścieków (chcę, aby chociaz cos z bakterii przeżyło). W czajniku widać, że całkiem problemu kamienia to nie rozwiazuje. Póki co to sprawdzę wszystkie te rzeczy, o których pisałes i postaram sie dowiedzieć od producenta odnośnie tego czym przepłukać wymiennik. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiamhusky03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husky03 18.11.2013 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 W końcu udało mi się przepłukać wymiennik. Zgodnie z radą podłączyłem w przeciwnym kierunku wodę z wodociagu i spuszczałem do kanalizacji. Cos tam na nim było troche syfu na samym początku. Zapewne zrobił sie jakiś czop (na szczęscie, bo to łatwo usunąć). Zeszło i przepływ sie poprawił, jednak problem nie zniknął, a dodatku, albo teraz albo systematycznie wczesniej uszedł czynnik chłodniczy. Tak wiec i tak nie obyło sie bez wzywania serwisanta. Czynnik jest nabity, wydajność dobra, czujka pzrepływu dalej wyje i trzeba ja oszukiwać. Bede ją reklamował, bo już drugi serwisant, po analizie sygnałówz niej potwierdza, ze jest uszkodzona. To jednak nie koniec problemów. Po pierwszych dniach pracy zauważyłem mega duze zurzycie prądu. Ogólnie całkowite zurzycie w gospodarstwie 24kWh na dobę. Czyli wychodzi, ze pompa dodaje od siebie ok 18-19 na CO + CWU. Jak na taką pogodę to dl amnie niedopuszczalne, jak i pewnie dla każdego, bo kominkiem ogrzewam za połowę tej ceny, tyle, ze jest to mniej komfortowe. Po długiej analizie doszedłem do wniosku, ze pompa nie jest przystosowana do pracy z dwoma buforami ciepła. Ja mam jeden 250l dla CWU i ten jest napełniany ładnie. Koszt dzienny dla temp 47C to ok 3-4kWh. Ale drugiego bufora 1000l dla CO nei jestem w stanie naładować. Pompa męczy sie cały czas, a na buforze temperatura tylko ucieka. Logika jest tak zaprogramowana, ze sterowanie jest temperatura ładowania. Więc jesli ustawie sobie 30C to pompa łąduje mi bufor taka temperaturą, czyli pracując na pół gwizdka, do czasu aż na powrocie pojawi sie również 30C. Problem w tym, ze dochodzą straty z podłogówki i te 30C nigdy nie zostanie osiagnięte, no chyba, zę zaczałbym ładować wyższą temperatura. To jednak nic nie daje bo wtedy prompa bedzie pracować te wyższa wartość, co również nie nastąpi, bo... Bo jest tak zaprogramowana, ze najpierw ładuje temperaturą o kilka stopni wyższa niż na powrocie, i temperature ładowania zwiększa wraz ze wzrostem temperatury na powrocie, co nigdy nie następuje ze wzgledu na straty. Poki co radze sobie w taki sposób, ze ustawiłem programator czasowy na pompę obiegową podłogówki, tak, ze co poł godziny wyłącza sie na poł godziny i w tym czasie pompa ciepła podgrzewa bufor. Przychodzi wam moze do głowy jakiś pomysł jak to zrobic aby nie wydawać znowu kilku stów na zmianę kotłowni i zastanawianie sie jak teraz wyciągnąc bufor, bo przejścia są za wąskie. W sterowniku nie znalazłem zadnej opcji, która pozwalała by zwiększyc tę różnice, pomiędzy temperatura powrotu, a temperaturą ładowania. Pozdrawiamhusky03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 20.03.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Nie wiem, czy mój wymiennik też nie był jakoś zapchany. Ostatnio mi dodatkowo zamarzł (silny wiatr 45* w czerpnię / wyrzutnię). Co ciekawe, sytuacja nieciekawa była nie tak już od dłuższego czasu. Równe przepływy miałem przy wentylatorach ustawionych na 35/43 a nawiew był i tak poniżej 15-17*C. Wygląda na to, jakby był już dużo wcześniej zapchany lub zamarznięty. Wczoraj cały dzień odmrażałem wymiennik i wytrzepałem z niego masę wody. Po włożeniu i zmniejszeniu wyciągu 35/35 (nawiew/wyciąg) mam teraz nawiew aż za dobry 20*C (vs. 21,5*C w domu). Wygląda jakby teraz za mało nawiewało powietrza Temperatury mam takie: - czerpnia: 3,5*C - nawiew: 20*C - wyciąg: 21,5*C - wyrzutnia: 8*C Co myślicie o tych temperaturach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 20.03.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Nie wiem, czy mój wymiennik też nie był jakoś zapchany. Ostatnio mi dodatkowo zamarzł (silny wiatr 45* w czerpnię / wyrzutnię). Co ciekawe, sytuacja nieciekawa była nie tak już od dłuższego czasu. Równe przepływy miałem przy wentylatorach ustawionych na 35/43 a nawiew był i tak poniżej 15-17*C. Wygląda na to, jakby był już dużo wcześniej zapchany lub zamarznięty. Wczoraj cały dzień odmrażałem wymiennik i wytrzepałem z niego masę wody. Po włożeniu i zmniejszeniu wyciągu 35/35 (nawiew/wyciąg) mam teraz nawiew aż za dobry 20*C (vs. 21,5*C w domu). Wygląda jakby teraz za mało nawiewało powietrza Temperatury mam takie: - czerpnia: 3,5*C - nawiew: 20*C - wyciąg: 21,5*C - wyrzutnia: 8*C Co myślicie o tych temperaturach? Odgrzewasz kotleta i jeszcze piszesz nie na temat. Przeczytaj dokładnie czego dotyczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 20.03.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Z jakiej frimy masz bufor i zasobnik CWU? Edytowane 20 Marca 2018 przez oberwatorPC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts