Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie normy są na montaż okien? Jakie błedy są dopuszczanle? -PILNE

Recommended Posts

Dziś u rodziców montowali okna. Jutro też będa bo wszystkiego nie zdążyli, ale już dziś zauważyliśmy, że okna sa różnie obsadzane. Głębokość osadzenia okna od wewnątrz, więc i od zewnątrz jest różna. Między oknami sa różnice do 2 cm głębkości obsadzenia. Jakby tego było mało sa też różnice między obsadzeniem w zakresie jednego okna czyli jest inna głębokosc po lewej i prawej stronie. W zasadzie nie ma okna, które miało by ta samą głębokość obsadzenia miedzy lewą i prawa stroną tego samego okna. Różnice są 0,5cm, często 1cm, a czasem nawet 1,5 lub nawet 2cm. Jutro rodzice zamierzają to zgłosić ekipie, ale wiadomo, że będą się bronić bo raczej poprawiać się im chciało nie będzie. Dziś już rodzice zasygnalizowali montażystom problem ale montażyści oburzyli się i powiedzieli, że mury sa wyjątkowo krzywe. Cięzko jednak przyjąc taką argumentację bo mury są OK a różnica w głębokości obsadzenia okna o szerokości 90cm między lewą a prawą stroną to 1,5cm.

Na co jeszcze zwrócić uwagę? Jakie błedy jeszcze się mogą pojawić? Jakie są normy na "równość" obsadzenia? Jakie różnice w obsadzeniu między lewą a prawą stroną i góra i dołem są dopuszczalne?

Kupowałam okna w firmie VIDOK, na ich stronie są warunki transportu, montażu, gwarancji i użytkowania ich stolarki.

Prawie identyczne są standardy wg Instytutu Techniki Budowlanej oparte na Polskich Normach.

http://www.vidok.pl/Gwarancja

Tyle mogę Ci pomóc, maglowałam ekipę sprzedawcy i miałam w umowie zastrzeżone warunki Producenta. Życie okazało się jednak dowcipne i znajduję po kolejnych ekipach wyjęte, zapewne z ciekawości, plastikowe podparcia :mad:

Mury są proste, a to wytłumaczenie, że mury krzywe to stara śpiewka montażysty-takie mam wrażenie. W ten sposób nawet przy najgorżej wykonanym montażu można powiedzieć... "bo mury były za krzywe"

GraMar, dzięki za link. Przejrząłam, ale nic nie ma o krzywym zamontowaniu okna. Chyba nikt tego nie przewidział, że tak można zamontować, a jednak.

Niemnije jakby ktoś miał jakiś link lub inne info nt norm dopuszcalnej krzywizny przy montazu okien to będe bardzo wdzięczna.

T.... dzieki że zajrzałeś. czy to, że nie ma norm oznacza, ze głebokośc obsadzenia powinna byc taka sama, czyli jesli z lewej strony jest 12cm to z prawej tez powinno byc 12cm i wszelkie różnice sa błedem? Czy może skoro nie ma norm to oznacza, że z jednej strony może być 12cm głębokości obsadzenia a z drugiej 15cm i taki montażysta może spac spokojnie bo nic mu nie mozna formalnie zarzucić. Jak to jest? Problem pojawi sie juz przy obsadzaniu parapetów i wewnątrz i na zewnątrz bo wszystko będzie przekoszone

Trochę dziwna to sytuacja - wyobrazam ja sobie na starym, nieocieplonym mure grubości 50cm.. wtedy faktycznie czasami niewiadomo czego się łapać:)

Druga opcja - monterzy byli pijani, bo zwyczajnie mieć tak nierówne odległości to trzeba się nieźle starać.

Ps. A tak poważnie - trudno w to uwierzyć, że tak sobie, bez powodu są takie "kwiatki"

T.... dzieki że zajrzałeś. czy to, że nie ma norm oznacza, ze głebokośc obsadzenia powinna byc taka sama, czyli jesli z lewej strony jest 12cm to z prawej tez powinno byc 12cm i wszelkie różnice sa błedem? Czy może skoro nie ma norm to oznacza, że z jednej strony może być 12cm głębokości obsadzenia a z drugiej 15cm i taki montażysta może spac spokojnie bo nic mu nie mozna formalnie zarzucić. Jak to jest? Problem pojawi sie juz przy obsadzaniu parapetów i wewnątrz i na zewnątrz bo wszystko będzie przekoszone

W teorii jeśli wszystko jest zrobione prosto, to i wszystkie odległości powinny być równe. W praktyce bywa różnie, zdarzają się zarówno źle wymurowane ściany, jak i źle spozycjonowane okna. Jeżeli sprawa dotyczy więcej niż jednego okna, skłonny jestem uwierzyć, że jednak coś nie tak jest także z tymi otworami, co nie zmienia faktu, że powinno być to wyłapane podczas pomiarów, a sposób postępowania określony w umowie. Oczywiście wiem, że tak nie było, bo o skutkach piszesz. Przyczyn nie dociekam. Zaocznie trudno się wypowiadać w kwestii krzywe/proste, wykonane dobrze/źle.

test domyślam się, że autorka wątku nie ma doświadczenia, ale za to ma oczy i widzi, że ona są źle spozycjonowane

gdyby ściana uciekała od pionu to w którymś miejscu okna byłyby w tej samej odległości od lica a później ta odległość zmieniałaby się ze względu na krzywy mur (zakładam, że okna są w pionie), jeżeli ściany trzymają pion to odległości powinny być równe (różnica 2 cm na 90 cm oknie między lewą stroną a prawą będzie widoczna na parapetach wewnętrznym i zewnętrznym)

mówisz, że nie ma norm na taką krzywość, ale chyba "osadzenie okna w licu muru" jest wystarczającym określeniem żeby było prosto - w licu to jest w licu a nie z jednej strony w licu a z drugiej 2 cm cofnięcia

nie uważasz, że na tej podstawie można uznać, że montaż jest wykonany niezgodnie z umową (o ile w umowie jest zapis "w licu ściany") ?

edit:

nawet jeżeli ściana w rzucie z góry nie trzyma linii to i tak ja osadzałbym w licu (chyba że byłaby jakaś totalna lipa to ustaliłbym z inwestorem jak spozycjonować okno żeby wiedział w czym tkwi problem)

Edytowane przez Sławek...

kup zaraz porządną poziomicę i sprawdź sama piony i poziomy! Na pewno często się przyda.

Mury są proste, a to wytłumaczenie, że mury krzywe to stara śpiewka montażysty-takie mam wrażenie. W ten sposób nawet przy najgorżej wykonanym montażu można powiedzieć... "bo mury były za krzywe"

GraMar, dzięki za link. Przejrząłam, ale nic nie ma o krzywym zamontowaniu okna. Chyba nikt tego nie przewidział, że tak można zamontować, a jednak.

Niemnije jakby ktoś miał jakiś link lub inne info nt norm dopuszcalnej krzywizny przy montazu okien to będe bardzo wdzięczna.

kup zaraz porządną poziomicę i sprawdź sama piony i poziomy! Na pewno często się przyda.

To dobra rada. Tylko niech poziomica nie będzie za 10zł. Można ją sprawdzić jeszcze w sklepie przykładając do płaszyczny raz jedną, raz drugą stroną - oczko powinno pokazywać ten sam punkt.

Sama w domu,

Wracając do tematu to jeszcze jedno pytanie:

w którym miejscu są robione pomiary? wg mnie powinno się je robić na wysokości parapetów - tu można w miarę oceniać jakie są zachowane odległości. Bo wyżej to już wynikowa pionu okna i ściany. Bardzo często widzę, że gora "moich okien" czasem chowa się ścianie 2cm, a czasem z niej znacznie wychodzi . A montaż jest w założeniu w licu ściany. Przyłożenie poziomicy do okna i ściany rozwiewa wątpliwości.

Widzicie Panowie, my tu sobie gadu gadu, a nawet nie wiemy czy mamy do czynienia z wymianą okien, czy też z instalacją w obiekcie wznoszonym. Może od tego trzeba byłoby zacząć. Jeśli odchyłki są tak duże jak opisane, to łatwo je pokazać na zdjęciach, choćby przy użyciu zwykłej calówki. Wolałbym to zobaczyć zanim wydam "wyrok" na jakąś ekipę i jej starania:-).

nie uważasz, że na tej podstawie można uznać, że montaż jest wykonany niezgodnie z umową (o ile w umowie jest zapis "w licu ściany") ?

Niestety nie uważam. Może udałoby się to nagiąć pod Twoje oczekiwania w przypadku montażu jednego okna, ale w przypadku wielu? Po drugie ekipa, która zgodziłaby się na taki zapis w umowie bez dodatkowych obwarowań jest przegrana już na starcie, co nie znaczy, że bez niego też jest przegrana, tylko trzeba wiedzieć o co ją "oskarżyć".

Panowie, gdybiecie gdybiecie nie mając żadnych danych a dla mnie podstawowym byłoby stwierdzenie czy to montaż czy wymiana. Jak wymiana to co? Ekipa ma poprawiać innych, powinna ale czy musi? Montaż to jakie naprawdę są ściany, bo może krzywe jak cholera co często widać na budowach. Niech zainteresowana powie nam co realnie robiono, może jakieś fotki wrzuci, będzie jakiś konkret do dyskusji bo póki co wróżycie z fusów i nabijacie sobie tylko posty

Montaż okien w nowym budynku. Ściany sa grubsza proste, przynajmniej przyłądając 2m łate oczko jest w normie. Dziś rozmawialiśmy z montażystami. Przyznali się do jakichś błedów choć oczywiście twierdzili, że ściany sa krzywe ale nie mógł wytłumaczyć czemu okno szerokości 180cm ma różnice obsadzenia ponad 2cm między lewa i prawą stroną. Mają to poprawić. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Niemnije myślałam, ż jakieś normy i standardy są, tak jak na równość posadzek i tynków. Samo określenie, że ma być w licu bez podania dopuszczalnej tolerancji to troche za mało, bo można się sprzeczać o 1mm różnicy a można i o 2cm.

kiedyś usłyszałem, że jeśli nie ma podanej tolerancji to wymiar musi być zachowany. Oznaczałoby to w Twoim wypadku, że skoro tolerancja nie została podana to głębokość osadzenia po obu stronach powinna być identyczna

Ale czy t o prawda - kolega T z literkami się zapewne wypowie

[...]

Niemnije myślałam, ż jakieś normy i standardy są, tak jak na równość posadzek i tynków. Samo określenie, że ma być w licu bez podania dopuszczalnej tolerancji to troche za mało, bo można się sprzeczać o 1mm różnicy a można i o 2cm.

http://montaze.info.pl/wp-content/uploads/2011/08/Poradnik-Zrzeszenia_warunki-techniczne.pdf

;)

Na ten przypadek to jest tylko jedna norma - prawidłowo wykonana robota co jest elementem sztuki budowlanej. Jeśli ktoś nie umie obsługiwać jakiejkolwiek miarki + brak pomyślunku to niech idzie na umysłowego a nie technicznego :)

W związku z tym, że poprawka montażu może mieć spory wpływ na jakość okien ( mogą coś spitolić innego ) darował bym i żył z tymi niuansami 1 - 2 centymetrowymi. W formie kary narzuciłbym rabat 100 - 200 PLNów.

Pozdrawiam

Edytowane przez Charlie