Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

mój problem jest taki, w wypisie i wyrysie z mpzp, który otrzymałam z gminy część mojej działki budowlanej jest oznaczona jako Rld (czyli tereny istniejących użytków rolnych predysponowane do zalesienia) i DL (droga lokalna), tak też jest w kopi mapy zasadniczej z 1984 r., którą otrzymałam w starostwie. Jednakże w mapie którą robiłam w zeszłym roku aby ustalić punkty graniczne zamiast w/w oznaczeń jest odpowiednio Ls IV (las kl. IV) i dr-LS (droga leśna). Mój architekt mówi, że trzeba odnieść się właśnie do tej mapy i odstąpić od drogi leśnej 30m (tyle jest w uchwale gminy w sprawie mpzp) a nie do wypisu z mpzp, który otrzymałam (bo wtedy starostwo odrzuci mi wniosek o pozwolenie na budowę). Jestem w kropce. 30 m to bardzo dużo :shock: . Czy ktoś mi coś doradzi?

Z góry dziękuję.

Plan określa przeznaczenie - tu użytki rolne do zalesienia, raczej nie będzie dopuszczona zabudowa, chyba, że jest to w planie ywraźnie napisane.

Mapa ewidencyjna określa istniejące użytki gruntowe - jak jest Ls a np. plan dopuszcza tam zabudowę, to teoretycznie oznacza, że była wydana tzw. zgoda leśna czyli zgoda na zmianę przeznaczenia gruntów leśnych na cele nieleśne , jednak przed budową trzeba grunt z produkcji leśnej wyłączyć.

Nie rozumiem 30 metrów. I skąd wiedza, że działka jest budowlana? Może jakiś skan?