Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian gwarantowany

masone

Recommended Posts

Witam

Chciałbym ostrzec kupujących styropian od uczestników programu Gwarantowany Styropian.Głównym mottem tego programu jest to,że jakość styropianu zależy od jego wagi.Dla styropianu FASADA O,040 wynosi ona minimum 12,5kg.Kupiłem taki styropian firmy IZOTERM Ponieważ sprzedawca zapewniał mnie,że on trzyma parametry.Moje rozczarowanie było ogromne gdy okazało się,że waży on 10,75kg.Moje interwencje u prezesa zarządu i producenta spełzy na niczym.Producen twierdzi,że waga niema znaczeni a jego produkt spełnia wszystkie normy zaś prezes mówi cos innego ale nic z tego nie wynika.

Podobnie jest z Polstyrem.... Chociaż nie widnieje na stronie gwarantowanystyropian (a do programu niby kiedyś przystąpił ) to parametry ma także niższe.

Przykład:

Ze względu na lepszą lambdę do ocieplenia budynku zakupiony został frezowany styropian 12 cm dach/podłoga.

1 paczka tego styropianu z lambdą = 0,038 o obj. 0,28m2 ważyła w wilgotnym dniu 3,87 kg co daje 13,8 kg/m3 (minimum dla dach/podłogi to 15 kg)

Po przeschnięciu ta sama paczka ważyła 3,77kg co daje 13,46 kg/m3... czyli jakieś 1,5kg mniej niż ma być.

Jedyne co można powiedzieć to jest twardy.

Mam rozumieć, że przez to lambda tego styropianu będzie wyższa od tego co pisze producent?

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Nie kupowałem od ruska na bazarze tylko od znanej firmy w europejskim kraju .Normalnie nie powinienem się niczego obawiać w dodatku był to styropian gwarantowany.Wcześniej nie mogłem zwazyc bo kupuwałem przez internet.Ocena lambdy na podstawie wagi jest oceną wstępną nie będącą żadnym dowodem.Gdybym odmówił przyjęcia towaru obciążyli by mnie kosztami transportu.

• 7 months później...
Austrotherm, waży ile waży co na to piewcy reklamujący tego producenta.

http://www.youtube.com/results?search_query=wa%C5%BCenie+styropianu+austrotherm&sm=3

Zapytałem w stowarzyszeniu i p. Justyna Kozińska Górecka - PR manager stwierdziła, że jest to mistyfikacja i stowarzyszenie nie będzie interweniowało w tej sprawie. Pogratulować fachowego podejścia do tematu. Wątpię by znalazł się ktoś kto albo będzie majstrował przy wadze albo będzie przepakowywał styropian do opakowania innego producenta.

Stowarzyszenie promując ważenie styropianu bazuje głównie na starej normie.

W nowej -obowiązującej- mówi się o wadze styropianu jako o parametrze pomocniczym. Jak logika podpowiada, styropian ma dom ocieplić, a nie doważyć. Głównym parametrem jest 'lambda' i to w razie podejrzeń o złą jakość można podważyć.

• 2 weeks później...
Norma normą. Jednak niezaprzeczalnie waga materiału jest jednoznacznie powiązana z jego gęstością.

e-rzecznik Knauf Therm

Akurat ta zależność dotyczy wszystkich materiałów.

Natomiast z przewodnością cieplną wynikającą z gęstości bywa różnie.

Zasadniczo przy wzroście gęstości materiałów wzrasta ich przewodność, chociaż w przypadku suchego styropianu jest odwrotnie.

Jednak EPS jest nasiąkliwy i tu ciężar jednostkowy oraz wynikajaca z tego gęstość może wzrosnąć, nawet kilka procent.

W tej sytuacji jednocześnie wraz ze wzrostem gęstości styropianu moze wzrosnąć jego przewodność, tzw lambda, przynajmniej do czasu wyschnięcia.

W sumie waga styropianu nie zawsze jest wyznacznikiem przewodności cieplnej.

Producent powinien wystawić deklarację właściwości użytkowych, w której powinny być zawarte cechy materiałów, w tym lambda przy materiałach izolacyjnych.

Cała reszta to kombinacje zwane maketingem lub socjotechniką sprzedaży. Pozdrawiam.

głupoty opowiadasz, większa gęstość styropianu oznacza że kuleczki są mniejsze i bardziej upakowane więc jest więcej barier do pokonania przy przekazywaniu ciepła więc przewodność MALEJE

przykład:

styropian lambda 0,045 waga 10kg/m3

styropian lambda 0,04 waga 12kg/m3

styropian lambda 0,036 waga 20kg/m3

styropian lambda 0,03 waga 25kg/m3 (z dodatkiem grafitu na wyłapywanie podczerwieni)

termo_04.jpg

Edytowane przez mxxxx

Napisz konkretnie, w którym miejscu są te głupoty głupoty.

Napisałem wyrażnie:

" Zasadniczo przy wzroście gęstości materiałów wzrasta ich przewodność, chociaż w przypadku suchego styropianu jest odwrotnie."

Jeżeli za kryterium właściwości izolacyjnych EPS weżmiesz jego wagę to będzie ono słuszne tylko w przypadku suchego styropianu.

Tu pytanie - skąd wiesz czy on jest suchy?

Najgorszej klasy EPS wystawię na wilgotne powietrze i ciężar wzrośnie o kilka % i stanie się CUD według kryteriów wagowych, lambda spadnie, chociaż w rzeczywistości będzie odwrotnie.

O tym pisałem, bo budowa strukturalna styropianu i wynikająca z tego lambda zapewne są znane wszystkim podpowiadaczom na tym forum.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

twoje dywagacje o utracie przewodnictwa na skutek nasiąkania wodą nie mogą w żadnym wypadku odnosić się do wyrażenia "gęstość materiału" bo fakt że do jakiegoś materiału dostała się woda nie zmienia to w żadnym wypadku jego gęstości opisanego w tabelach fizycznych

twój tok rozumowania to trochę jak dywagacje czy pusta szklana butelka ma większą gęstość od butelki pełnej ??

"Nazwijmy rzecz po imieniu" ktoś waży, widzi i ocenia.

Jeżeli jest to jedyne kryterium to ocena może być błędna.

Na pewno masz do czynienia z obliczeniami i wiesz dobrze, że gęstość materiałów wynika z ich wilgotności a to z kolei przekłada się na przewodność cieplną.

Z tą butelką to nie trafiony przykład. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

jeżeli mój przykład jest nietrafiony to automatem oznacza błąd w twoim rozumowaniu

Przykład na logikę: jeżeli gęstość materiałów zawsze wynika z ich wilgotności to jaką konkretnie gęstość ma tafla szklana kontra wełna szklana ?? czy zanurzając w wodzie taflę szklaną wpływamy na jej gęstość ?? bo jak zanurzymy w wodzie wełnę szklaną to od razu nasiąknie wodą jak ścierka i według twojej definicji automatem zwiększy kilkunastokrotnie gęstość, jedno i drugie to jest szkło, czemu jedno się nie poddaje a drugie poddaje ??

jeżeli mój przykład jest nietrafiony to automatem oznacza błąd w twoim rozumowaniu

Przykład na logikę: jeżeli gęstość materiałów zawsze wynika z ich wilgotności to jaką konkretnie gęstość ma tafla szklana kontra wełna szklana ?? czy zanurzając w wodzie taflę szklaną wpływamy na jej gęstość ?? bo jak zanurzymy w wodzie wełnę szklaną to od razu nasiąknie wodą jak ścierka i według twojej definicji automatem zwiększy kilkunastokrotnie gęstość, jedno i drugie to jest szkło, czemu jedno się nie poddaje a drugie poddaje ??

Dyskutujemy o materiałach porowatych, mogących wchłonąć wodę lub przyjąć wilgoć co zmienia ich właściwości.

EPS ma określoną lambdę w stanie suchym, co określa producent i to jest podstawą.

Określanie lambdy styropianu poprzez jego ważenie, może dać błędną ocenę, jako że styropian może wchłonąć wodę, przyjąć wilgoć i więcej ważyć.

Czyli możemy sobie niepotrzebnie namieszać. Po co?

Pozdrawiam.