masone 20.09.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 WitamChciałbym ostrzec kupujących styropian od uczestników programu Gwarantowany Styropian.Głównym mottem tego programu jest to,że jakość styropianu zależy od jego wagi.Dla styropianu FASADA O,040 wynosi ona minimum 12,5kg.Kupiłem taki styropian firmy IZOTERM Ponieważ sprzedawca zapewniał mnie,że on trzyma parametry.Moje rozczarowanie było ogromne gdy okazało się,że waży on 10,75kg.Moje interwencje u prezesa zarządu i producenta spełzy na niczym.Producen twierdzi,że waga niema znaczeni a jego produkt spełnia wszystkie normy zaś prezes mówi cos innego ale nic z tego nie wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 21.09.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 było ostatnio coś o izotermie czy tam izolbecie.Jedna JEDYNA zaleta tych produktów to cena i Ty jako jeden z wielu..... dałeś się na to złapać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art79 22.09.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Podobnie jest z Polstyrem.... Chociaż nie widnieje na stronie gwarantowanystyropian (a do programu niby kiedyś przystąpił ) to parametry ma także niższe. Przykład:Ze względu na lepszą lambdę do ocieplenia budynku zakupiony został frezowany styropian 12 cm dach/podłoga. 1 paczka tego styropianu z lambdą = 0,038 o obj. 0,28m2 ważyła w wilgotnym dniu 3,87 kg co daje 13,8 kg/m3 (minimum dla dach/podłogi to 15 kg)Po przeschnięciu ta sama paczka ważyła 3,77kg co daje 13,46 kg/m3... czyli jakieś 1,5kg mniej niż ma być.Jedyne co można powiedzieć to jest twardy. Mam rozumieć, że przez to lambda tego styropianu będzie wyższa od tego co pisze producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konking 27.09.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Trzeba było zważyć w sklepie, klient nasz pan więc raczej nie powinni mieć sprzeciwu. http://www.gwarantowanystyropian.pl/do-pobrania/tabele-minimalnych-wag/ tu jest sposób na ważenie. Nie wkładaj zaraz wszystkich do jednego wora i radzę nie patrzeć na cenę bo mniej nie znaczy lepiej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spotykacz 09.10.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Może w takim razie powinieneś spróbować interweniować bezpośrednio u PSPS i próbować tam reklamować? Albo przynajmniej zasygnalizować im taką sytuację, żeby się tym jakoś zajęli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miódmalina 15.10.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 co na to PSPS, czy gdzieś zabierał głos? probował pan reklamować ten niedoważony styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masone 17.10.2013 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 PSPS wykonało badania mojego styropianu w ITB wynik:lambda=042 czyli o jedna kategorię poniżej deklarowanej.Producent zareagował ,przyjechał do mnie wzioł jeden styropian i powiedział,że sam go zbada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masone 10.11.2013 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Nie kupowałem od ruska na bazarze tylko od znanej firmy w europejskim kraju .Normalnie nie powinienem się niczego obawiać w dodatku był to styropian gwarantowany.Wcześniej nie mogłem zwazyc bo kupuwałem przez internet.Ocena lambdy na podstawie wagi jest oceną wstępną nie będącą żadnym dowodem.Gdybym odmówił przyjęcia towaru obciążyli by mnie kosztami transportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 12.11.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Dla ciekawskich polecam artykuł dot. deklarowanych parametrów:http://www.rockwool.pl/prasa/press+releses+viewer?releaseid=2429&title=Jak%20sprawdzi%C4%87%20jako%C5%9B%C4%87%20i%20deklarowane%20parametry%20materia%C5%82%C3%B3w%20budowlanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żarówka 13.11.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Austrotherm, waży ile waży co na to piewcy reklamujący tego producenta. http://www.youtube.com/results?search_query=wa%C5%BCenie+styropianu+austrotherm&sm=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzycznemiasto 09.07.2014 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Austrotherm, waży ile waży co na to piewcy reklamujący tego producenta. http://www.youtube.com/results?search_query=wa%C5%BCenie+styropianu+austrotherm&sm=3 Zapytałem w stowarzyszeniu i p. Justyna Kozińska Górecka - PR manager stwierdziła, że jest to mistyfikacja i stowarzyszenie nie będzie interweniowało w tej sprawie. Pogratulować fachowego podejścia do tematu. Wątpię by znalazł się ktoś kto albo będzie majstrował przy wadze albo będzie przepakowywał styropian do opakowania innego producenta. Stowarzyszenie promując ważenie styropianu bazuje głównie na starej normie. W nowej -obowiązującej- mówi się o wadze styropianu jako o parametrze pomocniczym. Jak logika podpowiada, styropian ma dom ocieplić, a nie doważyć. Głównym parametrem jest 'lambda' i to w razie podejrzeń o złą jakość można podważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 21.07.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Norma normą. Jednak niezaprzeczalnie waga materiału jest jednoznacznie powiązana z jego gęstością. e-rzecznik Knauf Therm Akurat ta zależność dotyczy wszystkich materiałów. Natomiast z przewodnością cieplną wynikającą z gęstości bywa różnie. Zasadniczo przy wzroście gęstości materiałów wzrasta ich przewodność, chociaż w przypadku suchego styropianu jest odwrotnie. Jednak EPS jest nasiąkliwy i tu ciężar jednostkowy oraz wynikajaca z tego gęstość może wzrosnąć, nawet kilka procent. W tej sytuacji jednocześnie wraz ze wzrostem gęstości styropianu moze wzrosnąć jego przewodność, tzw lambda, przynajmniej do czasu wyschnięcia. W sumie waga styropianu nie zawsze jest wyznacznikiem przewodności cieplnej. Producent powinien wystawić deklarację właściwości użytkowych, w której powinny być zawarte cechy materiałów, w tym lambda przy materiałach izolacyjnych. Cała reszta to kombinacje zwane maketingem lub socjotechniką sprzedaży. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 22.07.2014 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) głupoty opowiadasz, większa gęstość styropianu oznacza że kuleczki są mniejsze i bardziej upakowane więc jest więcej barier do pokonania przy przekazywaniu ciepła więc przewodność MALEJE przykład: styropian lambda 0,045 waga 10kg/m3 styropian lambda 0,04 waga 12kg/m3 styropian lambda 0,036 waga 20kg/m3 styropian lambda 0,03 waga 25kg/m3 (z dodatkiem grafitu na wyłapywanie podczerwieni) Edytowane 22 Lipca 2014 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.07.2014 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Napisz konkretnie, w którym miejscu są te głupoty głupoty. Napisałem wyrażnie: " Zasadniczo przy wzroście gęstości materiałów wzrasta ich przewodność, chociaż w przypadku suchego styropianu jest odwrotnie."Jeżeli za kryterium właściwości izolacyjnych EPS weżmiesz jego wagę to będzie ono słuszne tylko w przypadku suchego styropianu. Tu pytanie - skąd wiesz czy on jest suchy?Najgorszej klasy EPS wystawię na wilgotne powietrze i ciężar wzrośnie o kilka % i stanie się CUD według kryteriów wagowych, lambda spadnie, chociaż w rzeczywistości będzie odwrotnie. O tym pisałem, bo budowa strukturalna styropianu i wynikająca z tego lambda zapewne są znane wszystkim podpowiadaczom na tym forum. Pozdrawiam. Edytowane 23 Lipca 2014 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.07.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 twoje dywagacje o utracie przewodnictwa na skutek nasiąkania wodą nie mogą w żadnym wypadku odnosić się do wyrażenia "gęstość materiału" bo fakt że do jakiegoś materiału dostała się woda nie zmienia to w żadnym wypadku jego gęstości opisanego w tabelach fizycznych twój tok rozumowania to trochę jak dywagacje czy pusta szklana butelka ma większą gęstość od butelki pełnej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.07.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) "Nazwijmy rzecz po imieniu" ktoś waży, widzi i ocenia. Jeżeli jest to jedyne kryterium to ocena może być błędna. Na pewno masz do czynienia z obliczeniami i wiesz dobrze, że gęstość materiałów wynika z ich wilgotności a to z kolei przekłada się na przewodność cieplną.Z tą butelką to nie trafiony przykład. Pozdrawiam. Edytowane 23 Lipca 2014 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.07.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 jeżeli mój przykład jest nietrafiony to automatem oznacza błąd w twoim rozumowaniu Przykład na logikę: jeżeli gęstość materiałów zawsze wynika z ich wilgotności to jaką konkretnie gęstość ma tafla szklana kontra wełna szklana ?? czy zanurzając w wodzie taflę szklaną wpływamy na jej gęstość ?? bo jak zanurzymy w wodzie wełnę szklaną to od razu nasiąknie wodą jak ścierka i według twojej definicji automatem zwiększy kilkunastokrotnie gęstość, jedno i drugie to jest szkło, czemu jedno się nie poddaje a drugie poddaje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.07.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 jeżeli mój przykład jest nietrafiony to automatem oznacza błąd w twoim rozumowaniu Przykład na logikę: jeżeli gęstość materiałów zawsze wynika z ich wilgotności to jaką konkretnie gęstość ma tafla szklana kontra wełna szklana ?? czy zanurzając w wodzie taflę szklaną wpływamy na jej gęstość ?? bo jak zanurzymy w wodzie wełnę szklaną to od razu nasiąknie wodą jak ścierka i według twojej definicji automatem zwiększy kilkunastokrotnie gęstość, jedno i drugie to jest szkło, czemu jedno się nie poddaje a drugie poddaje ?? Dyskutujemy o materiałach porowatych, mogących wchłonąć wodę lub przyjąć wilgoć co zmienia ich właściwości. EPS ma określoną lambdę w stanie suchym, co określa producent i to jest podstawą. Określanie lambdy styropianu poprzez jego ważenie, może dać błędną ocenę, jako że styropian może wchłonąć wodę, przyjąć wilgoć i więcej ważyć. Czyli możemy sobie niepotrzebnie namieszać. Po co? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.07.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 czy szkło jest materiałem porowatym ?? albo czy wełna skalna, jest porowata i może wchłonąć wodę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.07.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 czy szkło jest materiałem porowatym ?? albo czy wełna skalna, jest porowata i może wchłonąć wodę ?? Dyskutujemy o styropianie eps, który jest materiałem porowatym i chłonnym przez co może zmienić swój ciężar po nasyceniu parą czy wodą. Tylko tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts