Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian gwarantowany

masone

Recommended Posts

właśnie, zmieniać ciężar od nasiąkania wodą tracąc lambdę, a nie gęstość materiałową

Co chłopa obchodzi gęstość materiałowa?

Jeżeli prosty człowiek słyszy, że wartość eps zależy od jego wagi to będzie jeżdził i ważył a nie będzie czytał.

Dwa lata temu miałem propozycję suszenia zamoczonego styro.

Zamiast suszyć, mogłem go kupić sprzedać po lepszej cenie. Pozdrawiam.

PS. Przyjmijmy, że w tym prostym przypadku gęstością określamy ciężar paczki w odniesieniu do do jej objętości.

Jeżeli mamy takie same paczki i jedna będzie cięższa, to może być paczka z lepszą lambdą, ale nie koniecznie.

Nie wnikajmy z szczegóły nazw objętości, bo to tylko mąci.

Edytowane przez Parkiet

• 3 weeks później...
Ludzie najważniejsza jest lamba i wytrzymałość, wage można zrobić na różne sposoby, i robią. Generalnie sprawdzanie jakości zegraka przez jego wagę, ja w to nie wchodzę, generalnie dla mnie bardzo miarodajne są rekomendacje ITB. ITB sprawdza najważniejsze parametry w niezapowiedzianych kontrolach materiałów budowlanych na rynku. Jak się zgadzają parametry firma ma rekomendacje jak się nie zgadzają traci je. Proste jak budowa cepa. W styropianie zdaje się że tylko termo Organika nie boi się niezapowiedzianej kontroli swoich paarmetrów. Dziwie się że inni , rzekomo świetni nie chcą uzyskać tego rodzaju potwierdzenia jakości, boją się czegoś. Po co kombinować?

Nasiąkliwość styropianu jest bardzo niska (poniżej 2%). Upraszczając oznacza to, że styropian praktycznie nie wchłania wilgoci/wody.

e-rzecznik Knauf Therm

Szanowny Rzeczniku poważnej firmy, wybaczy Pan ale nie zgodzę się z pańską opinią.

Styropiany pod względem nasiąkliwości są bardzo różne, co łatwo można sprawdzić w kartach technicznych.

Ponadto można to bardzo łatwo sprawdzić i przekonać się jaka jest szara rzeczywistość.

Dla potwierdzenia powyższego wykonałem prosty eksperyment.

Płytę styropianu, gęstości ok 10 kg/m3, grubości 2 cm, szerokości 50 cm i długości 100 cm zważyłem, po czym tę płytę umieściłem w kastrze

murarskiej wypełnionej wodą. Płytę styropianu obciążyłem kostką betonową, co spowodowało jej całkowite zanurzenie.

Po czterech dniach wyjąłem płytę styropianu, osuszyłem powierzchniowo strumieniem powietrza i ponownie zważyłem.

Wyniki poniżej.

waga płyty suchej, przed zamoczeniem 98,854g

waga płyty po wyjęciu z wody i powierzchownym osuszeniu 285,767g

różnica 186,913g

Zawartość wody w styropianie 189%

Jeżeli Pan Rzecznik ma wątpliwości, to służę pomocą i mogę przesłać taką płytę styropianu w celu dokonania pomiaru nasiąkliwości.

Pozdrawiam