mxxxx 23.07.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 właśnie, zmieniać ciężar od nasiąkania wodą tracąc lambdę, a nie gęstość materiałową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.07.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) właśnie, zmieniać ciężar od nasiąkania wodą tracąc lambdę, a nie gęstość materiałową Co chłopa obchodzi gęstość materiałowa? Jeżeli prosty człowiek słyszy, że wartość eps zależy od jego wagi to będzie jeżdził i ważył a nie będzie czytał. Dwa lata temu miałem propozycję suszenia zamoczonego styro. Zamiast suszyć, mogłem go kupić sprzedać po lepszej cenie. Pozdrawiam. PS. Przyjmijmy, że w tym prostym przypadku gęstością określamy ciężar paczki w odniesieniu do do jej objętości. Jeżeli mamy takie same paczki i jedna będzie cięższa, to może być paczka z lepszą lambdą, ale nie koniecznie. Nie wnikajmy z szczegóły nazw objętości, bo to tylko mąci. Edytowane 23 Lipca 2014 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pannawlosciach 07.08.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Ludzie najważniejsza jest lamba i wytrzymałość, wage można zrobić na różne sposoby, i robią. Generalnie sprawdzanie jakości zegraka przez jego wagę, ja w to nie wchodzę, generalnie dla mnie bardzo miarodajne są rekomendacje ITB. ITB sprawdza najważniejsze parametry w niezapowiedzianych kontrolach materiałów budowlanych na rynku. Jak się zgadzają parametry firma ma rekomendacje jak się nie zgadzają traci je. Proste jak budowa cepa. W styropianie zdaje się że tylko termo Organika nie boi się niezapowiedzianej kontroli swoich paarmetrów. Dziwie się że inni , rzekomo świetni nie chcą uzyskać tego rodzaju potwierdzenia jakości, boją się czegoś. Po co kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.08.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Nasiąkliwość styropianu jest bardzo niska (poniżej 2%). Upraszczając oznacza to, że styropian praktycznie nie wchłania wilgoci/wody. e-rzecznik Knauf Therm Szanowny Rzeczniku poważnej firmy, wybaczy Pan ale nie zgodzę się z pańską opinią. Styropiany pod względem nasiąkliwości są bardzo różne, co łatwo można sprawdzić w kartach technicznych. Ponadto można to bardzo łatwo sprawdzić i przekonać się jaka jest szara rzeczywistość. Dla potwierdzenia powyższego wykonałem prosty eksperyment. Płytę styropianu, gęstości ok 10 kg/m3, grubości 2 cm, szerokości 50 cm i długości 100 cm zważyłem, po czym tę płytę umieściłem w kastrze murarskiej wypełnionej wodą. Płytę styropianu obciążyłem kostką betonową, co spowodowało jej całkowite zanurzenie. Po czterech dniach wyjąłem płytę styropianu, osuszyłem powierzchniowo strumieniem powietrza i ponownie zważyłem. Wyniki poniżej. waga płyty suchej, przed zamoczeniem 98,854g waga płyty po wyjęciu z wody i powierzchownym osuszeniu 285,767g różnica 186,913g Zawartość wody w styropianie 189% Jeżeli Pan Rzecznik ma wątpliwości, to służę pomocą i mogę przesłać taką płytę styropianu w celu dokonania pomiaru nasiąkliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barcelona1972 11.08.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 dla mnie najbardziej miarodajne są rekomendacje Instytutu Techniki Budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts