Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk cementowo-wapienny się sypie - co robić ?

Archeo

Recommended Posts

Witam

Remontuję mieszkanie w 100-letniej kamienicy.

Między innymi skułem wszystkie tynki i zatrudniłem ekipę "fachowców" do położenia maszynowego tynku cementowo-wapiennego.

Tynkowane było gotową mieszanką firmy Caparol.

I tu mam problem, gładkość tynku jest zadowalająca tylko miejscami, ale co gorsza, tynk po przejechaniu ręką sypie się jak piasek.

Co zostało zrobione źle ? Czy można coś z tym zrobić ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

ciekawe.....

Stawiałem na za szybkie odparowanie wody i przez to osłabienie tynku..... obaj nie wiemy czy ściany były polewane wodą.....

Trudno coś tak stwierdzić na "oko" bo jak to mówią: na oko to chłop w szpitalu umarł :)

Dzwoń do firmy która zrobiła tynki, przedstaw sprawę i zobaczymy co oni na to.... ewentualnie przedstawiciel z Caparola, ale to proponowałbym w nast. kroku.

Co do gładkości ściany: nie spodziewałbym się super gładkiej ściany, ze wzgl. na to, że z tego co pamiętam tynk cem -wap. z Caparola nie jest tynkiem z drobnym "ziarnem" raczej ok. 1 mm, więc jest dość "ostry" że tak go nazwę.

Firma twierdzi, że taki ten tynk właśnie jest i dlatego się z nimi dość burzliwie rozstałem.

W poniedziałek spróbuję się skontaktować z centralą Caparolu, bo ich przedstawiciel regionalny odmówił przyjazdu.

Domyślam się, że teraz na polewanie wodą to już za późno ?

Czy jest jakaś głęboko wnikająca chemia, która by to związała ?

Edytowane przez Archeo