Bruxenka 21.09.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Witam, czytałam już kilka wątków z tym związanych ale mimo to potrzebuję pomocy. Wynajmuje mieszkanie 5 lat i od dwóch lat w dwóch miejscach w pokoju odpada mi tynk. Na ścianie placek 30 na 30 cm i na suficie jest mała dziurka ale widać że "wisi" taki sam placek. Wiem, że muszę opukać i skuć, i potrafię posługiwać się szpachelką ale.... nie wiem jaki kupić grunt. Tam gdzie były porady podawano pojemniki 20l a mi potrzeba pewnie nie więcej niż 1l. Nie mogę np. na stronach marketów budowlanych znaleźć informacji, czy w danym gruncie znajdują się składniki zapewniające jego chropowatość (wyczytałam, że taki grunt najlepszy pod tynk) i jaki tynk użyć? Jeśli chodzi o sufit czytałam, że można podkleić i znowu to samo, jaki klej? Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 21.09.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Kup jakiś najmniejszy grunt do elewacji - są takie po 3,5 kg, on zawiera piasek i uszorstni powierzchnię od tynk.Na takie małe poprawki to rozwiązanie będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruxenka 21.09.2013 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 (edytowane) Dziękuje za odpowiedź, czy taki się nada http://allegro.pl/majsterpol-grunt-podklad-pod-tynk-mozaikowy-5-kg-i3536950281.html#tabsAnchor ? nie mogę znaleźć mniejszego opakowania :/ A w kwestii tynki i kleju (do zaklejenia sufitu gdzie tynk odpada) ma ktoś jakieś rady ? I jeszcze jedna kwestia. Za max rok albo dwa będzie tutaj generalny remont z równaniem ścian itp. więc i tak szlag trafi to co robię teraz ale lubię żyć w czystości stąd moje pytanie: Czy muszę kłaść grunt pod tynk? Bo grunt jest drogi i w dużych opakowaniach względem moich potrzeb (potrzebuje max kilograma). Jeśli usunę odpadający tynk i oczyszczę powierzchnie a na to dam sam tynk to odpadnie czy potrzyma się 2-3 lata? Pozdrawiam Edytowane 21 Września 2013 przez Bruxenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruxenka 22.09.2013 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Mam pecha stara rudera z wielkiej płyty, ściany krzywe jakby wszyscy którzy je budowali ciągle byli pod wpływem. Właściciel nic w mieszkaniu nie robi od 10lat (info od poprzednich lokatorów) , powiedział, że zrobi remont jak się wyprowadzę także wszystko zawsze robię sama. Remontowałam już przedpokój ale na zasadzie zatkania dziur w ścianie wielkości pięści gipsem (i się trzyma) ale tam nie odpadał tynk. Malowałam wszystko ale tu się boję, że zaraz mi odpadnie cała ściana. Sama wymieniałam krany, uszczelki, naprawiałam toaletę także albo ja coś z tym zrobię albo nikt :/ także ponawiam pytanie czy muszę kłaść grunt pod tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miko.kras 22.09.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Doradziłbym Ci tak jak ewbuxxxo. Tak na marginesie to uważam, że nie ma sensu inwestować w wynajmowane mieszkanie. Najlepiej dogadać się z wlascicielem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruxenka 22.09.2013 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Z właścicielem nie ma rozmowy i ma to gdzieś. Też nie lubię inwestować w nie swoje ale jak mi odpada tynk to nie potrafię tak mieszkać. Czy ktoś może mi powiedzieć CZY MOŻNA ( a nie jak powinno być bo wiadomo, że powinno być z podkładem) położyć tynk na oczyszczoną powierzchnie bez podkładu. Czy taka naprawa utrzyma się rok albo dwa? Bo jak nie to zrobię jak w przedpokoju... gipsem załatam i tyle :/ (trzyma się drugi rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.09.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 " Na ścianie placek 30 na 30 cm i na suficie jest mała dziurka " Małe to jest!Gips się potrafi dobrze trzymać a jest tani.Zagipsuj, wyrównaj i będzie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruxenka 23.09.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 powiększy się jak to obskrobie. Proszę niech mi ktoś powie czy mogę położyć tynk bez gruntu i utrzyma się to rok, dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.09.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Nawet dwadzieścia - jak dobrze zrobione. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruxenka 23.09.2013 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 DZIĘKUJE Adamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts