Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o tym projekcie

Recommended Posts

W sumie ok., ale: przy tej powierzchni mało miejsca na osobną garderobę na parterze. Garaż niby duży - na 1 auto za duży, na 2 - stanowczo za mały, jadalnia z salonem ma 32m - niby dużo, ale policz: stół, 6-8krzeseł, wypoczynek, stolik, 2 fotele, trochę ewent. zajmie kominek, jeśli chcesz to jeszcze stolik pod TV i barek - no to te 32m to tak oględnie bez rewelacji. Ale to jeszcze nie tragedia znowu. Na górze 2 pokoje - ale tylko z oknami połaciowymi i trochę mało ustawne [ja tam myślałem o szafkach dla dzieci, coby nie stały w przejściu lub na linii światła]. A dach, że drogi, no cóż prawda, prawda, ale z drugiej strony jak każdy kopertowy. Aha w opisie technicznym nie zauważyłem wysokości ścianki kolankowej - ale po kubaturze chyba ok.

Pozdrawiam

Aishan

Generalnie nie jest żle ale:

- beznadziejny garaż, osobiście zwiększyłbym go do 33 mkw brama o szerokości 4,5 m i wtedy będzie super na 2 samochody - na razie to ni pies ni wydra

- salon beznadziejny pod kątem kina domowego nijak nie można tu ustawiś sprzętu. Jeżeli nie planujesz jednak kina to po powiększeniu garażu jego powierzchnia zwiększy się do ok 40 mkw a to już jest OK.

- zamiast kibelka na dole zrobiłbym garderobę - jedna tolaleta w zupełności na dole wystarczy

- okna połaciowe dają dużo więcej światła niż zwykłe i z pewnością latem będziesz biegał w poszukiwaniu żaluzji ( nie przejmuj się sugestiami o braku światła )

Tak-3 kominy, to lekka przesada-trzeba coś wykombinować z tym kominem wentylacyjnym obok garażu.

Na poddaszu znacznie mniej powierzchni niż na parterz, a to za sprawą niskiego dachu-proponuję rozważyć podniesienie ścian zewnętrznych nad stropem o jakieś 70-95 cm wtedy można swobodnie dojść pod skosy dachu. Jeśli domek ma nie stracić pierwotnego wyglądu to trzeba wówczas wydłużyć nieco okap dachu (standardowo 60 cm, ale u mnie doszło 10cm ocieplenia styropianu więc dałem 1metr i wygląda dobrze) a na powierzchni i funkcjonalności poddasza nie tracę.

Dach drogi do dużo skosów-przy blachodachówce i obecnych cenach to spory wydatek ( a może dachówka betonowa)

Pozdrawiam!