mralex2001 22.09.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Witajcie! Jestem nowy i trochę mało zorientowany Otóż mam fajną ofertę kupna domu w stanie developerskim, i chciałbym się zapytać, ile by kosztowało wykończenie domu pod klucz? Domek ma 5 pokoi, 113m2, garaż wolnostojący dwustanowiskowy. W środku wykonano: - instalacja elektryczna - instalacja C.O. miedziana z kaloryferami - ogrzewanie podłogowe w kuchni , przedpokoju oraz łazienkach - parapety - kaloryfery - pełna instalacja wodno-kanalizacyjna - tynki wewnętrzne - ostateczne wylewki - ocieplenie poddasza wełną mineralną + płyta karton gips - taras lany betonowy Wiem, że samemu budując dom, zaoszczędzę, ale jednak to duża użerka, trzeba wszystko pilnować itp. Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.09.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Twoje pytanie niema konkretnej odpowiedzi koszty wykończenia domu są najtrudniejsze do określenia np m2 płytek tanich kupisz z 20zł a drogie kosztują 250zł i więcej, to samo ze wszystkimi innymi materiałami do wykończeń, wszystko zależy od konkretnych upodobań, dlatego stworzono stan deweloperski by ceny domów były porównywalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 22.09.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Według jakiego projektu wybudowany ten dom ? 113 M to zapewne powierzchnia użytkowa a ile jest metrów wszystkich pomieszczeń po podłogach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mralex2001 22.09.2013 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Twoje pytanie niema konkretnej odpowiedzi koszty wykończenia domu są najtrudniejsze do określenia np m2 płytek tanich kupisz z 20zł a drogie kosztują 250zł i więcej, to samo ze wszystkimi innymi materiałami do wykończeń, wszystko zależy od konkretnych upodobań, dlatego stworzono stan deweloperski by ceny domów były porównywalne Chciałbym go wykończyć średnią klasą materiałów, tzn. nie coś taniego, ani nie coś drogiego. Myślę, że może 80.000 PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mralex2001 22.09.2013 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Według jakiego projektu wybudowany ten dom ? 113 M to zapewne powierzchnia użytkowa a ile jest metrów wszystkich pomieszczeń po podłogach ? Właśnie projektu nie znam tu masz rzuty: PARTER (nie licz garażu ani pomieszczenia gospodarczego): http://img04-otodom.sogastatic.pl/full/9874523_8.jpg PODDASZE: http://img04-otodom.sogastatic.pl/full/9874523_9.jpg Edytowane 22 Września 2013 przez mralex2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.09.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) To chyba z tego projektu:Iwa Archetonu.Za 80 da się wykończyć. W zasadzie zostało niedużo do zrobienia i możesz sobie dość dokładnie rozpisać co i za ile chciałbyś kupić, zrobić. Zrobisz coś sam (panele, malowanie), czy siłami fachowymi wszystko? Edytowane 22 Września 2013 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mralex2001 22.09.2013 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) To chyba z tego projektu: Iwa Archetonu. Za 80 da się wykończyć. W zasadzie zostało niedużo do zrobienia i możesz sobie dość dokładnie rozpisać co i za ile chciałbyś kupić, zrobić. Zrobisz coś sam (panele, malowanie), czy siłami fachowymi wszystko? Malowanie zrobimy sami z rodziną, panele - fachowcy. PS. Dzięki za nazwę projektu Edytowane 22 Września 2013 przez mralex2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.09.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Pozwoliłam sobie znaleźć ten dom na alledrogo. Jak dla mnie drogo. Użerka przy organizacji i nadzorowaniu budowy jest, ale dla mnie rok czy dwa lata budowy byłyby warte zaoszczędzenia tych 80-100 tysięcy. Myślę, że za taką cenę miałbyś działkę, zgrabny domek takiego metrażu pod klucz i garaż lub wiatę. Nie wiem, jakie jest ocieplenie dachu (oby nie cienko i najtańszą marketową wełną). Na ścianach 10 styropian - bez rewelacji. Dach - blachodachówka, więc też raczej po taniości. Podłogówka przy gazie byłaby lepsza na całości - do grzejników idzie cieplejsza woda, a tym samym kocioł więcej zużyje gazu na jej grzanie. No i żeby było niedrogo w utrzymaniu to wszystkie docieplenia powinny być grube i starannie wykonane. Czemu ściana na poddaszu ma niejednolity kolor? Zawilgocenia jakieś, tynkowanie jak było zbyt zimno lub zbyt gorąco? Rozważałabym zakup tylko przy założeniu, że wszystko w projekcie pasuje Wam na 100%. Bo jak jeszcze by miały dojść jakieś przeróbki, to nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.09.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 za 80 wykończysz na pewno i w nie najtańszym standardzie, ale jak pisze Bowess trzeba dobrze sprawdzić czy ten domek jest wart tych pieniędzy, ja budując samemu jestem już pewien że zmieszczę się w 200k ze wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mralex2001 22.09.2013 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Witam,dzisiaj oglądałem domek (udało mi się znaleźć bez pośredników ;p) i muszę powiedzieć, że lokalizacja jak i domek jak dla mnie jest bardzo fajna.@BowessW moim mieście, w gorszej lokalizacji bywają domy 100.000 droższe. A tak w ogóle to po ile go znalazłeś? Bo cena jest po obniżce. Edytowane 22 Września 2013 przez mralex2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.09.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Po 460 i po 430. Była jeszcze jakaś obniżka? Cena jak widzę do negocjacji, więc nie ostateczna. Wiadomo, że w tym cena działki, ale ze 300k na budowę i zagospodarowanie terenu by zostało, a za 300 to przynajmniej w moich stronach można mieć domek 100m2 pod klucz i ekipami. No i z dachówką, dociepleniem dachu ze 30 cm, ścian 20. Nasz zbudowaliśmy taniej, ale dużym nakładem własnej robocizny i tanio wykończony. Byłeś w dzienniku, więc wiesz jak mam. Skoro widziałeś budynek, to pewnie wiesz więcej i wyrobisz sobie zdanie czy warto. Na zdjęciach nie pokazano parteru, nie widać okien połaciowych (a po glifach przy nich można ocenić, jak grubo jest ocieplony dach - jeżeli cienko, to zimą będzie się dom wychładzał, latem poddasze wściekle przegrzewało i jeszcze będzie hałas w deszcz). Dom stoi już kilka lat, więc musisz ocenić, czy tynki nie poprzemarzały, czy się nie sypią, dowiedzieć się, czy dom był w zimie dogrzewany - choćby od czasu do czasu jakąś kozą. Atrakcyjna lokalizacja i dobra działka też ma swoją wartość. Jeżeli w okolicy nie można już kupić podobnej działki do powiedzmy 130k, to podnosi to bardzo atrakcyjność tej oferty. A - jeszcze coś. Nie patrz na to, że są domy droższe. Na moim osiedlu jest dom, który jest wystawiony na sprzedaż za 1115k - zdecydowanie nie jest wart takiej ceny. Myślę, że właściciel chce po prostu w momencie sprzedaży spłacić cały kredyt. Edytowane 22 Września 2013 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mralex2001 22.09.2013 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Po 460 i po 430. Była jeszcze jakaś obniżka? Cena jak widzę do negocjacji, więc nie ostateczna. Wiadomo, że w tym cena działki, ale ze 300k na budowę i zagospodarowanie terenu by zostało, a za 300 to przynajmniej w moich stronach można mieć domek 100m2 pod klucz i ekipami. No i z dachówką, dociepleniem dachu ze 30 cm, ścian 20. Nasz zbudowaliśmy taniej, ale dużym nakładem własnej robocizny i tanio wykończony. Byłeś w dzienniku, więc wiesz jak mam. Skoro widziałeś budynek, to pewnie wiesz więcej i wyrobisz sobie zdanie czy warto. Na zdjęciach nie pokazano parteru, nie widać okien połaciowych (a po glifach przy nich można ocenić, jak grubo jest ocieplony dach - jeżeli cienko, to zimą będzie się dom wychładzał, latem poddasze wściekle przegrzewało i jeszcze będzie hałas w deszcz). Dom stoi już kilka lat, więc musisz ocenić, czy tynki nie poprzemarzały, czy się nie sypią, dowiedzieć się, czy dom był w zimie dogrzewany - choćby od czasu do czasu jakąś kozą. Atrakcyjna lokalizacja i dobra działka też ma swoją wartość. Jeżeli w okolicy nie można już kupić podobnej działki do powiedzmy 130k, to podnosi to bardzo atrakcyjność tej oferty. A - jeszcze coś. Nie patrz na to, że są domy droższe. Na moim osiedlu jest dom, który jest wystawiony na sprzedaż za 1115k - zdecydowanie nie jest wart takiej ceny. Myślę, że właściciel chce po prostu w momencie sprzedaży spłacić cały kredyt. Ok, cena to 430.000 i developer zyskuje 40.000 PLN, może się utarguje za 410.000 PLN, wtedy by było dobrze,w tej lokalizacji zawsze szukałem działek/domów, cisza i spokój, działka tam kosztuje 20-25.000 za ar, więc jest warta, a te 8a wygląda jak 12 Nic dodać, nic ująć, dojazd drogą utwardzaną, w tym roku ma byś asfaltowa Kominek w salonie jest już zamontowany Do pracy bardzo blisko Edytowane 22 Września 2013 przez mralex2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.09.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 W takim razie to co wymieniłam jako minusy może Ci posłużyć w negocjacjach, żeby jeszcze ewentualnie urwać troszkę z ceny. Kominek zamontowany to dobrych kilka tysięcy zaoszczędzonych z wykończeniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mralex2001 22.09.2013 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 W takim razie to co wymieniłam jako minusy może Ci posłużyć w negocjacjach, żeby jeszcze ewentualnie urwać troszkę z ceny. Kominek zamontowany to dobrych kilka tysięcy zaoszczędzonych z wykończeniówki. Jeśli jednak nie pójdzie za max. 410.000, to raczej odpada. A tak z innej beczki, też trzeba dodać do minusów, że dom nie jest nowiutki - 2007r. nie mówię, że stary, dla mnie min.2003 nie jest stary, ale to również pomoże przy negocjacji Dziękuję wszystkim za rady, trzymajcie kciuki za negocjację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mralex2001 23.09.2013 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Witam!Ogłaszam temat za zamknięty. Okazało się, że skąpiec chciał obniżyć cenę max. 5.000 PLN, więc sobie odpuściłem. Bowess, chyba masz rację. Będę szukał przeważnie działek, chyba że będzie jakaś okazja domu niewykończonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 23.09.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 mralez2001 - poczytaj w tzw. międzyczasie wątki typu: Czego w urządzaniu domu nie zrobilibyście ponownie? Co byś zmienił(a), budując jeszcze raz Potem wątki o kosztach ogrzewania i ociepleniu. To będziesz wiedział dużo więcej na temat swoich upodobań i wymagań co do przyszłego domu. Będziesz wiedział o co pytać. A potem pewnie zainteresują Cię wątki typu: Marzyć każdy może (dom do 300 tyś. zł) I staniesz się częstym gościem na forum. Znaczy się wpadniesz w uzależnienie Swoją drogą: dom z 2007 roku -czasy boomu - wszystko się sprzedawało - więc budowane najniższym kosztem. Porządnego ocieplenia to tam pewnie ze świecą szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mralex2001 24.09.2013 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 mralez2001 - poczytaj w tzw. międzyczasie wątki typu: Czego w urządzaniu domu nie zrobilibyście ponownie? Co byś zmienił(a), budując jeszcze raz Potem wątki o kosztach ogrzewania i ociepleniu. To będziesz wiedział dużo więcej na temat swoich upodobań i wymagań co do przyszłego domu. Będziesz wiedział o co pytać. A potem pewnie zainteresują Cię wątki typu: Marzyć każdy może (dom do 300 tyś. zł) I staniesz się częstym gościem na forum. Znaczy się wpadniesz w uzależnienie Swoją drogą: dom z 2007 roku -czasy boomu - wszystko się sprzedawało - więc budowane najniższym kosztem. Porządnego ocieplenia to tam pewnie ze świecą szukać... Z chęcią poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts